Bună dimineața, dragi prieteni,
Atentatul cu bombă petrecut într-una dintre suburbiile Moscovei, căreia i-a căzut victimă Daria Dughina, în vârstă de 29 de ani, a provocat nervozitate la Kremlin. Se pare că vizat de „Armată Republicană Națională”, o grupare paramilitară rusească ce urmărește răsturnarea regimului Putin, era tatăl ei, Alexander Dughin, ideologul ultra-naționalist al liderului rus și autorul doctrinei care a dus la invazia Ucrainei.
Dar nu soarta familiei Dughin, ci Centrala de la Zaporojie, atacată de forțele rusești, devine de la oră la oră cea mai fierbinte problemă pe care invazia Ucrainei a provocat-o până acum.
Iată principalele știri ale dimineții:
- Cine este Alexander Dughin, vizat de atentatul așa-numitei „Armate Republicane Naționale”, gruparea paramilitară ce s-ar afla în spatele atentatului de la Moscova.
- Aliații occidentali avertizează Kremlinul să oprească bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie din nordul Crimeei înainte de a fi prea târziu.
- Cum a ajuns o instituție UE, Comitetul Economic și Social, să funcționeze „în stil mafiot” și de ce nu poate fi desființat.
Daria Dughina, prima victimă a războiului anti-Putin din Rusia?
Ideologul ultranaționalist și unul dintre cei mai apropiați sfătuitori ai președintelui Putin, Alexander Dughin, și fiica sa, Daria, au fost alaltăseară la un festival de poezie într-una din suburbiile Moscovei, mai precis în casa Pușkin. Urmau să se întoarcă cu aceeiași mașină. O întâmplare a făcut să plece separat, scrie BBC.
Mașina condusă de Daria Platonova Dughina, în vârstă de 29 de ani, a sărit în aer după 20 de minute, pe drumul spre casă. Sub imaginea unui Dughin disperat în fața rămășițelor mașinii, The Times notează că tatăl îi dăduse Dariei cheile de la mașina lui, o Toyota Land Cruiser.
Potrivit Washington Post & New York Times, autoritățile ruse au deschis o investigație criminalistică, o primă constatare fiind că bomba s-a aflat chiar sub scaunul șoferului.
Aliații Kremlinului au acuzat imediat „teroriștii ucraineni” de atac. Lovitura vine după zile întregi de bombardamente ucrainene din drone, executate în Crimeea, peninsula anexată de Rusia încă din 2014. Kievul a negat însă cu hotărăre acuzațiile.
The Guardian îl citează însă pe Ilya Ponomarev, un fost parlamentar din Duma de Stat a Rusiei, acum la Kiev, care spune că detonarea mașinii lui Dughin este opera așa-numitei Armatei Republicane Naționale, un grup paramilitar care încearcă să saboteze regimul Putin.
Indiferent de autori, BBC constată că atentatul de la Moscova spulberă mitul pe care Vladimir Putin și-a construit ascensiunea, anume siguranța și securitatea în fața unor astfel de incidente mortale, frecvente în anii '90.
Washington Post amintește că filozoful ultra-naționalist A. Dughin este unul din principalii artizani ai doctrinei euroasiatice, bazate pe ideea unei civilizații ruse menite să se opună celei a democrațiilor liberale a Occidentului. O analiză ce relevă inclusiv implicațiile asupra invadării Ucrainei a publicat și Europa Liberă.
Centrala nucleară Zaporojie, cel mai fierbinte punct al războiului
Centrala nucleară de lângă orașul Zaporojie se află în nordul peninsulei Crimeea, de facto teritoriu rusesc după anexarea ilegală din 2014.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat că Rusia se pregătește să facă „ceva extraordinat de urât” săptămâna aceasta, când Ucraina aniversează cei 31 de ani de la independența de Uniunea Sovietică. Ce anume nu este foarte limpede.
Dar patru state occidentale - Marea Britanie, Franța, Germania și Statele Unite au cerut Moscovei să înceteze bombardamentele asupra centralei nucleare de la Zaporojie, scrie Europa Liberă. Găsiți informații în lb. română, inclusiv în acest material video.
Exploziile nu au pus deocamdată în pericol zona de siguranță a centralei, dar o pot face oricând, cu repercusiuni îngrozitoare asupra întregii regiuni. Președintele turc, Recep Tayip Erdogan s-a alăturat vocilor din rândul aliaților NATO care au tras un semnal de alarmă.
Între timp, dronele ucrainene care au provocat explozii la Sevastopol/Crimeea au inspirat The Guardian un mic deja-vu legat de bătrânul război dintre 1853-1856, cel care a dus la înfrângerea Rusiei de către Turcia, Anglia și Franța.
Deloc întâmplător, România s-a născut în urma acelui război și a înființării, în 1856, a Comisiei Europene a Dunării (Anglia, Franța, Germania, Austria, Sardinia, Turcia, Rusia), prima Comisie europeană care a existat vreodată, cu sedii diplomatice la Sulina & Galați.
Apropo, ați văzut ce a mai rămas din Coasta de Argint apărută în acele decenii? Campania Europei Libere despre #Vacanțe a devenit virală în ... engleză
Consiliul Economic și Social de la Bruxelles „în stil mafiot”
Politico publică sub un titlu neobișnuit de dur o analiză privind Comitetul Economic și Social de la nivelul Parlamentului European. Bugetată cu 150 de milioane de euro anual, inclusiv în bugetul care își așteaptă aprobarea în prima parte a lui septembrie, instituția a fost fondată încă din 1958 cu rol de intersecție între sindicate, patronate și organizații civice.
De atunci încoace, constată Politico, cu 700 de angajați permanenți și ramificată în sute și sute de organisme în țările Uniunii Europene, comitetul s-a scufundat în practici sulfuroase, lipsite de transparență și s-a dovedit incapabil de reformă. Și nici nu poate fi desființat de Parlamentul European, fiind dependent de Comisia Europeană.
Schimbând ce e de schimbat, Consiliul Economic și Social din România a fost construit în anii '90 exact după modelul celui de la Bruxelles și are un rol cheie asupra adoptării legilor în materie.
Nici Avocatul Poporului, altă instituție importată, dar din țările nordice, nu se simte prea bine, după cum remarcă Libertatea, analizând activitatea președintei în funcție, Renate Weber. E înfloritoare însă competiția politică pentru șefia instituțiilor cu mize financiare substanțiale, vezi cazul ANRE, scrie Adevărul.
Alte subiecte:
- „Datorită” secetei, puteți vedea cum arată epave din cel de-al doilea război mondial sau vestigii arheologice - inclusiv podul lui Nero de sub Tibru/Roma.
- NYT atrage atenția față de încălcarea intimității pornind de la cazul unui părinte care a fost acuzat de pedofilie după ce a trimis poze ale copilului său la doctor.
Toate cele bune, ne revedem mâine,
Elena