Majoritatea migranților ilegali caută să ajungă în Germania, care a intensificat controalele de la granița cu Polonia în ultimele luni.
Poliția federală germană a arătat într-o declarație că, în acest an, au existat 11.162 de intrări ilegale „care au legătură cu Belarus”, iar peste 95% dintre aceste cazuri au avut loc între august și noiembrie, potrivit Europa Liberă.
Germanii au spus a spus că în prezent există o tendință de scădere a trecerilor ilegale a frontierei, cu 470 de cazuri în decembrie, comparativ cu peste 8.000 în octombrie și noiembrie.
Conform legislației germane, migranților care solicită azil li se permite să rămână în țară până la procesarea cererii lor de protecție.
Îți mai recomandăm „Răzbunarea dictatorului” | Cine sunt cei șase belaruși condamnați la ani grei de închisoare?Scăderea numărului de migranți din decembrie ar putea reflecta o schimbare de politică în Belarus, după ce regimul lui Aleksandr Lukașenko a fost primit un al cincilea pachet de sancțiuni de la UE, care a făcut și presiuni asupra țărilor terțe pentru a opri fluxurile de migranți.
Autoritățile din Belarus au eliberat taberele de migranți improvizate de la graniță și au transferat aproximativ 2.000 de oameni într-un depozit transformat în adăpost. De asemenea, câteva mii de irakieni s-au întors acasă cu zboruri de repatriere.
Îți mai recomandăm Lukașenko își înfometează poporul ca ripostă la sancțiunile UE și SUA împotriva saÎn același timp, Polonia a luat măsuri ca răspuns la criza migranților, inclusiv prin construirea unui gard de sârmă ghimpată și masarea a mii de soldați de-a lungul graniței sale de 400 de kilometri cu Belarus.
Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări occidentale au extins pentru prima dată sancțiunile împotriva Belarusului după ce Aleksandr Lukașenko a reprimat mișcarea pro-democrație în urma alegerilor prezidențiale disputate din august 2020.
Îți mai recomandăm Companie aeriană din Belarus, acuzată că a transportat migranți din Asia până la granița UE