STUDIU| Două doze de vaccin împotriva COVID-19 reduc la jumătate riscul de transmitere

Cercetătorii de la Universitatea Glasgow arată că persoanele cu două doze de vaccin

Un nou studiu arată că două doze de vaccin Pfizer sau AstraZeneca reduc riscul transmiterii virusului COVID-19 cu mai mult de jumătate.

Cercetarea a arătat că persoanele care trăiesc în aceeași locuință cu lucrători din sistemul de sănătate vaccinați au avut cu 30 - 54% mai puține șanse de a lua virusul, potrvit SkyNews.

Cercetătorii din Scoția care au realizat studiul au descoperit că persoanele care locuiesc cu lucrători din domeniul sănătății cărora li s-a administrat o singură doză de vaccin au avut cu 30% mai puține șanse să ia virusul.

Același studiu a arătat că în gospodăriile angajaților din domeniul sănătății care au primit ambele doze șansele celorlalți de a contracta virusul au fost cu 54% mai mici.

Studiul este primul care furnizează dovezi cu privite la faptul că vaccinurile COVID-19 nu numai că previn formele gravele ale bolii și moartea, dar încetinesc transmiterea virusului.

Experții din sistemul public de sănătate din Scoția și cei de la Universitatea din Glasgow, care au efectuat cercetarea, au remarcat că rezultatele privind transmiterea virusului de la persoanele vaccinate ar putea fi și mai mici, pentru că membrii gospodăriei ar fi putut contracta virusul din altă parte.

Studiul a fost făcut pe 300.000 de angajați din sistemul public de sănătate și persoane din gospodăriile lor în perioada 8 decembrie 2020 și 3 martie 2021.

Citiți și: Cinci premieri ai unor state UE, nemulțumiți de „uriaşele dispărităţi'' în distribuţia vaccinurilor

AstraZeneca anunţă noi reduceri ale livrărilor de vaccin anti-COVID în UE