Incendiu la Spitalul Judeţean Ploieşti. Doi pacienţi bolnavi de Covid au murit

Din primele informaţii, incendiul ar fi izbucnit chiar de la instalația de oxigen la care erau conectați pacienţii.

Un incendiu a izbucnit joi dimineaţă, la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti, unde sunt trataţi pacienţi cu Covid. Primele date arată că doi bolnavi, bărbaţi cu vârste de 74 şi 75 de ani, au murit. Alţi 18 bolnavi au fost evacuaţi, fiind transferaţi în clădirea principală a spitalului judeţean. Incendiul a fost lichidat.

UPDATE ora 14.00 Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Bogdan Nica, a declarat că primele concluzii ale pompierilor cu privire la posibila cauză a incendiului izbucnit la Secţia de Boli Infecţioase ar fi că focul a pornit de la un posibil scurtcircuit după ce un pat a atins o priză. „Dânşii (pompierii - n.r.) opinează, fără să aibă o părere definitivă – asta mi-a spus domnul colonel Ioniţă pe care îl puteţi întreba - că se pare că, mişcându-se un pat s-a atins o priză din perete şi probabil acolo s-a produs un scurtcircuit”, a declarat Bogdan Nica, într-o conferinţă de presă, joi după-amiază, potrivit News.ro.

UPDATE ora 11.00 ISU Prahova anunță că un număr de 16 pacienți de la Spitalul Județean Ploiești au fost evaluați, 3 au refuzat transportul la spital și cei 2 care au decedat. De asemenea, ISU Prahova a publicat primele imagini în urma incendiului.

Incendiul de la Spitalul Județean PRahiva a cuprins o suprafață de aproximativ 20 mp cu flacără deschisă și degajări mari de fum.

UPDATE ora 9.30 Ministerul Sănătății precizează că cei 15 pacienți transferați din secția exterioară sunt, în acest moment, în stare stabilă și au rămas internați în unitatea sanitară unde primesc asistență medicală de specialitate. Unul dintre pacienți se află internat în secția ATI, iar ceilalți 14 într-o secție medicală COVID-19.

Cadrul medical care a fost transferat în această dimineață la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București se află, în prezent, în evaluare medicală, are arsuri pe o suprafață de aproximativ 20% din suprafața corporală și a solicitat să nu fie transmise public alte informații despre starea sa de sănătate.

La Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Inspecția Sanitară de Stat a efectuat acțiuni de verificare în ultimii doi ani, în conformitate cu competențele deținute.

În anul 2020, au fost aplicate 10 amenzi în valoare de 65 000 lei, din care pentru Sectia de Boli Infecțioase - laborator analize medicale a fost aplicată o amendă de 3000 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale.

În cadrul controlului efectuat în luna august 2021 de către inspectorii sanitari, unitatea sanitară ploieșteană a fost amendată cu suma de 20.800 lei pentru deficiențe legate de procesul de dezinfecție și de aplicarea protocoalelor privind dezinfecția și curățenia. La secția exterioară nu au existat deficiențe constatate în acest an.

Ministerul Sănătății precizează că, potrivit ultimelor informații primite de la reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, unitatea sanitară nu are autorizație la incendiu.

UPDATE ora 8.35 Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în urma incendiului izbucnit, joi dimineaţă, la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, soldat cu decesul a doi pacienţi şi rănirea unei infirmiere, a precizat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Prahova, Mihaela Florescu. Ancheta este coordonată de procurori.

UPDATE ora 8.00 Prezent joi dimineaţă la Ploieşti, Raed Arafat a declarat inițial că infirmiera rănită are arsuri pe 40% din suprafaţa corpului. Apoi a revenit și a spus că infirmiera rănită în incendiu are arsuri pe o suprafaţă corporală mai mică.

Raed Arafat a declarat că echipele de intervenţie au ajuns la spital în 10 minute, iar în trei minute incendiul a fost lichidat. Acesta a menţionat că a observat că extinctoarele din zona afectată au fost folosite, fapt care arată că infirmiera ar fi putut să încerce să le folosească. Au fost trimise la Ploieşti şapte ambulanţe pentru victime multiple de la Bucureşti, în ideea că întreg spaţiul ar fi trebuit evacuat.

Raed Arafat a mai spus că s-a luat decizia ca celelalte pavilioane ale secţiei să nu fie evacuate, pentru că nu au fost afectate. „Există o singură problemă, cu încălzirea, dar vor lucra acum instalatorii pentru a rezolva problema şi a reda drumul încălzirii”, a precizat Arafat.

UPDATE ora 7.25 Managerul Spitalului Județean, Bogdan Nica, a spus la Digi 24 că incendiul a fost stins în 12 minute. Spitalul nu avea autorizație de incendiu, era în curs de autorizare. Documentele pentru obținerea acestei autorizații la incediu au fost depuse în urmă cu două luni.

UPDATE 06.42 Ministerul Sănătății arată că, din primele informații, în secția de la Ploiești se aflau internați 20 de pacienți.

Sunt 2 victime și 16 persoane care sunt evacuate și transferate către Spitalul Județean Ploiești (15 pacienți și un cadru medical).

Este și o victimă care este transferată la Spitalul de Urgență Floreasca și care are arsuri pe o suprafață de sub 50% din suprafața corporală, conform primelor evaluări.

Ceilalți pacienți sunt stabili și vor fi evaluați în UPU a Spitalului Județean Ploiești. Ministrul Sănătății, Cseke Attila ține legatura cu Raed Arafat, șeful DSU, arată Ministerul Sănătății.

Știre inițială

Potrivit ISU Prahova, cei doi pacienţi decedaţi în urma incendiului sunt doi bărbaţi cu vârste de 74 şi 75 de ani. Optsprezece persoane sunt evacuate în alt corp de clădire a Spitalului Judeţean Ploieşti.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă că focul, care s-a manifestat într-un salon de la parterul unei clădiri, pe o suprafaţă de aproximativ 20 metri pătraţi, a fost lichidat.

Autorităţile susțin că ceilalți pacienți au fost transferați către sediul principal al Spitalului Judeţean.

Îți mai recomandăm Dosarele „Incendiu la ATI” | De ce se împotmolește justiția în cauzele tragediilor din spitale

Potrivit IGSU, incendiul a fost la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti, într-un salon de la parterul clădirii, pe o suprafaţă de aproximativ 20 de metri pătraţi. Primele date arată că incendiul ar fi izbucnit chiar de la instalația de oxigen la care erau conectați pacienţii.

„Din primele informaţii 2 pacienţi sunt decedaţi. La ora 04.36 a fost pus în aplicare Planul Roşu Judeţean. 20 de pacienţi au fost evacuaţi. La faţa locului au fost mobilizate 6 autospeciale de lucru cu apă şi spuma, 1 de descarcerare descarcerare şi 20 ambulante SMURD şi SAJ cu 57 de pompieri militari”, transmite Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

Îți mai recomandăm Dosarele „Incendiu la ATI” | De ce se împotmolește justiția în cauzele tragediilor din spitale

Este al cincilea incendiu cu victime care izbucnește într-o secție ATI a unui spital în care sunt internați pacienți Covid. Și al doilea incendiu de când a început valul patru al pandemiei.

Ultimul incendiu a avut loc pe 1 octombrie, a secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța,când șapte bolnavi de Covid au murit.