Prima zi de școală începe cu prezența fizică în al doilea an de pandemie
Noul an școlar a început pentru elevii din București cu emoții și bucuria revederii colegilor și a profesorilor, însă pentru 2.400 de elevi din 11 localităţi din județele Satu Mare, Arad, Sălaj, Dolj şi Teleorman, cursurile se vor desfășura online.
Pe 13 septembrie, în prima zi de școală, festivitățile de deschidere au avut o durată de maxim 90 de minute, cu recomandările ca toți participanții să poarte măști de protecție și să păstreze distanța de minimum 1 metru.
Sălile de clasă au fost amenajate în așa fel încât să se poată respecta distanţarea fizică de minimum un metru între elevi, iar în locurile unde acest lucru nu este posibil, spaţiul trebuie organizat astfel încât să se asigure distanţa maxim posibilă între elevi.
Conform ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii, la intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum şi la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/ flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini, iar uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.
Este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi.
Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unităţii de învăţământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis, în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ.
Părinţii / însoţitorii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi dizabilităţi au acces în unitatea de învăţământ cu respectarea normelor de protecţie sanitară necesare.
În localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, se permite participarea zilnică, cu prezenţă fizică la cursuri, a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2.
În localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea măsurii carantinei, se permite participarea zilnică, cu prezenţă fizică la cursuri în unităţile de învăţământ, a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor din învăţământul special cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi participarea în sistem online a tuturor celorlalte categorii de elevi.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că rata de infectare cu noul coronavirus luată în calcul pentru modul de funcţionare a şcolilor în următoarea săptămână va fi cea din ziua de vineri, disponibilă pe site-ul DSP.
În contextul pandemiei de coronavirus, începând de luni este demarată şi campania de vaccinare anti-COVID în învăţământul preuniversitar şi cel universitar.
Preşedintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că noua campanie de vaccinare se va desfăşura pe o perioadă de două luni, între 13 septembrie şi 15 noiembrie.
Ministrul Educaţiei a precizat că la nivelul fiecărei şcoli este desemnată o persoană pentru a facilita legătura între DSP şi părinţi, pentru a răspunde întrebărilor părinţilor despre vaccinare și pentru a putea să îşi exprime acordul sau dezacordul printr-un formular care va fi lansat în data de 13 septembrie.
Conform ultimei raportări a Ministerului Educaţiei, până în prezent 193.430 de angajaţi din totalul de 317.531 din sistemul naţional de învăţământ s-au vaccinat împotriva noului coronavirus, reprezentând o rată generală de vaccinare de 61%.
Ordinul celor două ministere prevede că fiecare școală trebuie dotată cu izolator pentru copiii care au simptome specifice COVID-19.
În imagine, învățătorul Cătălin Pintilie le vorbește elevilor din clasa I, în prima zi de școală, la Școala Gimnazială Orizont din București.
Copiii care prezintă simptome de COVID-19 vor rămâne în izolator până la sosirea părinților la școală și doar atunci vor putea fi duși fie la medicul de familie, fie la spital. În cazurile de forță majoră, se va apela numărul unic de urgență 112.
Copiii vor putea reveni în colectivitate în momentul în care vor avea o adeverință medicală care atestă faptul că nu reprezintă un risc epidemiologic pentru ceilalți colegi.
Pentru elevii de la clasa a șaptea în sus, în cazul apariției unui caz pozitiv, copiii vaccinați sau care au trecut prin boală și fac dovada, pot continua să învețe în format fizic.
Elevii nevaccinați sau care nu au trecut prin boală vor învăța în format online, cu posibilitatea testării în ziua a opta.