Pe măsură ce invazia Ucrainei intră în a doua lună, forțele ruse sunt încă la periferia Kievului și există temeri că s-ar putea pregăti pentru aceeași tactică a pământului pârjolit folosită în capitala cecenă Grozny în 1999.
Kievul este una dintre cele mai frumoase bijuterii ale Ucrainei - un oraș vechi de peste 1.500 de ani, o capitală odinioară plină de viață care adăpostește 2,8 milioane de locuitori. Ea găzduiește comori internaționale de neînlocuit, inclusiv repere arhitecturale și monumente culturale.
„Dacă Putin nivelează Kievul așa cum a nivelat Harkov și alte orașe, sunt multe care se vor pierde pentru totdeauna”, a spus Olenka Z. Pevny, profesor asociat de Studii slavone și ucrainene la Universitatea din Cambridge pentru CNN.
Având în vedere un război urban prelungit care amenință cu devastarea capitalei Ucrainei, iată câteva dintre locurile pe care experții spun că sunt în pericol.
Catedrala Sfânta Sofia
Încercuită de cupole aurii strălucitoare, Catedrala Sf. Sofia se află în centrul Kievului. Ea atrage vizitatorii către mozaicurile strălucitor de colorate și frescele cu diverși sfinți și îngeri. Construită în secolul al XI-lea, reflectă arhitectura acelei perioade de timp, iar arta de la interior s-a păstrată până astăzi.
„Pereții acestei structuri sunt acoperiți cu metri și metri de mozaicuri de sticlă și, de asemenea, imagini și fresce din secolele al XI-lea și al XII-lea”, a declarat Pevny pentru CNN.
Deasupra mozaicurilor antice sunt straturi de picturi. „Puteți vedea cum trecutul medieval interacționează cu perioada modernă timpurie, cu secolul al XIX-lea, cu perioada contemporană doar intrând în Catedrala Sfânta Sofia”, a explicat Pevny.
Catedrala și Mănăstirea Sf. Mihail cu cupola de aur
Când această biserică a fost construită pentru prima dată în 1108, a fost singura din Kiev cu cupole de aur.
Situată chiar la nord-est de Catedrala Sf. Sofia, a jucat un rol major în 2014, în evenimentele din Maidan, când au declanșat proteste împotriva președintelui de atunci, Viktor Ianukovici.
Biserica a servit drept refugiu sigur pentru cei care au fost răniți în timpul violențelor care au izbucnit, primindu-i pe cei care aveau nevoie de îngrijiri medicale.
Mânăstirea Peșterilor
Desemnată ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Mănăstirea Peșterilor are biserici subterane și alte structuri care simbolizează stilurile arhitecturale și artistice din Evul Mediu până în epoca modernă.
„Pe terenul acestei mănăstiri există biserici frumoase, care datează din secolul al XI-lea până în prezent”, a spus Pevny.
Mănăstirea găzduiește și relicve ale sfinților datând din secolul al X-lea.
Fondată în secolul al XI-lea, este bogată în stilul arhitectural baroc cazac, care este unic în Ucraina și este loc de pelerinaj al liderilor ruși în trecut, deoarece simbolizează în mod unic identitatea ucraineană, a spus Pevny.
De-a lungul timpului, peșterile au devenit un punct focal spiritual și cultural pe care să-l viziteze creștinii din întreaga lume.
Palatul Prezidențial
Majestuosul Palat Mariinsky, în stil baroc, este casa de ceremonii a președintelui Ucrainei și este situat lângă Parlament.
Reperul arhitectural a fost construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea sub dominația rusă și de atunci a fost reconstruit în mod repetat. Clădirea a suferit o restaurare completă între 2003 și 2017, timp în care fațada palatului și interiorul acestuia au fost complet restaurate, potrivit site-ului palatului.
Deoarece acolo au loc evenimente importante, inclusiv summituri, recepții oficiale, ceremonii ale ambasadorilor și întâlniri ale delegațiilor străine palatul ar putea deveni o țintă în timpul războiului în curs.
Alte obiective importante istorice care ar putea cădea victime ale distrugerilor Monumentul Patriei, Muzeul Național al Holodomor-Genocidului, Muzeul Național de Artă al Ucrainei sau Statuia lui Taras Shevchenko.