Limitarea numărului de persoane care pot participa, restricțiile impuse de autorități și incertitudinea generată de pandemie sunt lucruri care vor trebui luate în calcul pentru reluarea oricărui eveniment care va găzdui un număr mare de persoane.
Totul depinde de o decizie concretă a autorităților privind numărul exact de persoane care vor putea participa la evenimente. Concertele-test, organizate de autorități și cercetători calificați, ar putea reprezenta o soluție.
Joi au fost lansate biletele pentru Gărâna Jazz Festival. Acestea au fost epuizate într-o singură zi. Organizatorii au anunțat pe Facebook că își doresc suplimentarea biletelor, dar restricțiile nu le permit momentan. În vânzare fuseseră puse 450 de bilete, la 450 de lei.
„Ne dorim să suplimentăm numărul biletelor, dar acest lucru va fi posibil doar dacă autoritățile vor renunța la restricțiile actuale și vor stabili o creștere a numărului maxim de persoane care pot participa la un eveniment cultural în aer liber”, au scris organizatorii pe pagina lor de Facebook.
Renunțarea la restricții și redeschiderea nu vor putea fi realizate decât în condițiile în care autoritățile vor ști cu certitudine că acest lucru nu reprezintă un risc care să ducă la creșterea numărului de cazuri.
Printre cei care doresc reluarea festivalurilor se află și primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc. Acesta a declarat pentru Digi24 că ar dori organizarea unui concert-test în Cluj.
Pentru a se asigura că organizarea festivalurilor nu reprezintă un risc pentru sănătatea populației, primarul Emil Boc a propus organizarea unui concert experiment la Cluj. Scopul acestui experiment ar fi observarea riscului real la un concert cu un număr mare de oameni în condițiile în care în prețul biletului ar fi inclus și un test antigen.
Ideea vine de la un experiment similar făcut în Barcelona, unde oamenii au efectuat teste antigen înainte de a participa la concert. Din cei 5.000 de participanți, doar 8 au fost depistați cu noul coronavirus.
Primarul Clujului mai spune și că orașul său are infrastructura necesară pentru organizarea unui astfel de eveniment și așteaptă acordul autorităților centrale.
Concertele-experiment
În cazul experimentului de la Barcelona, cercetătorii nu au găsit nici un semn de infecții semnificative printre participați.
Specialistul în boli infecțioase Josep Maria Llibre a spus într-o conferință de presă despre eveniment că „nu există nici un semn că transmisia ar fi avut loc în timpul evenimentului”.
Un concert similar va avea loc pe 2 mai în orașul Liverpool în Marea Britanie. La evenimentul-test vor participa 5.000 de oameni care nu vor trebui să poarte măști sau să se distanțeze social. Scopul experimentului este același ca și în cazul celui din Barcelona. Cercetătorii și autoritățile vor stabilirea cu certitudine a riscului răspândirii virusului în condițiile în care participanți sunt testați.
Concertul-test de la Liverpool face parte din planul redeschiderii treptate care are loc în momentul de față în Marea Britanie.
Ministrul sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock a spus că rezultatele vor ghida guvernul „pentru a se asigura că evenimentele mari pot avea loc în siguranță”.
Concertele experiment de anul acesta nu sunt primele care să testeze răspândirea virusului în mulțimi. Rezultatele experimentului Restart-19 din Leipzig/Germania au fost făcute publice în noiembrie 2020 și au sugerat că un nivel potrivit de ventilație, protocoale igienice stricte, capacitate limitată și distanțarea socială pot reduce potențialul răspândirii virusului.
Însă pentru organizatorii festivalurilor mari, limita de persoane și distanțarea socială reprezintă o problemă.
„E foarte greu să ții concerte de muzică live cu distanțare socială”, spune Renate Roca Rozenberg, fondatoarea companiei PR & More, care lucrează cu festivaluri mari, precum Electric Castle și Transilvania International Film Festival. „E aproape ucigător pentru vibe-ul care se creează într-un astfel de eveniment”, mai spune ea.
Am întrebat-o pe Renate Rozenberg cum se pregătesc festivalurile de talia Electric Castle pentru posibila reluare a festivalurilor și ce măsuri vor fi luate în cazul organizării evenimentelor mari?
Aceasta a declarat pentru Europa Liberă că este clar că se va acorda prioritate „persoanelor care și-au făcut vaccinul, inclusiv partea de rapel”. Rozenberg mai subliniază și importanța testelor spunând că acestea „sunt foarte importante, pentru că o persoană vaccinată nu înseamnă neapărat că nu este infectată”.
Purtarea unei măști la eveniment ar mai putea fi o soluție pentru a putea găzdui un număr mai mare participați.
„Masca, cel puțin din punctul nostru de vedere, consider că este o măsură de protecție care ar trebui menținută și care până la urmă nu creează un disconfort major pentru a participa la un eveniment.”
Totuși lucrurile nu pot fi puse în mișcare până când autoritățile nu își vor comunica deciziile mai clar. Am întrebat-o pe Renate Rozenberg ce variante de organizare vede pentru viitorul festivalurilor.
„E inutil să discutăm despre ele (planurile pentru festivaluri) cât timp autoritățile încă nu au luat o decizie foarte clară despre un aspect foarte important, respectiv limita de public pe care vor dori sau nu vor dori să o impună. Acest lucru este foarte important pentru Electric Castle și pentru alte festivaluri majore pentru că un festival mare nu este viabil în termeni de câteva mii de persoane. La fel vorbim de reguli foarte adaptate pentru concerte pe care iarăși autoritățile nu le-au comunicat.”
La ediția a 7-a a festivalului, în anul 2019, au participat aproximativ 230.000 de persoane. În mai anul trecut era deja clar că festivalul nu va avea loc. Momentan ediția a 8-a este programată pentru 14-18 iulie.
„Suntem iarăși în situația în care trebuie să ne uităm și pe piața europeană. Până la urmă, un festival de talia Electric Castle depinde foarte mult de piața europeană și ce se întâmplă. Multe trupe și-au amânat sau anulat turneele. Asta înseamnă că și line-up-ul nostru este cu semn de întrebare în acest moment”, a mai spus Renate Rozenberg.