Acțiunile autorităților israeliene, spun cei de la Human Rights Watch (HRW) într-un nou raport, constituie crime împotriva umanității deoarece privează drepturile fundamentale ale palestinienilor din cauza identității lor. Raportul citează abuzuri precum confiscarea terenurilor, negarea permiselor de construcție, demolări ale caselor și alte restricții asupra libertății de mișcare și drepturilor umane.
Aceste politici nu doar oprimă palestinienii din enclavele musulmane, dar discriminează și populația palestiniană din Israel. Politica israeliană nu prevede încetarea ocupației teritoriilor palestiniene, menționează HRW.
Persecuția, din punct de vedere legal, constă în abuzurile severe ale drepturilor fundamentale la nivel larg sau sistematic, cu intenție discriminatorie. Noțiunea de apartheid se referă la sistemul instituțional de segregare rasială din Africa de Sud între 1948 și începutul anilor 1990.
Îți mai recomandăm GALERIE FOTO | Cum arată viața fără mască. Modelul Israel: țara care a învins pandemiaRaportul HRW nu caută să compare situația din Israel cu cea din Africa de Sud, ci să analizeze dacă anumite politici desfășurate de Israel cad sub definiția legală a apartheidului: „acte inumane comise cu scopul de a stabili și menține dominația unui grup rasial asupra oricărei altui grup rasial și oprimarea sistemică a acestora”.
Din perspectiva HRW, conflictul dintre Israel și Palestina nu este doar despre teritoriu, ci reflectă un regim israelian care oprimă drepturile de bază ale populației musulmane. Aceștia acuză Israelul de persecuție și apartheid.
Răspunsul oficialilor israelieni
Ministerul de Externe din Israel a numit acuzațiile din raportul HRW „ridicole și false”. Autoritățile israeliene consideră inițiativa HRW a fi ilegitimă, pentru că organizația susține drepturile populației palestiniene.
„Scopul acestui fals raport nu are nicio legătură cu drepturile umane, ci face parte din eforturile organizației HRW de a submina dreptul statului Israel să existe, ca nație a poporului evreu”, consideră ministrul israelian al Afacerilor Strategice Michael Biton.
Îți mai recomandăm Ce poate învăța România de la Israel, Marea Britanie și SUA: să îi vaccineze mai întâi pe cei vulnerabiliÎn februarie, Curtea Penală Internațională a decis că are jurisdicție în teritoriul palestinian. O lună mai târziu, procurorii Curții au hotărât să deschidă o anchetă asupra posibilelor crime de război de pe teritoriul palestinian.
Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a condamnat mișcările Curții ca fiind antisemite. Acesta a promis, în trecut, că va desăvârși ocupația Cisiordaniei. Netanyahu nu a răspuns solicitărilor de comentariu ale autorilor raportului.
Autoritățile israeliene consideră că majoritatea politicilor invocate de raportul HRW sunt răspunsuri justificate la violența palestiniană. Deși există ocazional amenințări legitime ale securității, menționează raportul, „acestea nu dau putere supremă pentru a submina drepturile omului la scară largă”.
Acuzațiile din raport
HRW acuză Israelul că a comis trei tipuri de fapte care constituie apartheid: intenția de dominație a israelienilor evrei asupra palestinienilor în Israel, Gaza și Cisiordania, oprimarea sistemică și fapte inumane. Organizația consideră că autoritățile israeliene privilegiază evreii și discriminează împotriva musulmanilor prin legi și politici care au rolul de a menține controlul suprem al evreilor israelieni asupra teritoriului.
Intenția de menținere a dominației:
- Raportul citează legea aprobată de Parlamentul Israelului în 2018 conform căreia Israelul este „statul național al poporului evreu” în care dreptul la autodeterminare „revine în mod unic poporului evreu”.
- De-a lungul carierei sale, premierul Benjamin Netanyahu a susținut supremația evreilor israelieni. Acesta a declarat în 2019 că „Israelul nu este statul tuturor cetățenilor săi, ci statul național al poporului evreu și doar al lor.”
Oprimare sistemică și discriminare instituțională:
- Populațiile palestiniene din Cisiordania sunt supuse legilor militare stricte și segregați. Cei din Gaza sunt sub asediu, conform raportului, și le este aproape interzisă libertatea de mișcare a oamenilor și bunurilor. 80% dintre cei peste 2 milioane de oameni din Gaza sunt dependenți de ajutoarele umanitare pentru a supraviețui.
- În cadrul protestelor din Gaza, autoritățile israeliene nu ezită să oprime aspru populația palestiniană. Armata israeliană a distrus infrastructură civilă și a omorât peste 2.000 de civili în cadrul atacurilor intenționate asupra lor.
- Legea cetățeniei este extrem de aspră pentru palestinieni, dar foarte simplă pentru oricine altcineva. HRW consideră că acest lucru stabilește un sistem de cetățenie prin care palestinienii sunt inferiori, fapt care constituie un abuz al drepturilor fundamentale.
Acte inumane și abuzuri ale drepturilor fundamentale:
- HRW citează în acest caz privarea de libertatea de circulație, confiscarea pământurilor și a proprietăților, negarea dreptului de reședință. Drepturile de bază, precum libertatea de adunare și asociere, le sunt încălcate palestinienilor, care nu pot beneficia de o voce comunitară pentru a-și apăra interesele.
- Orice evreu poate dobândi cetățenie israeliană, conform Legii Reîntoarcerii din 1950. De asemenea, orice persoană de origine nepalestiniană este eligibilă pentru naturalizare. Palestinienii pot beneficia de cetățenie doar dacă pot dovedi reședința pe teritoriu israelian înainte de 1948, prezența în registrul populației din 1952 și reședința continuă în Israel între 1948 și 1952.
- Palestinienii din Cisiordania sau Gaza care se căsătoresc cu cetățeni israelieni nu au dreptul la reședință legală sau cetățenie israeliană. Acest lucru nu se aplică soților străini de orice altă origine.