Florin Cîțu: Am aprobat bugetul pe 2021. Nu au fost modificări importante

Florin Citu anunță că nu au fost modificări ale bugetului, venite din partea miniștrilor

Premierul Florin Cîțu a declarat la finalul ședinței de vineri că bugetul nu a fost schimbat în urma consultărilor publice. „Am aprobat legea bugetului de stat pe 2021, legea plafoanelor, legea bugetului de asigurări sociale pe 2021, strategia fiscală pe 2021-2023”, a spus Florin Cîțu care a precizat că toate documentele vor fi publicate.

Actul normativ va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere şi vot.

În ședința de astăzi nu au fost modificări importante. Deficitul rămâne același”, a mai spus premierul.

În şedinţa de astăzi nu au fost modificări importante, deficitul rămâne acelaşi şi am să citez din legea plafoanelor, din bugetul general consolidat cheltuielile totale sunt de 397.515 milioane de lei şi cheltuielile de personal 109.511 milioane de lei. La bugetul de stat cheltuielile sunt 223. 702 milioane lei, iar cheltuielile de personal sunt 55.834,9 milioane lei”, a adăugat premierul.

Întrebat ce modificări s-au făcut la buget, Cîţu a precizat: „Din fondul de rezervă au fost făcute câteva transferuri pentru finanţarea unor proiecte de investiţii care erau incluse în anumite anexe. În rest, nu au fost schimbate. Aşa cum am prezentat, bugetul rămâne în parametri iniţiali şi el merge în Parlament pentru dezbatere”.

Bugetul Sănătății a fost suplimentat din fondul de rezervă

Văd că este o temă care vine şi nu îmi dau seama cum. Eu nu am văzut aceste nemulţumiri în spaţiul public. Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost mai mare de la început, dar în şedinţa de astăzi au fost relocate câteva sume din fondul de rezervă pentru câteva obiective în Ministerul Sănătăţii. Şi la Ministerul Transporturilor să ştiţi că a fost suplimentat bugetul, dar nu foarte mult, cu anumite obiective care au fost finanţate din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului. Suma totală care a fost modificată în jur de 200 - 300 milioane. Dar nu numai pentru aceste ministere, sunt mai multe proiecte care au fost finanţate din fondul de rezervă, proiecte care sunt importante pentru anumite comunităţi, proiecte care ajută la dezvoltarea anumitor localităţi”, a precizat Cîțu.

Cât e bugetul Educației

Ministerul Educației a transmis că bugetul pentru el înregistrează o creștere de finanțare a domeniului învățământ, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei.

Această creștere este înregistrată în condițiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum vouchere de vacanță, plată diferențe salariale cf. Legii 85/2016 sau alocări de la fondul de rezervă. Acțiunea învățământ (total finanțare educație) înregistrează, conform proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, în creștere cu 6% față de 2020 (creștere cu 2,24 miliarde lei). Cele mai relevante creșteri constau în asigurarea, în premieră de la bugetul de stat, prin bugetele locale, a finanțării pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei)”, arată ministrul într-o informare de presă.