Bolnavii care se vor trata în spitalele private vor putea alege, de la 1 iulie, dacă plătesc sau nu diferența dintre suma decontată de stat și contravaloarea serviciilor.
Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind măsura contribuţiei personale pentru pacienţii care se adresează furnizorilor privaţi de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, pentru spitalizare continuă și pentru cazurile acute.
Practic, un pacient care se tratează la un spital privat și este internat mai multe zile va plăti diferența dintre tariful decontat din Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea cazului și tariful perceput de furnizorul privat. Pacientul va fi informat la începutul spitalizării despre costurile în plus printr-un un deviz estimativ standard, pentru care trebuie să-și dea acordul.
„De la 1 iulie intră în vigoare plata contribuției personale pentru serviciile medicale oferite de furnizorii privați aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate, anume specific – serviciile de spitalizare continuă - cazuri acute”, a spus preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe.
Acesta a arătat că această contribuție personală nu este același lucru cu coplata.
„Vorbim despre contribuţie personală, şi nu despre coplată. Coplata este altceva decât contribuţia personală. Contribuţia personală reprezintă o diferenţă dintre tariful decontat şi cel perceput de un furnizor privat de servicii medicale”, a explicat preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe.
Contribuția personală se va aplica numai pentru internările continue acute, nu și pentru ambulatoriu.
„Textul ordonanței prevede, conform legii 95, intrarea în vigoare a aplicării măsurii contribuției personale pentru serviciile medicale de tip ambulatoriu de specialitate și ambulatoriu paraclinic în anul 2022, mai exact la 60 de zile de la adoptarea bugetului de stat pe 2022. Practic, este o amânare a implementării contribuției personale pentru segmentul de ambulator”, a spus Adrian Gheorghe.
Președintele CNAS a explicat ce se schimbă față de situația din prezent, când unele servicii medicale sunt decontate la privat, în cazul în care clinicile și spitalele private au contract cu casele de asigurări de sănătate.
„Contribuţia personală nu modifică, nu aduce o noutate în acest plan. Această posibilitate există deja şi astăzi”, a spus Adrian Gheorghe.
Ce nu este posibil azi este ca furnizorul privat să percepapă sume în plus faţă de ceea ce decontează Casa
„Asta nu înseamnă că nu se percep pe căi legale alte sume de către furnizorul privat, într-un fel justificat pentru că tarifele decontate nu acoperă costul real. Însă există o masă importantă de neclaritate privind cum se percep aceste sume în mod legal, care să acopere diferenţa între ce acoperă Fondul şi costul real, reflectat de tariful perceput de furnizorul privat”, a detaliat preşedintele CNAS.
Potrivit acestuia, măsura aduce transparenţă, întrucât există un deviz estimativ standard pe care furnizorul privat trebuie să îl dea unui asigurat şi să detalieze cât acoperă Fondul şi ce sume se percep în plus, detaliat pe categorii de cheltuieli.
„În plus, acest deviz e valabil 5 zile lucrătoare. Practic, de când pacientul se prezintă un spital privat şi cere o ofertă i se oferă un deviz estimativ pe acest model standard şi detaliat, acest deviz e valabil 5 zile, pacientul are timp să se gândească, să caute alte oferte şi să decidă dacă vrea sau nu să continue, în funcţie de contextul său. Odată ce ia o decizie, nu poate merge mai departe decât dacă îşi oferă consimţământul scris. Dacă devizul se modifică pe parcursul internării, pacientul sau aparţinătorul trebuie să îşi ofere consimţământul, iar la final se oferă un decont care prezintă detaliat când suportă Casa şi ce se percepe în plus”, a declarat Adrian Gheorghe.
El a susţinut că aceste măsuri ajută asiguratul să aibă mai multă informaţie, pentru a lua cea mai bună decizie.
Răspunzând unei întrebări legate de motivul pentru care nu se decontează la valoarea reală, Adrian Gheorghe a răspuns: „Unul e că tarifele stabilite au fost stabilite acum mult timp şi nu au fost actualizate. Un motiv legat e că structura costurile a evoluat mult şi nu se ştie care e costul real. Presupunerea de bun simţ e că tarifele reflectă o fracţiune din costul real, dar să ştim care e această fracţiune”