3 minute | Proiectul taxelor majorate - publicat azi-noapte, blocada rusească a Ucrainei în buzunarul dvs, 4 Iulie însângerat

Prețurile alimentelor cresc din cauza războiului dus de regimul Putin în Ucraina. Porturile la Marea Neagră sunt blocate de nave de război rusești. În schimbul deblocării, Moscova cere deminarea plajelor - precum aceasta de la Odesa. Dar minarea plajelor ține de apărare.

Ziua Independenței, sărbătoarea națională a Statelor Unite, a fost umbrită de un atac cu armă automată într-o suburbie de lângă Chicago. Șase persoane au murit, 20 rănite. Pe lângă disputa aprinsă privind posibilitatea interzicerii avorturilor, incidentul o redeschide pe cea a permisului port-armă.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Presa internațională relatează în detaliu atacul cu armă care a însângerat Ziua Independenței. Între marile publicații, New York Times pare să aibă abordarea cea mai amplă.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Șase persoane au murit și 20 au fost rănite în Highland/Chicago. Asistau la o paradă de 4 Iulie.
  • Blocada rusească contra cerealelor ucrainene sporește prețul alimentelor în întreaga lume. Soluțiile sunt puține, costisitoare și cronofage.
  • Guvernul Ciucă a publicat azi-noapte proiectul modificărilor la Codul Fiscal; printre cei mai afectați de sporirea taxelor sunt cei care lucrează prin IMM.

SUA: regimul armelor, interzicerea avorturilor, imigranții

Potrivit relatărilor de presă, atacatorul a tras de pe un acoperiș direct în mulțimea adunată la parada din Highland Park, o comunitate bogată de 30.000 de persoane din apropiere de Chicago. Cel puțin 20 de persoane rănite au ajuns la spital.

La opt ore de la atac, poliția a anunțat că a prins un suspect: în vârstă de 22 de ani, el se numește Robert E Crimo III și a tras cu o armă de mare putere. Exact tipul de armă pe care administrația Biden l-ar vrea strict reglementat, întâmpinând opoziția republicanilor. Potrivit BBC, președintele Biden s-a declarat șocat de violențe.

Peisajul deprimant după ce spectatorii la parada de 4 Iulie din suburbia Highland/Chicago au fugit de frica gloanțelor. Atacatorul - se pare că în vârstă de 22 de ani - a ucis șase persoane și a rănit mai mult de 20.

Nu numai publicațiile americane, dar și cele britanice, fac o trecere în revistă a apelurilor la regândirea regulilor privind accesul la arme grele. În contextul legislației care a ajuns în Congres luna trecută și nu este încă adoptată.

Washington Post citează un raport al Gun Violence Archive: deja 250 atacuri violente în acest an. New York Times - care alocă cel puțin șase articole atacului - atrage atenția că împușcăturile criminale din Highland Park/Chicago nu au fost ieri singurele.

Regimul armelor este cel puțin a doua dispută stringentă ce frământă societatea americană în aceste zile, după decizia Curții Supreme din 24 iunie care a deschis calea interzicerii avorturilor. O excelentă sinteză în materie publică azi BBC.

Tot BBC atrage atenția unui fenomen îngrijorător printre adolescenții îndrăgostiți de așa-numiții minioni, personaje de desen animat. Acestea sunt foarte populare pe rețeaua de socializare globală, dar dominată de China, Tik-Tok, mai ales după „Ascensiunea lui Gru”, aplicația Despicable Me 3 (Dezgustătorul Eu 3).

Mai multe cinematografe britanice au interzis intrarea adolescenților în costume (ținuta minionilor) pentru că aceștia fac zgomot, se comportă agresiv cu ceilalți spectatori și angajați, distrug mobilierul, etc, relatează și The Guardian. O provocare pentru părinți și profesori.

Cerealele Ucrainei & explozia globală a prețurilor la alimente

Despre interdicții, de cu totul altă natură, vorbesc azi o serie întreagă de materiale multimedia. Nu aș rata apelul video al producătorului american de film Ken Burns, din New York Times, în favoarea imigranților. Un apel la rememorarea rădăcinilor Statelor Unite: Lumea Nouă a fost clădită de imigranți.

Filmul lui Ken Burns începe cu povestea unui ofițer SUA, personaj pe care Ken Burns îl revizitează după 40 de ani. Prima dată l-a intervievat copil de patru ani, alături de fratele său, în anii '80. Cu tatăl și bunica, fugiseră din Kiev/Ucraina.

Europa Liberă publică un alt tip de video: o explicație legată de blocada rusească împotriva cerealelor Ucrainei, mare producător global. Dacă vasele ucrainene nu părăseasc porturile, lumea occidentală va experienta disconfortul creșterii prețurilor la raft în hypermarketuri și în benzinării. Dar populații întregi din Africa unde veniturile merg deja în principal pe mâncare, vor suferi de foame. La propriu.

Depozitul de grâu de la Novoaidar/Ucraina. Țara este unul dintre cei mai mari producători de grâu, porumb și ovăz din lume.

Redacția Europa Liberă în limba română a încercat să afle recent cum ar putea crește rapid fluxul de mărfuri de la Constanța. Tot colegul Marian Păvălașc s-a uitat mai îndeaproape la situația podurilor din țară - vezi ediția precedentă de „Țară în Service”, după incidentul șocant legat de podul prăbușit din jud. Neamț.

Recorder.ro publică azi un consistent reportaj video legat exact de podul din Luțca, cel „prăbușit după numai șapte luni de la inaugurare, deși fusese consolidat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), cu o investiție de aproape două milioane euro”.

Creșterile de taxe din Codul Fiscal, publicate noaptea. Proiect

Digi24 și nu numai anunță că guvernul generalui Ciucă a publicat azi-noapte proiectul modificărilor la Codul Fiscal. Vestea bună? Exact faptul că este proiect, deci se mai poate discuta. Veștile proaste? Modificările se referă exclusiv la majorări de taxe.

Printre cele mai afectate sunt persoanele care lucrează prin IMM-uri (întreprinderi mici și mijlocii) pentru că pragul de impozitare scade drastic, de la un milion la 500.000 de euro cifră de afaceri. Cota de TVA pentru restaurante crește de la cinci la opt procente.

Potrivit Adevărul, coboară și plafonul de neimpozitare în construcții, agricultură, etc. Publicația trece în revistă întreaga listă.

Premierul României, gen. Nicolae Ciucă a condus recent prima ședință a PNL în calitate de președinte. Rămâne de văzut cât de liberale sunt politicile publice pe care le aplică.

Majorările de taxe nu sunt niciodată o veste bună. Economiștii spun însă că e și mai rău când ele nu rezolvă, ci agravează problemele pentru a căror soluționare sunt impuse.

Cum poate fi rezolvată explozia prețurilor prin supra-taxare, într-o economie cu probleme structurale de altă natură? Greu de explicat. Care sunt problemele structurale a amintit ieri AmCham, după cum notează Europa Liberă.

Alte subiecte:

  • A treia seară de proteste la Skopje, capitala Macedonie de Nord, contra propunerii franceze de includere în Constituție a minorității bulgare. Parisul dorește în acest fel să deblocheze demersurile de aderare la UE, împiedicată de Bulgaria.
  • Mulți votanți nigerieni au devenit admiratorii unui multi-milionar, Peter Obi, care a ales să trăiască modest, dar și să candideze la prezidențialele din februarie 2023. I-a refuzat fiului de 30 de ani o mașină. Celălalt fiu este profesor de școală. Ce părere aveți?

Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org.

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena