Cazul Navalnîi: diplomați europeni acuzați că au participat la „demonstrații ilegale”, expulzați din Rusia

La câteva ore după întâlnirea cu Josep Borrel, șeful diplomației UE, Serghe Lavrov a anunțat expulzarea unor diplomați europeni

Rusia a anunţat vineri expulzarea unor diplomaţi din Suedia, Germania şi Polonia, acuzându-i că au luat parte la protestele ilegale de luna trecută împotriva încarcerării opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, scrie Agerpres, care citează Reuters.

Potrivit sursei citate, ministerul de externe rus a declarat într-un comunicat că Moscova consideră inacceptabile acţiunile diplomaţilor. Acesta a arătat că diplomații ar fi participat la „demonstrații ilegale” ce au avut loc pe 23 ianuarie. Informația a fost confirmată și de către Ministerul de Externe suedez, care a anunțat vineri că unul dintre diplomaţii săi a fost expulzat din Rusia.

Îți mai recomandăm Josep Borrell, la întâlnirea cu Sergei Lavrov: Cazul Navalnîi a dus relațiile cu Rusia la minimum posibil


Potrivit BBC, purtătorul de cuvânt al ministrului a negat că oficialul ar fi participat la proteste.

Site-ul de ştiri online EUObserver a citat surse nenominalizate din cadrul UE afirmând că Rusia a expulzat diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia pentru participarea la mitinguri în sprijinul opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, mai scrie Agerpres.

Îți mai recomandăm Februarie 2021: Medicul rus care l-a salvat pe Navalnîi a murit după un presupus atac de cord


"Respingem afirmaţia Rusiei că diplomatul a participat la demonstraţie", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe suedez, citată de Reuters.

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat expulzarea unor diplomaţi europeni din Rusia, decizie pe care a calificat-o drept ''nejustificată'' şi un nou pas prin care Rusia se îndepărtează de statul de drept.

Anunțul expulzării celor trei diplomați a venit la doar câteva ore după ce șeful diplomației UE, Josep Borrell, s-a întâlnit cu Serghei Lavrov, ministrul de externe rus.