PNL/Ludovic Orban: Sunt încrezător că PNL va face o majoritate alături de forţele euro-atlantiste

La ora 21.00, scorul de 29% dat de sondajele la ieșirea de la urne părea slab pentru PNL. Liderul Ludovic Orban spera ca număratoarea oficială să sporească numărul de mandate obținut de PNL. Cifrele oficiale indică însă un rezultat și mai mic: 25%

PNL se consideră câștigătorul acestor alegeri, atât moral cât și după ce numărătoarea voturilor va fi finalizată, aceasta a fost prima declarația a liderului Ludovic Orban având în față o estimare de 29%. Numărătoarea oficială arată însă un scor de numai 25% pentru partidul aflat la guveranare

„În cercetările sociologice nu sunt cuprinse voturile dintre orele 20.00 și 21.00 și cele extrem de numeroase din diaspora și care continuă și acum să se exprime. Luând în calcul marja de eroare, PNL consideră că este câștigătorul acestor alegeri. Atât câștigătorul moral, cât și la finalizarea numărătorii voturilor”, a declarat liderul PNL și premier al României, Ludovic Orban, imediat după ce Curs Avangarde a dat publicității rezultatele exit-poll, potrivit căruia PSD a obținut 30,5% la Camera Deputaților și 30,6% la Senat, iar PNL 29% la Camera Deputaților și 29,1% la Senat.

Your browser doesn’t support HTML5

Noaptea alegerilor. PNL strigă victorie de pe locul doi

Rezultatele exit-poll-ului realizat de CURS- Avangarde arată PSD că s-a plasat pe prima poziție, urmat de PNL si USR-PLUS.

Potrivit sondajului făcut la urne, PNL a obținut 29% la Camera Deputaților și 29,1% la Senat. USR PLUS, alături de care ar putea face o coaliție de guvernare este creditată la Camera Deputaților cu 15,9% iar la Senat cu 16,4%. PSD s-a clasat pe primul loc cu 30,5% la Camera Deputaților și 30,6% la Senat. AUR și Pro România cu care ar putea face alianță de guvernare PSD abia au trecut pragul, cu 5% la Camera Deputaților, iar la Senat AUR nu a reușit să atingă pragul de intrare în parlament. Cele peste 250.000 de voturi din Diaspora pot răsturna raportul de forțe, iar sondajul la urne făcut de Curs-Avangarde a luat în calcul doar voturile din țară.

Camera Deputaților:

PSD - 30,5%

PNL - 29%

USR - 15,9%

UDMR - 15,7%

AUR - 5,2%

Pro România - 5%

PMP - 5%

Senat:

PSD - 30,6%

PNL - 29,1%

USR - 16,4%

UDMR - 5,7%

PMP - 5%

Pro România - 5%

Principalele declarații făcute de Ludovic Orban:

  • Ce vedem la televizor sunt rezultatele unui exit-poll sau unui sondaj de opinie. Decizia au luat-o românii prin prezenţa la vot şi rezultatul îl vom cunoaşte după procesul de numărare a voturilor. Având în vedere că în cercetările sociologice nu sunt cuprinse voturile din intervalul 19,30 – 21,00, din diaspora, luând în considerare marja de eroare, PNL consideră că este câştigătorul acestor alegeri, atât câştigătorul moral, cât şi câştigătorul la finalizarea procesului de numărare a voturilor.
  • În ciuda campaniilor mincinoase, în ciuda descurajării practicate de alte formaţiuni politice, respect pe toţi aceia care au decis să participe la vot în condiţii de pandemie şi, ca atare, le mulţumesc. De asemenea, în mod special, le mulţumesc tuturor cetăţenilor români care au venit la vot şi au decis să voteze PNL. Au făcut o alegere corectă, o alegere normală, o alegere în interesul României.
  • Nu spun întâmplător acest lucru, pentru că noi cunoaştem obiceiurile cu care ne luptăm de 30 de ani. Repet, toţi delegaţii din secţiile de votare trebuie să fie mobilizaţi la maxim şi atenţi la fiecare vot exprimat de cetăţenii români.
  • Sunt foarte încrezător în capacitatea PNL de a construi o majoritate parlamentară alături de forţele democratice, euro-atlantiste, care respectă cetăţeanul şi care vor dezvoltarea României, pentru a putea forma un guvern într-un termen cât mai scurt, pentru a da României ceea ce are nevoie România – un guvern responsabil, un guvern care să poată să fructifice toate resursele puse la dispoziţia României în următorii 4 ani de zile şi toate oportunităţile de care beneficiază România în următorii 4 ani.
  • Puterea, într-o societate, aparţine cetăţenilor. A nu exercita această putere înseamnă a o lăsa în mâna altora. Cu cât numărul celor care îşi exercită această putere de a delega unor reprezentanţi destinul României pe o perioadă de patru ani este mai mare, cu atât democraţia este mai puternică şi este mai reprezentativă. Chiar dacă la aceste alegeri aţi ales să nu veniţi la vot, vă cer ca în viitor să consideraţi aceste alegeri extrem de importante pentru destinul României. Odată la patru ani, fiecare român are puterea de a decide direcţia în care se îndreaptă România şi mai ales cui încredinţează puterea. În ce ne priveşte, vom încerca să-i reprezentăm pe toţi românii, atât pe cei care au votat, cât şi pe cei care nu au votat. În toate negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să ducă la învestirea unui nou guvern, vom încerca să reprezentăm o paletă cât mai largă de interese din societatea românească şi vom pune la dispoziţia societăţii româneşti soluţii pentru problemele tuturor românilor.

Prezenţa la vot pe ţară la alegerile parlamentare a fost, duminică, până la ora 20.30 de 31,56%, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central (BEC). Este o prezență mai mică decât la alegerile parlamentare din 2016.