Prima persoană care a fost vaccinată duminică la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” este Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care în data de 27 februarie a acestui an,a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2. La zece luni distanță așadar, Mihaela Anghel devine primul cetățean român căruia îi este administrat vaccinul Pfizer-BioNTech.
„Este începutul sfârșitului pandemiei”, a declarat Mihaela Anghel după vaccinare, precizând că se simte privilegiată pentru faptul că a fost prima persoană din România vaccinată. „Nu a durut”, a spus asistenta, care le- a recomandat românilor „să deschidă bine ochii și să se vaccineze pentru a scăpa de această greutate”.
Optimism și precauție
Cea de-a doua tranșă de vaccin va sosi în România pe 28 decembrie, iar distribuirea către cele 370 de centre regionale va începe din data de 29 decembrie.
“Momentul este unul de speranță, care ar trebui să ne arate că putem învinge acest virus, dar trebuie să fim în continuare precauți. Este esențial să continuăm să fim precauți. Suntem în plan, avem toate centrele și toată logistica pregătite pentru vaccinare. Totul e acum conform planului” – declară Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.
“Dacă lucrurile decurg bine, ar trebui ca în 6 luni din acest moment să putem asigura imunizarea a circa 60-70% din populație. Mâine primim următoarea tranșă de vaccinuri, apoi începe distribuirea lor către cele 370 de centre de vaccinare din spitalele din România. (...) Nu știm dacă noua tulpină este și pe teritoriul României, dar orice este posibil. Din ce știm, vaccinul are acoperire și pentru acestă tulpină” – dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
Dozele din prima tranșă - cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare- au fost alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19.