Numărul mic de angajați de mediu și numirile politice ale comisarilor șefi din județe, dar și salariile mici au făcut din Garda Națională de Mediu o instituție aproape nefuncțională, arată Octavian Berceanu. Acesta spune că, în prezent, evaluează activitatea tuturor comisariatelor din România.
1. Europa Liberă: Săptămânile trecute a fost scandalul gunoaielor din Sectorul 1, care încă mai continuă. Ați amendat Primăria Sectorului 1? În ce condiții poate interveni Garda de Mediu pentru ca situația să revină la normal și să nu mai avem gunoaie pe stradă?
Octavian Berceanu: Nu am încheiat întreg controlul și nu pot să vă dau detaliile despre amenda respectivă. Amenda nu a fost pusă pe masa mea la comisariat de către comisarii care au efectuat control. Pe de altă parte, am trimis echipele și am fost și eu mai devreme și am văzut aceste gunoaie pe străzi. Vom avea echipe și vom merge în continuare cu controlul pentru a vedea ce se poate face.
2. Europa Liberă: Nu e prima dată când vedem gunoiul pe străzi. Care este de fapt problema în opinia dvs?
Octavian Berceanu: Conflictul e de natură civilă, referitor la plata sau neplata unor facturi. Nu intră în activitatea de control a Gărzii de Mediu. Pentru detalii puteți consulta părțile și părțile trebuie să meargă în justiție - mi se pare normal. Noi verificăm strict modul în care instituțiile care sunt active pe Sectorul 1 și în acest conflict își fac datoria și respectă legislația. Putem avea amenzi doar în ceea ce ne oferă spectrul dat de legislația în vigoare sunt poate aspecte care ne deranjează pe toți. Și pe cei care locuim în Sectorul 1 și pe ceilalți oameni care îl tranzitează, dar cred că justiția se poate exprima foarte limpede. Și poate sunt și alte instituții ale statului care pot cerceta modul în care aceste contracte sunt îndeplinite și dacă există suspiciuni. Referitor la sănătatea populației, Garda de Mediu iarăși nu se poate exprima, iarăși pentru că noi mergem doar în litera legii, fără a fi părtinitori cu vreuna din părți. Dăm amenzi și măsuri către părțile implicate astfel încât situația să ajungă la normal în limita a ceea ce ne permite legislația.
3. Europa Liberă: În acest caz există două părți: primăria și compania privată care strânge gunoaiele. Garda de Mediu poate amenda și primăria și firma?
Octavian Berceanu: Garda de Mediu a amendat și în trecut primăriile de sector și firmele de salubritate. Noi avem și un control dispus către toate firmele de salubritate și primăriile din București. El era tematic, s-ar fi întâmplat peste câteva săptămâni, dar l-am devansat. Ce pot să spun este că situația Bucureștiului este tristă mai ales din punctul de vedere al modului în care sunt satisfăcute aceste servicii către populație. În primul rând, nu avem o politică de colectare a deșeurilor, în București nu se colectează selectiv, ceea ce este un dezastru, pentru că noi trebuia să îndeplinim o țintă de colectare de 50% de colectare selectivă și reintroducerea deșeurilor în economia circulară, dar suntem la pământ, undeva la 10-11%. Și la nivelul țării suntem tot acolo.
4. Europa Liberă: Câte amenzi ați dat pentru companiile care nu strâng gunoiul și pentru oamenii care aruncă în locuri nepermise?
Octavian Berceanu: Sunt foarte multe amenzi. E vorba de niște milioane de lei - cuantumul amenzilor doar pe București, cu mult peste județele din țară. Pe de altă parte, cea mai mare provocare este să oferim facilități pentru bucureșteni și pentru primăriile din București. Și ele au o parte mare din vină, nu au realizat facilități prin care aceste deșeuri să fie sortate și lăsate pe depozitele conforme doar cantități mult mai mici de 20 sau 10% cum se întâmplă în țările civilizate. Noi sortăm doar 10-15% și ducem la groapa de gunoi restul de 85-90% - ceea ce e impardonabil. În privința amenzilor, dacă în 2019 cuantumul amenzilor date de Garda de mediu era undeva în primele 5 luni la 20 milioane de lei, acum sunt la 40 de milioane de lei. Însă, nu amenzile sunt scopul, ci prevenția.
5. Europa Liberă: Cum ați găsit instituția pe care o conduceți?
Octavian Berceanu: Au fost numiri politice făcute pe comisarii șefi, iar comisarii șefi din multe județe nu se ridică la nivelul pe care l-ar impune funcția pe care o dețin. În mai toate reședintele de județ și în mai toate orașele mari am găsit depozitări ilegale de deșeuri și nu am găsit amenzi date, vorbesc chiar și de București și Ilfov.
6. Europa Liberă: Câți dintre acești comisari de mediu sunt numiți politic? Aveți un procent la nivel de țară?
Octavian Berceanu: Nu am făcut un procent, dar e foarte clar - chiar dacă s-au făcut concursuri, nu avem o eficiență a comisarilor șefi de la comisariatele județene de mediu care să ne bucure. Eu nu sunt satisfăcut nicidecum de munca acestor comisari șefi în mare parte. Drept pentru care ar trebui să găsim soluții și să ținem cont că aceste comisii de disciplină au fost desființate în toamnă și suportul legal a apărut abia acum de curând. În tot acest timp nicio instituție din România nu a putut să sancționeze personalul care nu și-a făcut treaba.
7. Europa Liberă: Când îi veți evalua pe comisarii șefi de de la comisariatele județene?
Octavian Berceanu: Deja am trimis controale care să verifice activitatea de fond a comisariatelor și urmează să restructurăm această instituție, să o refacem și să reevaluăm munca tuturor comisarilor din această instituție. O vom reorganiza. Planul este să revenim la comisariate regionale, să descentralizăm această structură și să punem alte criterii de profesionalism. Să folosim digitalizarea pentru a evalua și verifica instantaneu munca comisarilor în teren. Eu îmi doresc ca ministrul să vadă din două clickuri activitatea oricărui comisar din Garda Națională de Mediu și în orice moment, astfel încât să putem lua decizii foarte transparente și clare vis a vis de modul în care comisarii își îndeplinesc atribuțiile. Pe de altă parte, există o muncă puternică din partea comisarilor, sunt 450 de comisari în toată țara, mai puțin decât are oricare dintre polițiile locale ale Bucureștiului. Sunt plătiți foarte slab. Iar în contextul în care există o presiune politică la vămi cu introducerea în țară a deșeurilor, mai avem și partea de biodiversitate unde iarăși este o presiune destul de mare, avem deșeurile, avem poluarea, avem depozitările și deversările ilegale în apele României. Munca este foarte, foarte mare pentru un număr atât de mic de oameni.
8. Europa Liberă: Ce necesar de comisari aveți în prezent?
Octavian Berceanu: Ar trebui să avem dublu, pentru că avem o poluare mult prea mare în toată România și iarăși avem o salarizare foarte slabă. Dacă intri acum în Garda de Mediu, salarizarea unui new entry este undeva la 2.000 și ceva de lei. Salariul este foarte mic în raport cu natura muncii pe care o face. Nu poți să plătești cu un salariu de 2.000 – adică un salariu de portar - un comisar al gărzii de mediu care trebuie să verifice firme care au bugete de zeci sau sute de milioane de euro. O problemă este că nu mai intră oameni în Garda de Mediu din cauza acestei salarizări, iar cei care sunt acum ies la pensie și noi rămânem fără comisari.
9. Europa Liberă: Care este profilul comisarului de mediu pe care îl căutați? Ce competențe ar trebuie să aibă?
Octavian Berceanu: Ar trebui să aibă competențe extinse, ar trebui să lucreze direct într-o gardă de mediu care să poată să aducă probatoriu în fața judecătorilor, ar trebui să avem experți de mediu în cadrul comisariatelor. Expertul de mediu aproape că nu există în România. Aici trebuie să schimbăm foarte multe lucruri, pentru că expertul de mediu furnizează probe atât instituțiilor, procurilor, cât și nouă. Acesta este un handicap major. Ar trebui să avem oameni din toate domeniile care au legătură cu mediul – de la ecologi, biologi, chimiști, la oameni care să înțeleagă relația cu comunitățile. Pentru că noi dăm amenzi primăriilor, dar plătesc oamenii din comunitatea respectivă. Trebuie să înțelegem foarte bine relația comunitate- mediu, trebuie să înțelegem psihologia comunităților ca să le convingem de exemplu că selectarea deșeurilor este o necesitate, nu este un moft, să le convimgem că aruncarea deșeurilor în pădure este o crimă de mediu, nu este doar o contravenție.
10. Europa Liberă: O problemă pe care o are România este importul ilegal de deșeuri. De când sunteți comisar șef câte transporturi de deșeuri ați întors?
Octavian Berceanu: În fiecare zi sunt întoarse transporturi de deșeuri. Dar instituțional vorbim de o capacitate redusă, pentru că nu avem scanere în vamă care să ne arăte ce conține containerul. Containerele pot conține produse second hand declarate și de fapt să avem deșeuri în loc de produse second hand. Avem nevoie de reinforsarea acestei instituții și cred că e singura soluție prin care noi putem să prevenim acest flagel pentru sănătatea noastră și pentru mediu.
Cine este Octavian Berceanu
Activist de mediu și inginer silvic, Octavian Berceanu a fost propus de USR -PLUS pentru funcţia de comisar general al Gărzii de Mediu. A fost numit în funcție în februarie 2021.
O perioadă a fost consilier general din partea USR în vechiul Consiliu General din mandatul fostului primar Gabriela Firea. Este cunoscut pentru campaniile desfășurate pe pagina de Facebook împotriva depozitelor ilegale de deșeuri.