Fostul ministru al Apărării Mihai Stănișoară a renunțat la politică în 2015. În 2019, a fost angajat de firma Jetfly Hub SRL, care avea relații contractuale cu ministerul pe care îl condusese anterior. Stănișoară a fost încadrat ca director de dezvoltare, funcție pe care o ocupă și în prezent.
Mihai Stănișoară a intrat în politica de la București ca deputat de Mehedinți în 2000, din partea Partidului Democrat condus de Traian Băsescu, iar în legislatura 2008-2012 a fost senator. În 2007, a fost consilier prezidențial în probleme de securitate națională, iar din decembrie 2008, ministru al Apărării în guvernul Emil Boc, devenit președinte al PDL.
Europa Liberă a aflat că fostul ministru este partener de afaceri, într-o altă firmă, și cu proprietarul firmei Jetfly Hub, Dan Berendel. Acesta din urmă este inculpat într-un dosar al DIICOT, după ce a vândut cantități mari de combustibil de proastă calitate Armatei, fapt ce a dus la defectarea unor aeronave militare.
Jetfly Hub SRL este societatea care a câștigat, în 2018, un contract în valoare de 420 milioane de lei pentru a alimenta cu kerosen avioanele Armatei Române. Aceasta este deținută de o altă firmă, Master Chem Oil DMCC, înregistrată în Dubai, firmă care la rândul ei este deținută de Dan Florin Berendel.
Jetfly Hub este administrată de un anume Marian Claudiu Ghizdăvescu. Potrivit declarației de avere din septembrie 2020, Ghizdăvescu a fost director general al RO-Armycatering SA, societate de stat care prepară mâncare pentru Armata Română.
Potrivit site-ului firmei, RO-Armycatering este o filială a C.N.Romtehnica S.A, o altă firmă de stat, și este „specializată în activități de hrănire şi prestează servicii cu prioritate pentru personalul Armatei României”.
Pe lângă administrarea afacerii lui Berendel, Ghizdăvescu a administrat până în septembrie 2022 o altă societate, NRJ Accord Group SRL.
Această societate are ca obiect de activitate „comerţul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi al produselor derivate” și este deținută de o altă firmă, înregistrată în Statele Unite.
Este vorba de societatea Accord Consulting & Trading Group LLC, înregistrată în Nevada, SUA.
Potrivit opencorporates.com, firma a fost înființată în 2012, în Las Vegas, fiind coordonată de-a lungul timpului de Dan Berendel, Dan Dumitru, Cristian Ivan, Mihai Stănișoară și Sarah Maria Stănișoară.
Ultimii doi sunt fostul ministru al Apărării în guvernul Emil Boc și fiica sa.
Din declarația de avere a soției lui Mihai Stănișoară, Codruța Mirela - care este cadru universitar, aflăm că în 2021, soțul său era angajat al SC Jetfly HUB SRL, București, firmă de la care a primit un salariu de 84.360 de lei.
Relațiile contractuale dintre Jetfly și Armată au început în martie 2018, când a fost încheiat primul contract subsecvent, în valoare de 8 milioane de euro, pentru livrarea de combustibil.
Ancheta ulterioară ce avea să fie efectuată de autorități a relevat că prima livrare de kerosen făcută de firma lui Berendel a fost conformă. Ulterior, aceasta ar fi început să ofere Armatei comustibil de proastă calitate.
Ce susține Stănișoară
Contactat de Europa Liberă, Mihai Stănișoară, fost ministru al Apărării și consilier pe Securitate a președintelui României, admite că-l știe pe Dan Berendel, dar nu ne-a precizat de când.
„Este adevărat, lucrez la Jetfly din 2019 ca director de dezvoltare. Nu sunt implicat deloc în acest contract, știu că a început cu doi ani înainte de a intra cu ei în relații de serviciu. Nu știu amănunte, am aflat că s-a deschis o anchetă și atât”, ne-a declarat Stănișoară.
Despre firma Accord Consulting & Trading Group LLC din Las Vegas, societate înființată în 2012 în care este partener de afaceri cu Dan Berendel, Stănișoară spune că aceasta face consultanță și că a fost înființată în 2012, dar el a intrat în acționariat mai târziu, fără a preciza anul.
„Accord face consultanță. Ea a fost înființată în 2012, dar eu am avut de a face cu acestă firmă mai târziu”, ne-a declarat fostul ministru.
Povestea unei afaceri murdare
În decembrie 2018, MApN anunța că „în data de 14.12.2018 s-au constatat neconformităţi privind calitatea combustibilului livrat”. Ulterior, în ianuarie 2019, Ministerul Apărării Naţionale, prin autoritatea contractantă delegată, notifica firma Jetfly că refuză să recepționeze respectivul lot.
Livrările au fost reluate însă la momentul în care furnizorul a asigurat combustibil corespunzător specificaţiilor tehnice din contract, a anunțat MApN.
Relațiile MapN – Jetfly s-au deteriorat și mai mult în mai 2020, când ministerul Apărării și cel de Finanțe au dat în judecată compania pe motiv că a beneficiat de scutirea la plată de accize, în condițiile în care kerosenul nu a fost livrat direct în aeronave sau depozitat în recipiente speciale pe aeroport.
Jetfly nu a plătit accize pe combustibil
Jetfly a cerut în cadrul procesului „anularea Deciziei de impunere F-PH 256/24.09.2019 şi a Raportului de inspecţie fiscala, ambele emise de AJFP Prahova cu privire la suma de 31.460.160 lei reprezentând 26.437.109 lei accize şi 5.0123.051 TVA”.
Din motivarea dosarului pierdut de Jetfly aflăm că „aceste contracte au fost încheiate ca urmare a unei proceduri de achiziţie publică deschisă desfăşurată în temeiul Legii nr. 98/2016 şi au ca obiect furnizarea şi cumpărarea de combustibil de turboreactor Jet A 1 şi Jet A1 premium, conform graficului de livrare agreat, fiind rezultatul procedurii de achiziţie publică prin licitaţie deschisă”.
În actele de la dosar, consulate de Europa Liberă, se mai menționează că „livrarea s-a efectuat direct în spaţiile de depozitare ale unităţilor militare din cadrul MApN şi nu direct în aeronave sau indirect prin utilizarea de alimentatoare autorizate”.
În decembrie 2020, Jetfly Hub pierde procesul cu Fiscul, iar compania intră în insolvență.
Contract reziliat după livrare
Potrivit G4media, MapN a reziliat contractual cu Jetfly Hub abia după ce firma a livrat întreaga cantitate de combustibil, potrivit contractului.
„Acordul cadru a fost reziliat unilateral de către autoritatea contractantă, în data de 31.07.2021, înainte de termenul stabilit iniţial, din cauza întârzierilor repetate în livrarea cantităţilor de combustibil contractate”, susține MApN.
Pe 13 iulie 2021, DIICOT Ploiești a cerut arestarea preventivă a lui Dan Florin Berendel și a fratelui acestuia, Angel Cristian Berendel, cerere respinsă de Curtea de Apel Ploiești.
Din motivarea deciziei citată de Gândul.ro, rezultă că Armata Română a fost înșelată cu trei vapoare cu kerosen de proastă calitate.
Potrivit magistraților de la Curtea de Apel Ploiești, mai multe aeronave de luptă MiG-21 Lancer s-au stricat după ce au fost alimentate cu combustibil neconform.
MIG-uri defecte
Judecătorii Curții de Apel Ploiești au explicat întregul mecanism al unei afaceri prin care MApN a fost prejudiciat cu peste 6,5 milioane de euro, iar mai multe avioane de vânătoare s-au stricat și au avut nevoie de reparații la Aerostar Bacău.
Concret, spun judecătorii, la data 27 februarie 2018, SC Jetfly Hub, condusă de omul de afaceri Cristian Berendel, a încheiat cu MApN, pentru o perioadă de patru ani, un acord cadru prin care societatea urma să furnizeze combustibil turboreactor de aviaţie pentru opt unități militare.
Primul transport a fost conform contractului și a fost adus în Portul Constanța. În același port acostase, încă din octombrie 2017, un vapor grecesc, încărcat cu kerosen ieftin, de proastă calitate.
Ca urmare, după ce primul transport a fost livrat, afaceriștii ar fi continuat să trimită către rezervoarele MApN din această navă. Mai apoi, potrivit anchetatorilor, alte două nave au adus în țară kerosen procesat în Grecia și Turcia, neconform cu cel achitat de Armata Română.
Judecat până la prescrirea faptelor
Dan Florin Berendel pus sub acuzare de DIICOT a fost inculpat și în dosarul Tracia-Asesoft, alături de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță. Au fost judecați timp de 14 ani, între 2002 și 2016, până când acuzațiile s-au prescris.
Premierul Nicoale Ciucă susține că nu știe despre ce e vorba în acest scandal.
„Cu scuzele de rigoare, nu cunosc subiectul și nu pot să comentez. Deci acum aud pentru prima dată. Nu cred că poate fi vorba despre combustibil de proastă calitate pentru că nu cred că cineva își poate permite să se joace cu un astfel de subiect”, a declarat miercuri, la Alba Iulia, premierul Ciucă, atunci când a fost întrebat despre acest subiect.