Povestea universală a refugiaților, pusă în scenă de Corul Madrigal

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și copii din Programul Cantus Mundi cântă în timpul spectacolului „Pe drumul Crăciunului”, pe scena Operei Naționale din București.

Anul acesta, Corul Madrigal a oferit publicului un spectacol inedit și emoționant de Crăciun pe scena Operei Naționale din București, o punere în scenă a poveștii universale a unei familii de migranți care se confruntă cu trăirea dramei despărțirii și dezrădăcinării.

Poate fi povestea fiecăruia dintre noi, a celor înstrăinați care își pierd valorile, dar care păstrează mereu în suflete speranța și sunt ghidați în calea lor de lumina Crăciunului. Este o metaforă prezentă în mentalul colectiv de peste 2.000 de ani, pornind de la Nașterea Mântuitorului într-o familie de migranți.

Sonoritatea unică a Corului Madrigal, arta teatrală, scenografia impresionantă au fost îmbinate cu vocile celor peste 100 de copii din Programul Național Cantus Mundi. Actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu au completat acest proiect cu elemente literare, menite să amplifice firul emoțional al spectacolului.

Your browser doesn’t support HTML5

Povestea universală a refugiaților pusă în scenă de Corul Madrigal

Corul Madrigal și actorii invitați au purtat publicul către simbolurile profunde ale Crăciunului prin muzică, poezie, literatură, scenografie, mișcare scenică și light-design, în cel de-al 58-lea concert de Crăciun al Corului, intitulat „Pe drumul Crăciunului”.

Prezentat ca o călătorie printre umbre spre lumină, spectacolul „Pe drumul Crăciunului” surprinde spiritul Crăciunului în sunetul voios al melodiei „Jingle Bells”, prin vocile cristaline ale copiilor de la Cantus Mundi, care au invadat scena îmbrăcați în hăinuțe-clopoțel colorate.

Copii din Programul Cantus Mundi, îmbrăcați în pelerine colorate, cântă în timpul spectacolului „Pe drumul Crăciunului”.

Lucrare celebră de James Pierpont, în aranjamentul lui Bernhard Hofmann, piesa a fost publicată sub titlul „One Horse Open Sleigh” în toamna anului 1857 și făcea referire la tipul de clopoței folosiți la trăsurile cu cai, în intersecțiile aglomerate ale vremii.

Deși piesa nu a fost conectată neapărat colindului și tematicii de Crăciun, „Jingle Bells” a început să fie asociată acesteia la sfîrșitul secolului al XIX-lea, devenind una dintre cele mai cunoscute piese dedicate sărbătorilor de iarnă peste tot în lume.

Anna Ungureanu dirijează Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și copii din Programul Cantus Mundi, în timpul spectacolului „Pe drumul Crăciunului”.

De aproape 60 de ani, sunetul sărbătorii Nașterii Domnului este identificat de români cu cel al Madrigalului, iar concertele de Crăciun reprezintă una dintre cele mai longevive tradiții culturale din România.

„Anul acesta, alături de Corul Madrigal, avem pe scena Operei Naționale din București un spectacol inedit, care implică patriciparea actorilor și a copiilor într-o scenografie tipică unui spectacol complex. Este o poveste cu un fir epic, nu este numai un concert, este o poveste a timpurilor noastre, prin care fiecare își poate regăsi momente ale trăirilor din trecut, ale prezentului sau imaginația cu care avem, în preajma Crăciunului, libertatea să mergem în fantezie. Este povestea unei familii care ajunge să se destrame din cauza societății, a unui război, care trece prin foarte multe încercări și care se reunește la final în jurul mesei de Crăciun și regăsește acea liniște interioară. Dacă vreți, este cea mai importantă familie de migranți din lume, familia care l-a dat pe Mântuitor”, spune Emil Pantelimon, regizor, scenarist și managerul Corului Madrigal.

Emil Pantelimon oferă indicații regizorale actorilor Ofelia Popii și Marius Turdeanu în timpul repetițiilor pentru spectacolul „Pe drumul Crăciunului”.

Desfășurat pe 16 și 17 decembrie 2021, spectacolul de Crăciun a adus publicului care a umplut sala Operei, o muzică bucuroasă, veselă, energică, dar și tristă și tragică, asemănătoare trăirilor ființei umane.

Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a pregătit pentru acest spectacol o selecție repertorială emblematică, menită să creeze o legătură organică între dramatism și speranță, între clasic și modern, prin interpretarea colindelor românești și internaționale.

„Anul acesta, Corul Madrigal cântă partituri celebre, atât din punct de vedere al pieselor românești, dar și din repertoriul universal. În repertoriu se regăsesc celebrele acorduri ale colindei „O, ce veste minunată!”, dar și un exemplu din muzica universală, „Jingle Bells”, interpretate în forme înnoite și într-o atmosferă cu totul teatrală”, spune Anna Ungureanu, dirijorul Corului Madrigal.

Dirijorul Anna Ungureanu în timpul repetițiilor pentru spectacolul „Pe drumul Crăciunului”, de la Opera Națională București.

Regia și scenariul spectacolului sunt semnate de Emil Pantelimon, scenografia de Vladimir Turturică, iar selecția textelor dramatice a fost realizată de Mădălin Guruianu. Alegerea acestor texte a avut ca menire crearea unei succesiuni emoționale dinamice, pornind de „Cântarea Cântărilor”, până la poeme de Eugen Jebeleanu, Lucian Blaga și Costache Ioanid și texte semnate de Khaled Hosseini, Sfânta Tereza de Avila și Paulo Coelho.

„A fost o mare onoare și bucurie pentru mine să aleg textele pentru acest spectacol complex. Spun că a fost o onoare și o mândrie, pentru că Madrigal a inovat de-a lungul celor 60 de ani într-o mulțime de proiecte originale. Este vorba despre o completare între senzaționalul Cor Madrigal și dramaturgie de cel mai înalt nivel, literatură de cel mai înalt nivel. Vorbim atât de „Cântarea Cântărilor”, cât și de Lucian Blaga, vorbim de Khaled Hosseini sau de autori ca Sfânta Tereza. Am dorit ca dramatismul unor povești de Crăciun să atingă mult mai mult sufletele spectatorilor și să completeze emoția dată de „îngerii” de la Madrigal”, spune Mădălin Guruianu.

Actorul Marius Turdeanu joacă în spectacolul „Pe drumul Crăciunului, alături de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Acest spectacol de Crăciun a purtat publicul timp de 90 de minute prin povestea străveche a familiei de refugiați, „în care se întâmplă nașterea și miracolul Salvatorului umanității”, țesută printr-un fir epic emoționant și dinamic. „Madrigalul ca sunet, ca perfecțiune, ca echilibru, ca sensibilitate, ca energie, reprezintă tot ce poate fi mai frumos de Crăciun.

Nu există viață fără sunet, iar acolo unde el intervine, armonia, perfecțiunea, polifonia și sensibilitatea Madrigalului creează o învăluire, se produce un schimb de energie, de emoție între scenă și sală, și așa se întâmplă minunea. Oamenii plutesc când ies de la concert”, spune Emil Pantelimon.

Actrița Ofelia Popii și actorul Marius Turdeanu, în timpul spectacolului „Pe drumul Crăciunului.

Actorii invitați ai spectacolul „Pe drumul Crăciunului” sunt Ofelia Popii și Marius Turdeanu, doi dintre cei mai aplaudați și premiați actori ai României, personalități artistice efervescente, care aduc un plus de dinamism Concertului de Crăciun al Corului Madrigal.

Ofelia Popii a acceptat cu emoție și bucurie colaborarea pentru acest spectacol de Crăciun, Corul Madrigal reprezentând pentru aceasta perioada copilăriei și Crăciunul. Rolul său în spectacol este dramatic, intervențiile sale, alături de Marius Turdeanu fiind completate de vocile extraordinare ale Corului Madrigal.

„Acest spectacol este special pentru că este o actorie diferită de ceea ce fac pe scena de teatru, momentele dramatice fiind combinate cu momentele de cântec. Nu este un tip de actorie pe care îl practic în teatru, e diferit, încărcat cu un alt tip de patos, astfel încât să fie un întreg împreună cu muzica. E diferit și emoționant și sper să ajungă la sufletele oamenilor”, spune actrița Ofelia Popii.

Actrița Ofelia Popii interpretează un rol dramatic în spectacolul „Pe drumul Crăciunului, pe scena Operei Naționale București.

Simbolistica acestui proiect artistic este redată și în afișul spectacolului, în construcția lui, drumul Crăciunului fiind reprezentat printr-un brad și un drum pavat cu Coloana Infiitului.

„Sufletul nostru este o Coloană a Infinitului în toată existența lui. Cele două fețe, cele două statui, feminină și masculină care reprezintă familia, sunt tot reprezentări brâncușiene, sunt influențele, rotunjimile, este piatra, iar culorile simple dar puternice, duc exact în această zonă. Lumina din vârful drumului este lumina la care ajungem de fiecare dată pe drumul Crăciunului. Dacă avem libertatea asta, să o credem, să intrăm în jocul ei. Nu este numai un joc al Crăciunului, este un joc al fiecărei zile, al drumului pe care îl parcurgem și a rațiunii pe care o urmăm”, explică Emil Pantelimon mesajul acestui proiect.

Actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu joacă în spectacolul „Pe drumul Crăciunului, alături de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Corul Madrigal vestește pe scenă apropierea unui nou început, unul curat, cântat în bucuria Magilor, cu colinde, compoziții și prelucrări de Ion Borgovan, Șerban Marcu sau Anton Pann, unele dintre ele în primă audiție. Fericirea regăsirii în fața magiei nașterii lui Isus sunt anunțate cu încredere și voioșie prin cunoscutele colinde „Steaua sus răsare” de Ioan D. Chirescu, „O, ce veste minunată”, de Dumitru Georgescu Chiriac sau „Mărire-ntru cele-nalte” de Nicolae Lungu.

Colindătorii sunt chemați să-l prețuiască pe pruncul sfânt cu „Noi venim să colindăm”, de Sabin Păutza, „Adeste fideles”, de John Francis Wade și „Noi umblăm și colindăm”, de Mihail Bîrcă.

Tineri din Programul Cantus Mundi cântă în mijlocul spectatorilor, în timpul spectacolului „Pe drumul Crăciunului”, la Opera Națională din București.

Bucuria Crăciunului este anticipată și prin puritatea copilăriei. „Iarna pe uliță” de Alexandru Pașcanu ne transpune într-un joc vizual și auditiv în care copiii se dau cu săniuțele, țipă, fac gălăgie, se împing, sar, râd, cad în zăpadă și se bucură de iarnă, iar „Petit Papa Noël” – de Henry Martinet, în aranjamentul celebrului dirijor Ion Marin – este invocat cu dragoste și grijă – „Micule Moș Crăciun,/ Când vei coborî din Cer/ Cu jucării pentru mii de copii/ Nu uita micul meu pantof./ Dar înainte de a pleca,/ Ai face bine să te acoperi./ Afară îți va fi foarte frig/ Iar asta este puțin din vina mea”. De asemenea, imaginea lui Isus „copilaș”, ocrotit de gândurile Mamei sale ne încălzește sufletele prin colindului „Cetiniță, cetioară dragă” de Gheorghe Cucu.

O femeie își face un selfie cu copii din Programul Cantus Mundi, în timpul spectacolului „Pe drumul Crăciunului”, la Opera Națională din București.

Cele două concerte ale Corului Madrigal de pe scena Operei Naționale din București au susținut cauza Hope and Homes for Children România, Fundație care lucrează de peste 23 de ani pentru închiderea orfelinatelor din țară și pentru a-i ține pe cei mai vulnerabili copii alături de părinții lor.

Parteneriatul dintre instituția Corului Madrigal și Hope and Homes for Children se extinde și asupra Târgului Classical Christmas Market, unde în perioada 3 – 30 decembrie vizitatorii vor putea afla zilnic informații despre campania „Sunt Aici!”, un proiect despre cea mai mare frică a unui copil – cea de a fi despărțit de familia lui. Mai multe detalii pe https: www.departedefrica.ro

Copii din Programul Național Cantus Mundi repetă pentru spectacolul „Drumul Crăciunului”, pe scena Operei din București.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” reprezintă o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”.

Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” cântă în timpul spectacolului „Pe drumul Crăciunului”, pe scena Operei Naționale din București.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

După 58 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.680 de coruri și peste 60.000 de copii din țară și diaspora.

Copii din Programul Cantus Mundi, în timpul spectacolului „Pe drumul Crăciunului”.

În cei aproape 60 de ani de existență, peste 4.500 de concerte și peste 70 de discuri, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” a făcut cea mai eficientă formă de diplomație culturală pentru România, a scris istorie în domeniul muzicii corale în lume, a câștigat trofee și distincții internaționale, a spart canoane, a cântat pe scene impresionante din marile metropole ale lumii, dar și în cămine culturale din comunități mici din România, a fost aplaudat, cu aceeași emoție, și pe Valea Jiului și la Covent Garden, Londra.

În 2018, corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, a inaugurat concertistic biblioteca British Museum din Londra, în cadrul Festivalului „Europe and the world” și sala de lectură a reginei Victoria, unde până la acel moment nu mai avuseseră loc niciodată evenimente muzicale.