Cazurile de Covid-19 s-au dublat de la o zi la alta. Miercuri, 15 septembrie, România a atins pragul de 4.000 de infectări, iar numărul persoanelor de la ATI a ajuns la aproape 700. Din totalul de pacienți, 167 sunt minori - 158 sunt internați în secții și 9 la secțiile de terapie intensivă.
Medicii pun creșterea pe seama dezinteresului față de respectare regulilor de protecție de către populație și a lipsei preocupării pentru un control riguros de verificare a respectării măsurilor de protecție din partea autorităților.
Cătălin Apostolescu este managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală.
„Suntem plini în momentul de față, la capacitate de 110%. Imensa majoritate a pacienților sunt nevaccinați, iar la ATI toți sunt nevaccinați. În momentul în care ajungi la terapie intensivă partida este cam jucată de cele mai multe ori”, dezvăluie medicul situația celui mai mare spital de boli infecțioase din țară.
Maganerul de la „Matei Balș”: Purtarea măștii și pe stradă
Cătălin Apostolescu susține că una dintre măsurile care ar putea salva situația ar fi purtarea măștii medicale inclusiv pe stradă. „Ar trebui evitate aglomerațiile inutile. Nu te mai duci la nuntă, nu te mai duci la concert – asta înseamnă inutile. Nu spune nimeni să nu te duci la piață. Legea spune că la nuntă ar trebui ca toți să fie vaccinați, dar credeți că verifică cineva dacă sunt toți vaccinați?”, a spus Cătălin Apostolescu.
O soluție pentru a nu escalada valul patru al pandemiei este vaccinarea masivă. „Chiar dacă a început valul patru, ar trebui să ne vaccinăm cât mai repede. Dacă acum am avea o mișcare de masă rapidă a vaccinării și în două săptămâni am avea 2-3 milioane de oameni vaccinați am putea spera în oprirea valului”, consideră Apostolescu.
Răzvan Cherecheș: Vaccinarea să fie inclusă prin lege trecută prin Parlament
Specialistul în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheș este și el de părere că o soluție rapidă ar fi vaccinarea.
„Ținînd cont că deja am ajuns cu cuțitul la gât, suntem în momentul de față, ar trebui să stimulăm vaccinarea prin obligativitatea vaccinării întregului personal medical, a personalului din școli și a celor care lucrează la ghișee cu publicul. De asemenea, vaccinarea ar trebui inclusă printr-o lege clară care să treacă prin Parlament”, afirmă Răzvan Cherecheș.
Profesorul spune că, pe lângă vaccinare, ar trebui interzise toate evenimentele.
„În perioada următoare, ar trebui să fie restricționate toate evenimentele. Tot, tot, nunți, botezuri, orice fel de adunări. În al treilea rând, elevii ar trebui testați săptămânal, în condițiile în care profesorii ar fi obligați să se vaccineze. Dacă am lua măsurile astea astăzi, efectele ar începe să se vadă în două săptămâni. Dar dacă mă întrebați pe mine până în 26 septembrie, până nu se termină alegerile din PNL, nu le va lua nimeni”, a spus Răzvan Cherecheș.
Îți mai recomandăm Deschiderea universităților | Ce reguli li se impun studenților și ce spun rectorii despre creșterea infecțiilorSpecialistul spune că un rol activ în combaterea informațiilor false privind vaccinarea ar trebui să îl aibă Colegiul Medicilor care să ia măsuri împotriva medicilor care împrăștie zvonuri false. La fel, mai spune Cherecheș, Institutul de Sănătate Publică ar trebui să se implice mult mai mult.
„INSP care e instituție fantomă care dă câte un comunicat din când în când, dar nu face nimic, trebuie să fie zdruncinată puternic. În celelalte țări, INSP face traininguri cu medicii de familie, oferă materiale educaționale inclusiv pentru preoți. La noi nimic”, mai spune Răzvan Cherecheș.
Epidemiologul Emil Popovici: Trebuie să se respecte măsurile actuale
Președintele Societății Naționale de Epidemiologie, Emil Popovici, arată că în primul rând trebuie respectate regulile adoptate deja. „Oamenii să poarte masca la interior, să nu intre multă lume în magazin. E suficient să fie unul infectat și îi îmbolnăvește pe ceilalți. Trebuie să se respecte măsurile actuale și de către vaccinați, și de către nevaccinați. Toți să poarte mască. O altă măsură care nu se respectă este verificarea celor care participă la evenimente dacă sunt vaccinați. Ceea ce nimeni nu verifică”, spune Emil Popovici.
Personalul din căminele de bătrâni și copii, obligat la vaccinare sau la testare
Guvernul a decis, în ședința de miercuri, că angajații care lucrează în serviciile sociale și care desfășoară activități ce presupun contactul cu persoanele beneficiare să facă dovada fie a vaccinării, fie imunizării naturale, fie a unui test negativ. Pentru aceasta a modificat și completat Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Datele oficiale arată că, în prezent, 66.000 de persoane trăiesc în centrele de servicii sociale, dintre care peste 9.000 sunt copii și peste 16.000 sunt persoane cu dizabilități. Din numărul de copii instituționalizați cu vârste de peste 16 ani, 88% sunt vaccinați (31% din numărul total de copii). În ceea ce privește personalul din centrele cu copii, gradul de vaccinare este de 54%.
În cazul persoanelor adulte cu dizabilități din centrele sociale, din cei 16.564 de beneficiari rezidenți, 14.991 sunt vaccinați (90,59%), în timp ce din cei 14.421 de angajați din aceste centre sunt vaccinați 8.267 (57,33%).
Ce s-a întâmplat în ultimele 10 zile cu cazurile de COVID-19
- 15 septembrie 2021 – 4.004 cazuri noi COVID-19 – 44.608 teste
- 14 septembrie 2021 – 3.929 de cazuri noi COVID-19 – 47.449 de teste
- 13 septembrie 2021 – 1.849 de cazuri noi COVID-19 – 22.032 de teste
- 12 septembrie 2021 – 2.255 de cazuri noi COVID-19 – 33.210 teste
- 11 septembrie 2021 – 2.648 de cazuri noi COVID-19 – 48.812 teste
- 10 septembrie 2021 – 2.520 de cazuri noi COVID-19 – 43.966 de teste
- 9 septembrie 2021 – 2.226 de cazuri noi COVID-19 – 39.228 de teste
- 8 septembrie 2021 – 2.079 de cazuri noi COVID-19 – 40.842 de teste
- 7 septembrie 2021 – 2.033 de cazuri noi COVID-19 – 45.430 de teste