Tragedia de la „V. Babeș” | Voiculescu: Unitățile mobile ATI din țară vor fi verificate

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat că a solicitat direcțiilor de sănătate publică din țară să verifice toate unitățile mobile de terapie intensivă.

Decizia a fost luată ca urmare a tragediei de luni de la Spitalul „V. Babeș”, unde trei pacienți au murit după ce instalația de oxigen a unui TIR de terapie intensivă s-a defectat.

„Știm deja că sistemul sanitar este suprasolicitat, că oamenii sunt obosiți, că echipamentele sunt la limită, dar niciuna nu justifică o tragedie”, a spus Vlad Voiculescu în începutul intervenției sale.

Ministrul Sănătății a declarat că a solicitat Direcției de Sănătate Publică (DSP) București avizul de funcționare a unității mobile de la Spitalul „V. Babeș”.

DSP a comunicat ministrului că avizul a fost acordat pe 9 aprilie și, conform acestuia, „unitatea mobilă respectă normele de igienă și de sănătate publică”.

„Avizele sunt în ordine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat acolo. Ancheta va trebui să ne spună dacă a fost vorba de o chestiune tehnică sau de o eroare umană.”

„Avem indicații de defecțiunea este dinăuntru unității, însă așteptăm ca ancheta să fie finalizată. Ce știm e că toate ventilatoarele s-au oprit deodată. Din explicațiile pe care le-am primit de la DSU, știm că a fost o problemă care ține de presiune oxigenului și asta ar fi putut duce la oprirea tuturor ventilatoarelor”, a mai spus Vlad Voiculescu.

„Din explicațiile de la DSU, care a cumpărat și operează TIR-urile, știm că a fost o problemă legată de presiunea oxigenului. Dl Arafat m-a asigurat că toate unitățile mobile sunt verificate la fiecare două luni, că au toate avizele în ordine”, a mai spus Voiculescu.


Anchetă pentru ucidere din culpă

Trei pacienți au decedat și alți cinci au fost transferați la alte unități sanitare din Capitală după ce instalația de oxigen de la secția mobilă ATI de la Spitalul Spitalul „V. Babeș” s-a defectat luni.

Secția fusese pusă în funcție săptămâna trecută și funcționa la capacitate maximă, fiind internați opt pacienți în stare grav, bolnavi de COVID-19.

Potrivit autorităților, stația s-a defectat din cauza presiunii prea mari cu oxigen. Procurorii urmează să stabilească dacă a fost vorba de o eroare umană sau de o defecțiune tehnică.

Într-o informare de presă, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) susține că un angajat al firmei distribuitoare a ventilatoarelor ar fi refuzat să intre în secție, când a fost constatată eroarea, deși medicii i-au oferit echipament anti-COVID.

Tragedia este investigată de Poliție și Parchet, care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.