„Oamenii țipau mereu”. Dezvăluiri despre tortura din închisorile rusești

RUSIA - Închisoarea IK-2 se remarcă printre penitenciarele rusești pentru regimul său deosebit de strict

La începutul acestei luni, organizația neguvernamentală Gulagu.net - care urmărește abuzurile asupra drepturilor omului comise de poliția rusă și în închisorile rusești - a dezvăluit existența a mai mult de 40 de gigaocteți de material video care documentează grafic bătăile, violurile și torturile deținuților din închisori și din timpul procesului preventiv în centrele de detenție.

La câteva ore de la izbucnirea poveștii, Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) a anunțat că l-a concediat pe șeful serviciului penitenciar din regiunea Saratov, precum și alți mai mulți alți oficiali din închisoarea de acolo. FSIN a anunțat că investighează videoclipurile care surprind tortura și care ar fi fost înregistreze în închisori și centre de detenție din regiunile Irkutsk, Vladimir și Saratov între 2018 și 2020.(Din cauza naturii grafice a videoclipurilor, RFE / RL a decis să nu le posteze sau să facă legături către alte site-uri care au făcut acest lucru).

„Tortura din nou”, Lyubov Sobol, un avocat și activist asociat cu liderul opoziției ținut în detenție, Aleksei Navalny, a scris pe Telegram pe 8 octombrie. „Închisoarea preventivă nr. 1 din Irkutsk (SIZO-1) este principalul centru de tortură al țării. Făptașii au recunoscut totul pe camerele de filmare și vorbesc despre tortura și violul prizonierilor. Acesta este un iad pur. Toți oameniii din sistemul FSIN trebuie demiși și urmăriți penal. Fasciștii ".

Îți mai recomandăm Violuri și tortură în închisorile rusești. Platforma de știri care le-a divulgat, închisă la cererea celor acuzați

Sobol se referea la fostul deținut din Irkutsk SIZO-1 Denis Golikov care a declarat pentru Gulagu.net că făcea parte dintr-o bandă de aproximativ 30 de „razrabotchiki” - un substantiv bazat pe verbul rusesc „a trece peste”- ai căror membri au torturat sute de prizonieri la cererea oficialilor închisorii.

Oamenii urlau ore în șir că erau asasinați ... Ai semna orice doar pentru a evita să asculți acele țipete - să nu spui nimic despre când au început să te abuzeze

„La cererea procurorilor, deținuții care au refuzat să cu anchetatorii au fost trimiși la noi", povestea Golikov în declarația sa video. „Am fost nevoiți cu ei, astfel încât aceștia să facă mărturisirea „necesară” dorită de anchetatori.

„În schimb, au promis că nu mă vor atinge”, a adăugat Golikov. „Și anchetatorul a promis că va cu judecătorul pentru a-mi asigura eliberarea condiționată”.

Vladimir Matushkeyev este un antreprenor din Irkutsk care a fost deținut la Irkutsk SIZO-1, principalul centru de detenție preventivă din orașul estic siberian. El a declarat pentru RFE / RL că, în perioada de detenție, lucrătorii din închisoare l-au stors de bani, sub amenințarea torturii și a violului.

„Am dat banii unui ofițer FSIN - 30.000 de ruble [420 dolari] pentru hrană și steroizi pentru Denis Golikov și alți torționari”, a spus Matushkeyev. „După violuri, prizonierii au fost obligați să semneze mărturisiri false, autoincriminări și, de asemenea, să „coopereze ”în continuare cu anchetatorii - adică să depună mărturii false nu numai împotriva lor, ci și a altor deținuți. Au fost șantajați. Prin faptul că abuzurile lor au fost înregistrate, au amenințați că vor fi difuzate și acele înregistrări".

În mărturia sa către Gulagu.net, Golikov a spus că i s-au administrat steroizi de către paznicii FSIN și că aproape că și-a dublat masa corporală în timp ce era în custodie. În comentariul lor, Gulagu.net a scris că gardienii „l-au desfigurat cu droguri și steroizi și l-au transformat într-un aparat de tortură alimentat de steroizi”.

Îți mai recomandăm Alexei Navalnîi, desemnat „terorist” de oficialii închisorii în care-și execută pedeapsa

Matushkeyev a mai declarat pentru RFE / RL că, sub amenințarea cu violența, a fost de acord să participe la tortura altor deținuți sub supravegherea gărzilor FSIN.

„Am fost mai mult de un an în celulele de izolare și am participat la torturi”, a spus el. „Am văzut cum agenții SIZO-1 i-au dat lui Denis Golikov un reportofon video prin slotul pentru alimente și cum Golikov și alții au înregistrat torturile și violurile.

Încă nu înțeleg cum am reușit să ies în viață. Este un miracol că am supraviețuit. "

„După aceea, au dat reportofonul înapoi agentului ca raport al operațiunii lor speciale de colectare a materialelor compromițătoare”, a adăugat el.

În cultura închisorii rusești, dacă se știe că un deținut a fost violat, el este repartizat în cea mai joasă castă dintr-o ierarhie internă și i se atribuie sarcinile cele mai murdare și umilitoare, cum ar fi curățarea toaletelor și a canalizării.

Îți mai recomandăm La 15 ani de la asasinarea ei, temerile jurnalistei Anna Politkovskaia despre regimul Putin s-au adeverit

„Pentru a supraviețui, am plătit mai mult de 30.000 de ruble [420 de dolari] în fiecare săptămână unui agent”, a spus Matushkeyev.

Fondatorul Gulagu.net, Vladimir Osechkin, a declarat pentru RFE / RL că, pe baza declarației lui Golikov, a mărturiei a trei angajați SIZO-1 din Irkutsk ale căror identități au fost ascunse și a altor cel puțin alți 10 razrabotchiki și 30 de deținuți torturați, ONG-ul estimează că peste 400 de deținuți au fost supuși torturii la Irkutsk SIZO-1.

„Mai mult de 100 din cei 400 au suferit acte violente depravante", a spus Osechkin.

Una dintre victimele torturii, un deținut care a fost deținut de două ori în Irkutsk SIZO-1 în 2014 și 2018, și a mai fost încarcerat în două dintre închisorile din regiune, IK-14 și IK-15, și care a cerut să i se păstreze anonimitatea a descris experiențele sale către RFE / RL.

„De ambele ori când am fost în SIZO, am fost predat imediat razrabotchiki”, a spus fostul prizonier. „Fusesem deja condamnat pentru jaf și așteptam acolo să fiu expediat la închisoare. Cu toate acestea, razrabotchiki m-au bătut și m-au lovit cu picioarele până m-am învinețit. Nu exista niciun motiv pentru ei să facă acest lucru, scotiți-o agresiune.

„Erau negri de vânătăi. Nu aveau piele albă pe ei, oamenii de acolo" Când aveau nevoie să obțino o mărturisire, aveau alte metode de tortură", a adăugat prizonierul. „Oamenii vor țipa ore întregi că sunt ucis…. Ați semna orice doar pentru a evita să ascultați aceste țipete - pentru a nu spune nimic despre când au început să vă agreseze "

Îți mai recomandăm Rusia | Încă trei platforme de informare și 22 de persoane desemnate „agenți străini”

Prizonierul își ispășea pedeapsa la închisoare de maximă securitate IK-15 lângă Angarsk în aprilie 2020, când a avut loc o răscoală în masă a prizonierilor. De atunci, activiștii și rudele prizonierilor au spus că sute de prizonieri au fost torturați pentru a extrage mărturisiri despre organizarea revoltei.

„Încă nu știu cum am reușit să rămân în viață. Este un miracol că am supraviețuit", a spus prizonierul.

Erau negri de vânătăi. Nu era nici o bucată de piele albă pe ele ".

El a spus că ofițeri mascați ai FSIN au venit la închisoare și i-au „bătut pe toți”.

„Și violau oameni chiar acolo în închisoare, deși nu atât de mulți ca în SIZO", a adăugat el, spunând că ofițerii vor să „se răzbune".

„După câteva luni, unii dintre cei care fuseseră duși în izolator sau mutați în alte închisori pentru au început să se întoarcă”, a spus prizonierul. „Erau negri de la vânătăi. Nu aveau nici o piele albă. După întoarcerea lor de la SIZO la IK-15, aproape un sfert din toți deținuții se aflau în cea mai joasă castă. Peste 1.000 au fost bătuți, iar sute fuseseră violați".

Biroul de presă FSIN din Irkutsk nu a răspuns apelurilor telefonice de la RFE / RL pentru un punct de vedere despre această poveste. Oficialii închisorii din Angarsk nu au răspuns la întrebările scrise.

Îți mai recomandăm Locuința redactorului șef de la The Insider, percheziționată de serviciul secret rus