Fotogalerie | NATO și-a întărit prezența în România

Președintele României, Klaus Iohannis, și secretarul general al NATO, a discutat cu militarii de la baza de la Mihail Kogălniceanu/jud. Constanța.

La baza militară de la Mihail Kogălniceanu sunt soldați români, americani, germani și italieni.

Președintele României, Klaus Iohannis, alături de numărul unu și numărul din NATO, Jens Stoltenberg și Mircea Geoană.

SUA au trimis în România o unitate de luptă de tip Task Force (FR) Cougar, de aproximativ 1.000 de militari, precum și tehnică militară.

Primul convoi, care a transportat 18 vehicule blindate, a ajuns la Baza 57 Aeriană de la Mihai Kogălniceanu/jud. Constanța, vineri dimineață.

Baza de la Mihail Kogălniceanu este unul dintre punctele strategice ale Flancului Estic al NATO.

În jur de 2.000 de militari americani au fost relocați la baza din România. 

Jens Stoltenberg, însoțit de președintele României, Klaus Iohannis, a sosit la baza NATO din Dobrogea în jurul orei 11.00, unde a discutat cu militarii.  

După vizită, secretarul general al NATO a susținut o conferință de presă unde a vorbit despre riscul unui conflict în Ucraina. „Există un risc real, deoarece ceea ce vedem acum este că acumularea militară în și în apropierea Ucrainei continuă. Deci există un risc real pentru un conflict în Europa”, a spus Jens Stoltenberg.

Răspunzând unei întrebări, secretarul general al NATO a spus că printre variantele de lucru pe care Alianța le ia în calcul se numără și relocarea unor unități de luptă în Estul Europei, inclusiv pe teritoriul României.

România este unul dintre cei mai importanți aliați ai NATO în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Președintele Klaus Iohannis a spus că aceste prime operațiuni de întărire ale Flancului de Est sunt „cruciale pentru securitatea euroatlantică”. El a spus că Europa se confruntă în acest moment cu cea mai gravă criză de după prăbușirea Cortinei de Fier.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Președintele Klaus Iohannis a mulțumit în discursul către militari sosiți la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu președintelui SUA, Joe Biden, pentru decizia de a întări prezența militară din România.

Soldați de la Baza Militară Mihail Kogălniceanu în marș în timpul vizitei secretarului general al NATO.