Experiența Via Transilvanica, în mijlocul Bucureștiului

În luna septembrie, în București, vor putea fi descoperite poveștile din spatele kilometrilor marcați cu bornele Via Transilvanica într-o inițiativă care vizează încurajarea turismului la pas în România frumoasă.

Timp de trei zile, între 9 - 11 septembrie, Bucureștiul va găzdui Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica, eveniment care concentrează experiențele de pe drumul de 1.400 km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.

Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica va trece prin București, cu ocazia unui festival care promite să concentreze, în trei zile, la Muzeul Țăranului Român, o parte din experiențele pe care un călător le poate trăi pe cei 1400 de kilometri de cărare, care unesc România de la Nord la Sud - de la Putna la Drobeta Turnu Severin.

Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica este organizat de Cronicari Digitali, platforma culturală creată de agenția Zaga Brand și Asociația Humart.

Accesul se va face în baza unei donații, iar sumele colectate vor fi împărțite între Asociația Tășuleasa Social, care se ocupă de proiectul Via Transilvanica, și Human Made Art (Humart), ONG-ul care sprijină inițiativele Cronicari Digitali.

Vizitatorii vor putea degusta preparate specifice unor comunități etnice sau ținuturi străbătute de Via Transilvanica, vor avea parte de întâlniri cu meșteșugari, antreprenori locali, dar și cu artiști.

Muzica drumului, în Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica

În prima seară de festival, Cristian Ștefănescu, a.k.a. Electric Brother, va prezenta EP-ul „drum”, realizat după o călătorie, în urmă cu un an, pe Via Transilvanica.

Piesele concentrează în sunete emoțiile întâlnirii cu oameni, locuri, obiceiuri, meșteșuguri și chiar animale, generând o poveste vie, într-un limbaj universal, care poartă orice ascultător pe un traseu de 1.400 de km de Via Transilvanica.

Electric Brother este compozitor, DJ și producător implicat în mai multe proiecte muzicale de succes.

„Mi-am dedicat mulți ani pasiunii de sound recording, dar niciodată experiența de a fi alături de oameni, de natură, de feluritele moduri în care sunetul se strecoară la noi și devine ritm odată cu treburile zilnice nu a fost mai apropiată de mine.

Drum este despre cărarea pe care fiecare dintre noi o poate stăbate măcar odată în viață, din Nord, de la Putna sau din casele huțulilor, până jos, în Sudul cald al Drobetei, prin curți și gospodării, pe pământ bătătorit și prin pădure, adunănd muzica oamenilor.

Trei piese create pe 1.400 de km de Via Transilvanica, parcurși la pas, cu trenul, cu mașina, alături de prieteni. 146 de sunete culese distinct, printre care vibrații de pași, magie de sticlar, sunet de tilincă, fluier, de fus sau de orgă”, explică Electric Brother, care va putea fi ascultat vineri, pe 9 septembrie, în prima zi de festival.

Oamenii drumului, în avanpremieră la București

Festivalul va găzdui și avanpremiera bucureșteană a documentarului „Oamenii drumului: Terra Banatica”, pe 10 septembrie, de la ora 19, în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român.

Secvență din „Oamenii drumului: Terra Banatica”, a cărui avanpremieră va fi în cadrul Festivalului Povestirilor de pe Via Transilvanica

„De ce să mergi pe jos, aparent fără țintă, în fiecare zi, de dimineața până seara? Unii ar spune că asta le-a salvat viața. Pentru alții e suficient să pună un picior în fața celuilalt, până când din punctul A de pe o hartă, ajung într-un punct B, unde îi așteaptă ceva bun de mâncare, ceva de potolit setea și o pernă. A doua zi de dimineață totul o ia de la capăt și, în același timp, totul e schimbat.

Mersul pe jos nu este despre anduranță, despre putere, este ceva ce aproape oricine poate să facă într-o formă sau alta, indiferent de vârstă, sex, condiție fizică, statut. Drumeția pe Via Transilvanica este pentru toată lumea”, explică realizatorul și producătorul Mircea Gherase.

Programul complet al Festivalului Povestirilor de pe Via Transilvanica poate fi consultat pe cronicaridigitali.ro/festival.