SUA își mută operațiunile ambasadei din Ucraina în vestul țării, la Lvov

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunțat mutarea serviciilor ambasadei din Ucraina de la Kiev la Lvov, în vestul țării, pentru siguranța angajaților ambasadei.

Statele Unite ale Americii își mută operațiunile ambasadei de la Kiev la Lvov (Liov), în vestul Ucrainei, pentru siguranța personalului ambasadei, a anunțat secretarul de stat Antony Blinken, într-o declarație dată pe 14 februarie.

„Echipa mea și cu mine revizuim în mod constant situația de securitate pentru a decide când, din prudență, trebuie să ne schimbăm poziția”, a spus Blinken.

„Având în vedere acest lucru, suntem în proces de relocare temporară a operațiunilor Ambasadei noastre în Ucraina de la Ambasada noastră din Kiev la Lvov, din cauza accelerării dramatice a acumulării forțelor rusești.”

Majoritatea angajaților ambasadei au primit deja ordin să plece din Ucraina, iar cetățenii americani au fost sfătuiți să părăsească țara.

Îți mai recomandăm Rusia și Belarus prelungesc exercițiile militare comune. OSCE se va întruni în sesiune extraordinară

Mișcarea vine în momentul în care oficialii americani avertizează că Moscova ar putea lansa un atac asupra Ucrainei, inclusiv asupra Kievului, în orice moment.

Rusia a acumulat peste 130.000 de soldați aproape de granița de est a fostei republici sovietice și mai multe forțe în Belarus, la nord.

„Ambasada va rămâne în legătură cu guvernul ucrainean, coordonând angajamentul diplomatic în Ucraina”, a spus el.

„De asemenea, continuăm eforturile noastre diplomatice intense pentru a detensiona criza”.

O mică prezență consulară fusese deja instituită în Lvov, care se află la aproximativ 70 de kilometri de granița poloneză.