30.000 de pelerini evrei hasidici sărbătoresc Rosh Hashanah (Anul Nou evreiesc) în Ucraina

Uman este un oraș cu o populație de 100 de mii de locuitori și este situat în centrul Ucrainei, la aproximativ 150 de km sud de Kiev. 

Hasidismul este o mișcare populară de renaștere religioasă, întemeiată în secolul al XVIII-lea în Europa răsăriteană și i-a avut printre învățați pe rabinul Nachman din Brațlav, care și-a trăit ultimele luni de viață și a fost înmormîntat, în 1811, la Uman.

Orașul Uman a trecut, de-a lungul timpurilor, sub diferite stăpîniri, polonă, cazacă, rusă, sovietică și are ca particularitate pelerinajul tradițional al evreilor hasidici.

Primul pelerinaj la Uman a avut loc în anul 1811, apoi au urmat anual reuniuni ale discipolilor hasidici din Ucraina, Rusia și Polonia.

Naziștii germani au ucis cei circa 17 mii de evrei din Uman, dar după război pelerinajele clandestine au fost reluate. 

Mai târziu, sovieticii au permis anual evreilor hasidici din Statele Unite și Israel să vină să se roage la Uman.

După declararea independenței Ucrainei, sărbătoarea de la Uman a luat proporții, numărul pelerinilor crescând an de an exponențial, ajungând și la 50 de mii de pelerini.

Anul acesta, în ciuda pandemiei COVID-19, la Uman s-au adunat aproximativ 30.000 de pelerini. 

Un băiat este purtat pe brațe în timpul Sărbătorii Rosh Hashanah.

Rosh Hashanah înseamnă literalmente „cap [al] anului”. Numele biblic al acestei sărbători este Yom Teruah, care înseamnă „ziua strigătelor sau a exploziei”.

Este prima dintre Zilele Sfinte Evreiești („Zilele de Awe”), așa cum este specificat în Levitic și au loc la sfârșitul verii, începutul toamnei emisferei nordice.

Rosh Hashanah este o sărbătoare de două zile care începe în prima zi a Tishrei, care este a șaptea lună a anului bisericesc.

Rosh Hashanah marchează începutul anului civil, conform învățăturilor iudaismului, și este aniversarea creației lui Adam și Eva, conform Bibliei ebraice, precum și inaugurarea rolului umanității în lumea lui Dumnezeu.

Obiceiurile lui Rosh Hashanah includ sunarea shofarului (un corn de berbec curățat), așa cum este prescris în Tora, pentru a „ridica un zgomot” pe Yom Teruah.
 

Obiceiurile includ participarea la slujbe de sinagogă și recitarea liturghiei speciale despre teshuva, precum și savurarea meselor festive.

​Consumul de alimente simbolice este astăzi o tradiție, cum ar fi merele înmuiate în miere, în speranța de a evoca un nou an dulce.