Armenia și Azerbaidjan comemorează un an de la începutul războiului din Nagorno-Karabah

Mii de soldați mărșăluiesc în capitala Baku purtând pancarte cu fotografiile soldaților și civililor uciși în 2020, în cea mai intensă escaladare a conflictului din regiunea Nagorno-Karabakh de la armistițiul încheiat în anul 1994.

Premierul Armeniei Nikol Pashinian aduce un omagiu memoriei soldaților uciși în războiul de 44 de zile din 2020, din Nagorno Karabakh, la Panteonul militar Yerablur din Erevan, 27 septembrie, 2021.

Președintele azer Ilham Aliyev și soția sa, vicepreședintele Mehriban Aliyeva, conduc marșul de comemorare a soldaților uciși în războiul din Nagorno-Karabakh, organizat în Baku, pe 27 septembrie 2021. Potrivit oficialilor azeri, în luptă au murit 2.905 militari azeri și 100 de civili.

Într-un raport oficial se estimează că 4.025 de luptători etnici armeni au fost uciși în conflict, împreună cu 88 de civili. Amnesty International a acuzat ambele părți de crime de război, inclusiv de execuții cumplite.
În fotografie, o femeie plânge la mormântul unui tânăr soldat în cimitirul Yerablur din Armenia, în ajunul comemorării unui an de la începutul războiului din Nagorno-Karabakh.

Armenia susține că acest conflict rămâne nerezolvat, deoarece nu există încă un acord cu privire la statutul regiunii Nagorno-Karabakh, motivul principal al disputelor.
În fotografie, sute de persoane participă la o slujbă de comemorare în cimitirul Yerablur din Erevan, în seara zilei de 26 septembrie.

 

Militari azeri în orașul Șușa, cunoscut sub numele de Shushi în armeană, în timpul comemorării din 27 septembrie. Orașul istoric a fost recucerit de la etnici armeni de către forțele azere în noiembrie 2020, cu puțin timp înainte ca încetarea focului intermediată de Rusia să oprească operațiunile de luptă.
 

Militari azeri în timpul unei parade militare din Susa / Shushi, 27 septembrie.
Într-un discurs, președintele autoritar al Azerbaidjanului s-a referit la luptele din 2020, declarând că întinderi mari de pământ azer au fost preluate de la luptătorii etnici armeni într-un „război sfânt” și a declarat că „De acum înainte, vom trăi ca o țară victorioasă, un popor victorios și vom construi și restabili teritoriile eliberate.”

Mai multe persoane participă la o slujbă de pomenire în orașul Stepanakert, cunoscut sub numele de Xankandi în azeră, în data de 27 septembrie 2021.
Stepanakert este cel mai mare oraș din regiunea Nagorno-Karabakh și se află sub controlul etnicilor armeni. Premierul Armeniei a promis că se va implica în „revigorarea și dezvoltarea în continuare” a acelor părți din Nagorno-Karabakh rămase sub controlul Armeniei.

Acordul de armistițiu negociat de președintele rus Vladimir Putin a dus, de asemenea, la detașarea a 2.000 de trupe rusești de menținere a păcii în Nagorno-Karabakh și așa-numitul coridor Lachin, care leagă teritoriul de Armenia.
În fotografie, președintele rus Vladimir Putin dă mâna cu premierul armean Nikol Pashinian, înainte de întâlnirea cu liderii Armeniei și Azerbaidjanului, în care s-a discutat despre soarta regiunii Nagorno-Karabakh, Kremlin, Moscova, 11 ianuarie 2021.
 

Trupe rusești de menținere a păcii în timpul unor repetiții înaintea sărbătoririi Zilei Victoriei, pe aeroportul din Stepanakert, Nagorno-Karabakh,19 aprilie 2021.

 

Ministrul de Externe al Armeniei a declarat că „războiul de 44 de zile a fost o agresiune militară planificată și pregătită, al cărei scop a fost să încheie în cele din urmă problema Karabahului prin exterminarea populației armene”.
În fotografie, armeanul Areg stă în fața unei case cuprinse de flăcări, în satul Karegakh din Nagorno-Karabakh, 25 noiembrie 2020. Unii locuitori ai satului și-au ars casele înainte de a părăsi zonele care urmau să fie preluate de azeri. Fotografie premiată la concursul internațional World Press Photo 2021.


 

Un soldat etnic armean trage cu un tun de artilerie în timpul luptelor cu forțele Azerbaidjanului, în regiunea separatistă Nagorno-Karabakh, 28 septembrie 2020.
Miniștrii de externe ai Armeniei și Azerbaijanului s-au întâlnit la New York, pe 24 septembrie, pentru discuții găzduite de diplomați americani, ruși și francezi, care co-prezidează Grupul OSCE Minsk. Într-o declarație comună emisă după discuții, mediatorii au reiterat că sunt gata să „continue să colaboreze cu părțile pentru a găsi soluții la toate problemele rămase, legate sau care rezultă din conflictul din Nagorno-Karabakh”.

 

Soldații armatei azere patrulează un punct de control aflat în afara orașului Shusha, pe 26 noiembrie 2020, la șase săptămâni de lupte între Armenia și Azerbaidjan.
Un acord de pace intermediat de Moscova a fost anunțat la 10 noiembrie 2020, după ce armata azeră a învins forțele separatiste armene și a amenințat că va avansa asupra principalului oraș Stepanakert din Nagorno-Karabakh.

Soldați ai armatei azere stau pe un vehicul militar pe un drum din regiunea Kalbajar.
Districtul Kalbajar, care se învecinează cu Armenia, găzduiește unul dintre cele două drumuri care leagă Nagorno-Karabakh de țara vecină și are o semnificație strategică pentru armeni și azeri. Kalbajar a fost predat Azerbaidjanului, în conformitate cu acordul de încetare a focului încheiat între cele două țări și intermediat de Rusia.

Președintele azer Ilham Aliyev îngenunchează în fața steagului național, în timpul vizitei sale în orașul Șușa de pe 15 ianuarie 2021.
În discursul ținut pentru marcarea comemorării unui an de la începerea conflictului, președintele azer Ilham Aliyev a reiterat că victoria Azerbaidjanului în război a pus capăt conflictului și că „Azerbaidjanul și-a recăpătat integritatea teritorială”.
 

Un soldat armean stă de pază pe un drum din satul Shurnukh, 4 martie 2021. Astăzi, în Shurnukh, granița a fost trasată de-a lungul drumului care străbate micul sat format din 28 de familii. 
Ministrul de Externe al Azerbaidjanului a emis o declarație în care aruncă vina pentru război asupra Armeniei, spunând: „În urmă cu un an, forțele armate ale Republicii Azerbaidjan au luat măsuri pentru a contracara provocarea militară inițiată de forțele armate ale Republicii Armenia”.
 

Un soldat etnic armean stă de pază lângă steagul Nagorno-Karabakh, în vârful dealului de lângă Charektar din regiunea separatistă Nagorno-Karabakh, la noua graniță cu districtul Kalbajar aflat sub controlul Azerbaidjanului, 28 iulie 2021.
Ministerul Apărării din Armenia raportează că trei soldați din trupele sale au fost uciși și alți doi au fost răniți în ciocniri cu forțele azere, la granița dintre cele două state.