Analiza apei din lacul IOR din București indică prezența unei alge roșii pe nume Chrysococcus, a precizat Ministerul Mediului, care a invocat o investigație realizată de Apele Române.
Potrivit sursei citate, Chrysococcus este o algă brun-aurie care are o perioadă de dezvoltare primăvara timpuriu, atunci când temperatura apei este până la 13 grade.
„Precizăm faptul că această algă nu este de natură toxică. Prin urmare, prezența ei nu afectează nici calitatea apei și nici fauna acvatică. Din analizele efectuate de către Laboratorul de Calitate a Apelor București, lacul IOR se încadrează în clasa a II-a de calitate, fiind specifică lacurilor de câmpie. Întrucât lacul IOR este un lac artificial de câmpie care nu comunică cu niciun curs de apă, el nu se află în administrarea ANAR”, a precizat Ministerul Mediului.
Analizele de apă s-au realizat în cadrul controlului efectuat de către Garda de Mediu, au mai arătat reprezentanții ministerului, care a precizat că administratorul lacului este cel responsabil să continue monitorizarea calității apei și să se asigure că nu există surse de poluare.
În comunicarea ministerului nu se menționează dacă în urma analizării apei au fost sau nu descoperite și urme de fecale, așa cum au acuzat activiștii de mediu după ce imaginile cu lacul colorat au fost făcute publice.
”Tot ce înseamnă fecale grosier şi lichid s-au deversat şi se deversează în continuare în lac. Trei surse trebuie verificate urgent! Sub nicio formă, populaţia să nu cumva să înghită sau copiii să nu fie lăsaţi! E foarte periculos pentru om ce e în lac. Avantajul e că s-a întâmpat iarna, că dacă se întâmpla pe căldură, va daţi sema ce sursă de infecţie! Probabil trebuia să închidem tot parcul şi să nu mai permitem accesul! Este clar sarcina Primăriei Sectorului 3 să identifice foarte repede sursa de poluare”, declara Dan Trifu, preşedintele Fundaţiei Eco-Civica, la Digi 24, acum câteva zile.