11 septembrie 2001 | Imaginile zilei care a schimbat lumea
11 septembrie 2001, New York, ora locală 8:46. Un avion de pasageri loveşte turnul nordic al World Trade Center din New York.
Scena impactului a fost surprinsă de cameramanul unei televiziuni care realiza un reportaj. Aparatul de zbor, un Boeing 767, decolase din Boston şi urma să aterizeze în Los Angeles. La bord erau 11 membri ai echipajului şi 81 de pasageri, dintre care cinci s-au dovedit a fi terorişti.
New York, ora locală 9:03, un alt Boeing 767, care zbura pe aceeași rută, loveşte al doilea turn. Cinci dintre cei 56 de pasageri de la bord erau terorişti.
New York-ul este cuprins de haos. Zeci de oameni răniți aleargă șocați pe străzi și mulți alții sunt
captivi în World Trade Center. Unii dintre aceștia au sărit în gol de la peste o sută de metri înălțime din clădirile cuprinse de fum și flăcări.
În imagine, supraviețuitori ies din World Trade Center după ce clădirile au fost atacate.
După atac au urmat zile întregi de căutări ale eventualilor supraviețuitori. Printre victime se află 344 de pompieri și peste71 de polițiști din New York. În imagine, mașini distruse pe o stradă în apropierea clădirilor World Trade Center.
În momentul atacului, preşedintele George W. Bush era la o şcoală din oraşul Sarasota, statul Florida, unde asista la o lecţie. Cu toate că a fost informat despre atacuri, George W. Bush decide să rămână la lecţie, o lipsă de reacţie care i-a atras ulterior numeroase critici. În imagine, momentul în care președintele Bush este informat că un al doilea avion a lovit World Trade Center.
La aproape o oră de la primul atac, Administraţia Aviaţiei Civile interzice toate zborurile în spaţiul aerian al Statelor Unite, pentru prima dată în istoria ţării.
Polițiști, pompieri și un civil mută cadavrul capelanului FDNY Mychal Judge, ucis în timpul prăbușirii turnului de sud de la World Trade Center.
Washington D.C., ora 9:37. Al treilea avion, un Boeing 757, se prăbușește peste Pentagon. La bord erau 58 de pasageri şi şase membri ai echipajului, dintre care cinci erau teroriști.
Shanksville, Pennsylvania, ora 10:03. Al patrulea avion deturnat, zborul 93, pe ruta Newark-San Francisco, cade pe un câmp din statul Pennsylvania. Teroriştii aveau misiunea să direcționeze avionul spre sediul Congresului Statelor Unite, însă planul a fost dejucat de cei 37 de pasageri aflaţi la bord.
În imagine, specialiști FBI analizează perimetrul prăbușirii avionului de la Pentagon.
Seara, după atentate, preşedintele George W. Bush se adresează naţiunii şi anunţă începutul războiului împotriva terorismului internaţional.
În imagine, un muncitor stă pe ruine în timpul lucrărilor de curățare a zonei de prăbușire a Turnurilor Gemene, la o lună după atacurile asupra World Trade Center.
Președintele american George W. Bush semnează un document, pe 18 septembrie 2001, la Casa Albă, prin care pune la dispoziția statului New York asistență suplimentară în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001. Bush a autorizat o creștere a nivelului de finanțare federală pentru toate categoriile de asistență publică.
Deși, inițial, Osama bin Laden a negat orice implicare în atentatele din 11 septembrie, în 2004 a revendicat în mod oficial responsabilitatea atacurilor. Al-Qaeda și bin Laden au motivat actul terorist prin dezacordul față de sprijinul SUA pentru Israel, prezența trupelor americane în Arabia Saudită și sancțiunile împotriva Irakului.
În imagine, polițiști din New York stau lângă un afiș tipărit pe pagina unui ziar din New York, cu portretul lui Osama bin Laden.
Preşedintele american George W. Bush dă ultimatum regimului taliban de la Kabul, cerând predarea liderului terorist Osama bin Laden.
În imagine, vedere aeriană a „Ground Zero", la o lună după atacurile din 11 septembrie.
În acelaşi timp, președintele Bush a cerut Guvernului de la Kabul închiderea taberelor de antrenament ale grupării teroriste Al Qaeda, însă talibanii sunt de acord doar cu judecarea lui bin Laden de către un tribunal islamic. Ca urmare a eșecului negocierilor, Statele Unite şi Marea Britanie încep bombardarea Afganistanului.
În imagine, familii ale victimelor atacurilor din 11 septembrie participă la o ceremonie comemorativă pe locul fostului World Trade Center, 11 septembrie 2006.
La ordinul preşedintelui George W. Bush, armata americană deschide închisoarea din Guantanamo, din Cuba, unde urmează a fi încarceraţi toţi suspecţii de terorism. Din anul 2002 şi până astăzi, la Guantanamo au fost închiși peste 1.000 de suspecţi din 40 de ţări. Aceştia nu sunt consideraţi în mod oficial deţinuţi de război şi nu li se respecta drepturile internaţionale convenite pentru astfel de situaţii.
În imagine, o persoană atinge cu mâna placa comemorativă cu numele victimelor atentatelor decorată cu flori, la Memorialul și Muzeul Național 11 septembrie, din New York, 11 august 2021.
După aproape un deceniu de încercări de capturare, liderul Al-Qaida, Osama bin Laden, a fost localizat într-o ascunzătoare din Abbottabad, Pakistan și ulterior ucis în timpul operațiunii Neptun Spear.
În imagine, președintele american Barack Obama (al 2-lea din stânga), vicepreședintele la acea vreme Joe Biden (stânga), secretarul american al Apărării, Robert Gates (dreapta), secretarul de Stat american, Hillary Clinton (a doua dreapta) și alți membri ai echipei de securitate națională, urmăresc operațiunea de localizare și anihilare a lui Osama bin Laden, în Centrul de comandă („the Situation Room”) din Casa Albă, Washington DC, 1 mai 2011.
Oameni privesc instalația „Tribute in Light” din Liberty State Park, eveniment ce marchează cea de-a 19-a aniversare a atacurilor din 11 septembrie, New Jersey, SUA, 11 septembrie 2020.
Președintele rus, Vladimir Putin, scrie un mesaj pe zidul memorial al victimelor atacurilor teroriste din 11 septembrie: „Îmi plec capul în fața victimelor terorismului. Sunt foarte impresionat de curajul locuitorilor din New York. Marele oraș și marea națiune americană trebuie să câștige! Vladimir Putin, 15 noiembrie 2001". În timpul șederii sale în New York, președintele Vladimir Putin a vizitat memorialul care se află pe locul în care s-au prăbușit turnurile World Trade Center.
Soldați americani participă la ceremonia de comemorare a victimelor atacurilor din 11 septembrie 2001, Kabul, 11 septembrie 2017.
Fostul președinte Donald Trump și Melania Trump țin un moment de reculegere pentru victimele atacurilor din 11 septembrie, la Casa Albă din Washington, 11 septembrie 2019.
Memorialul 9/11 „Empty Sky" fotografiat la răsăritul soarelui, New Jersey, 11 septembrie 2013.
În locul celor două turnuri gemene World Trade Center (WTC) există un monument conceput în memoria victimelor care au murit pe 11 septembrie 2001, în urma atacurilor teroriste.
Ceremonia care a marcat a 16-a comemorare a atacurilor teroriste din 11 septembrie, la Memorialul 11 septembrie, din New York.
Melissa Pullis se roagă în dreptul plăcii comemorative pe care este gravat numele soțului său, Edward, în timpul ceremoniilor de comemorare a victimelor atacurilor teroriste din 11 septembrie, asupra World Trade Center, la Memorialul 11 septembrie din New York, 11 septembrie 2012.
Președintele Barack Obama, prima doamnă Michelle Obama și fostul președinte George W. Bush vizitează Memorialul 11 septembrie, în timpul celei de-a 10-a comemorări a atacurilor din 11 septembrie, „Ground Zero", New York, 11 septembrie 2011.
Atacurile teroriste din 11 septembrie au zdruncinat sentimentul de siguranță al Americii și au scufundat Occidentul în războiul din Afganistan. Douăzeci de ani mai târziu, ascunse între clădirile și cartierele din New York City, pot fi văzute memento-uri ale unei zile care a răpus aproape 3.000 de oameni.
Președintele SUA, Joe Biden, și Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, discută la Memorialul 11 septembrie de la sediul NATO din Bruxelles, 14 iunie 2021.
Ultima parte a turnului „One World Trade Center" este montată la New York, pe 10 mai 2013. One World Trade Center este un complex de clădiri din Manhattan, New York, ridicat în memoria fostului complex de clădiri World Trade Center, distrus în atentatele teroriste din 2001. Complexul are un șapte clădiri, fiecare purtând numele fostelor clădiri WTC. Cea mai înaltă clădire este One World Trade Center, Freedom Tower sau One World Observatory și are o înălțime de 541,3 m, fiind a șaptea cea mai înaltă clădire din lume.