Jim Watson a spus orașul este „complet scăpat de sub control” și, ca urmare, a luat măsuri. În aceeași notă, poliţia a înăsprit măsurile împotriva manifestanţilor, potrivit BBC.
Primarul Jim Watson a spus că protestele reprezintă o amenințare la adresa siguranței și securității rezidenților.
Protestele au început la Ottawa sâmbătă, 29 ianuarie, și ulterior s-au extins în alte oraşe mari canadiene. Duminică, zeci de camioane şi protestatari au continuat să paralizeze centrul capitalei.
Cunoscut și ca „Freedom Convoy”( Convoiul Libertății), protestul camionagiilor a început ca o mișcare împotriva cerinței guvernamentale ca șoferii de camioane să fie vaccinați împotriva Covid.
Primarul Jim Watson a anunţat duminică după-amiază că a declarat stare de urgenţă la Ottawa „din cauza manifestaţiei în curs”.
Vorbind la un post de radio din Ottawa, primarul Watson a spus că protestatarii se comportă din ce în ce mai „insensibil”, „sunând încontinuu claxonele și sirenele, aruncând artificii și transformând manifestația într-o petrecere”.
Îți mai recomandăm Omicron | Europa impune noi restricții, România plătește medicii de familie pentru testareÎntr-un comunicat de presă, primăria a spus că măsura stării de urgență „reflectă pericolul grav, precum şi ameninţarea la adresa siguranţei şi securităţii rezidenţilor”.
Primăria subliniază nevoia de sprijin din partea altor administraţii şi niveluri de guvernare. O astfel de măsură „oferă, de asemenea, o mai mare flexibilitate în cadrul administraţiei municipale pentru a permite oraşului Ottawa să gestioneze continuitatea activităţilor în vederea asigurării serviciilor esenţiale” rezidenţilor, arată documentul.
Primarul Jim Watson nu a oferit detalii despre măsurile specifice pe care starea de urgență le-ar putea impune, dar poliția a declarat duminică că e posibil să facă inclusiv arestări ale celor care îi ajută pe protestatari.
Poliţia din Ottawa a fost criticată pentru că nu a ştiut să prevină paralizarea centrului capitalei. Ca urmare, duminică, polițiștii au transmis pe Twitter că „oricine încearcă să ofere sprijin material manifestanţilor riscă să fie arestat. Această măsură este de acum în vigoare”.
Mişcarea, numită „Convoiul libertăţii”, a pornit cu scopul de a protesta împotriva deciziei de a obliga, de la jumătatea lunii ianuarie, şoferii de camion să fie vaccinaţi pentru a trece frontiera dintre Canada şi Statele Unite, dar s-a transformat rapid într-o mişcare împotriva măsurilor sanitare în ansamblu şi, de asemenea, pentru unii, împotriva guvernului lui Justin Trudeau.
Îți mai recomandăm Omicron | Ce restricții impun țările în urma extinderii noii tulpini Covid
Manifestanţii afirmă că vor continua protestul până când restricţiile sanitare vor fi ridicate.
În timpul unei reuniuni de urgenţă cu aleşii municipali, şeful poliţiei din Ottawa, Peter Sloly, s-a plâns sâmbătă că nu are suficiente mijloace pentru a pune capăt la ceea ce el a descris ca fiind o „stare de asediu” şi a cerut „resurse suplimentare”.
Poliţia din Ottawa urmează să primească în curând întăriri cu aproximativ 250 de membri ai Jandarmeriei Regale din Canada (GRC), un corp de poliţie federal.
Mişcări similare, dar de amploare mai mică, au avut loc sâmbătă în câteva mari oraşe canadiene, Toronto, Quebec sau Winnipeg şi au continuat duminică, în special la Quebec.
Manifestanţii din Quebec au organizat un protest paşnic și au anunţat că vor părăsi oraşul duminică seară, promiţând totuşi că se vor întoarce peste două săptămâni, odată ce Carnavalul din Quebec, aflat în desfăşurare, se va termina.
Poliţia din Quebec a arătat în aceeași seară, pe Twitter, că „toate camioanele imobilizate” au părăsit oraşul.
În Ottawa, Poliția a dat aproximativ 450 amenzi începând de sâmbătă dimineaţă, în special pentru zgomot excesiv sau folosirea artificiilor.
Polițiștii au spus că amenzile au fost date și pentru că unii manifestanţi au avut un comportament ilegal, care a prezentat riscuri pentru siguranţa publică.