Faza grupelor de la Campionatul de Fotbal din Qatar s-a încheiat vineri, iar de sâmbătă competiția intră în faza eliminatorie, în care s-au calificat primele 2 echipe din toate cele opt grupe.
Răsturnările de clasament s-au menținut până în ultima etapă din faza grupelor, cu Japonia și Maroc reușind să le câștige, Coreea de Sud şi Australia reușind de asemenea calificarea.
Majoritatea favoritelor pentru trofeu sau cel puțin pentru fazele superioare, Brazilia, Franța, Argentina, Anglia or Spania sunt și ele în faza eliminatorie. Germania și Belgia, doi dintre granzii Europei, și-au făcut în schimb bagajele.
Cine cu cine joacă în optimi
Ultima zi din faza grupelor a adus şi unele din cele mai dramatice momente. Naţionala Coreei de Sud a obţinut calificarea in extremis, după ce a reuşit să învingă cu 2-1 Portugalia, naţională care a aliniat puţini dintre titularii obişnuiţi.
În condiţiile în care în fiecare grupă meciurile din ultima etapă s-au disputat simultan, coreenii au aşteptat câteva minute la centrul terenului fluierul final din jocul Uruguay - Ghana, câştigat de sud-americani cu 2-0.
Dacă uruguayenii ar mai fi înscris o dată, Coreea de Sud ar fi fost eliminată, dar astfel s-a calificat datorită numărului mai mare de goluri marcate.
Coreenii vor întâlni însă în optimi Brazilia, care a câştigat grupa G, deşi a pierdut surprinzător, în ultimul meci al fazei grupelor, în faţa Camerunului. Brazilienii au aliniat însă o formulă „alternativă” în ultima etapă din grupe, la fel ca alte naţionale calificate după primele două meciuri, precum Portugalia şi Franţa.
Elveţia a învins cu 3-2 Serbia şi merge de asemenea mai departe, urmând să întâlnească în faza eliminatorie Portugalia.
Serbia a încheiat grupa pe ultimul loc, dar a oferit un meci spectaculos împotriva Camerunului, africanii reuşind să întoarcă rezultatul pe final de joc, încheiat cu 3-3.
Tabloul optimilor la Cupa Mondială
Optimile Cupei Mondiale la fotbal debutează sâmbătă, 3 decembrie. În cele opt meciuri se întâlnesc câte o ocupantă a locului 1 cu o ocupantă a locului doi din grupe.
Tabloul complet al meciurilor este următorul:
Sâmbătă 3 decembrie
- Olanda - SUA, ora 17
- Argentina - Australia, ora 21
Duminică, 4 decembrie
- Franţa - Polonia, ora 17
- Anglia - Senegal, ora 21
Luni, 5 decembrie
- Japonia - Croaţia, ora 17
- Brazilia - Coreea de Sud, ora 21
Marţi, 6 decembrie
- Maroc - Spania, ora 17
- Portugalia - Elveţia, ora 21
Sferturile de finală vor avea loc în 9 şi 10 decembrie, între câştigătoarele meciurilor din optimi care se dispută în aceeaşi zi.
Neymar, accidentat, Ronaldo, subiect de meme-uri
Chiar dacă toţi ochii sunt Messi, Ronaldo, Neymar, Mbape sau Lewandowski, sunt şi alţi jucători care „au luat ochii” publicului în faza grupelor.
Dintre superstarurile mondiale lipsesc în schimb deținătorul Balonului de Aur Karim Benzema, accidentat înainte de startul competiției, De Bruyne și Sane, plecați acasă alături de Belgia și Germania, respectiv Mo Salah sau Haaland, ale căror naționale nu s-au calificat la turneu.
În timp ce Neymar a suferit o accidentare în meciul cu Serbia şi a fost menajat în următoarele două jocuri, Cristiano Ronaldo a fost subiect de meme-uri în meciul cu Uruguay.
Atacantul portughez părea că a şters cu capul mingea trimisă în poartă de Bruno Fernandez, dar în cele din urmă golul i-a fost atribuit colegului său din naţională.
„Părul lui 'Dumnezeu'” au glumit unii internauţi cu trimitere la celebra expresie „Mana di Dio”, folosită pentru reuşita cu mâna a lui Maradona, cu care Argentina a câştigat Mondialul din 1986.
Pe de altă parte, Cristiano Ronaldo a devenit primul jucător care marchează la cinci ediții ale Cupei Mondiale, după ce a înscris din penalty în meciul cu Ghana.
Leo Messi a devenit la rându-i primul jucător care pasează decisiv la cinci Mondiale. Argentinianul a stabilit însă și un record negativ, fiind singurul care a avut două penalty-uri apărate în aceeași ediție.
Totuși, unul din cele mai frumoase goluri de până acum ale turneului a venit din partea lui Richarlison, atacantul lui Tottenham şi al naţionalei Braziliei, care a reuşit dubla în meciul etapei inaugurale, cu Serbia.
Mijlocaşul lui Manchester United, Casemiro a reuşit de asemenea un gol spectaculos în victoria la limită cu Elveţia, 1-0.
Deşi Argentina a avut nevoie de o sclipire a lui Messi, pentru deschiderea scorului în meciul Mexic (2-0), reuşita lui Enzo Fernandez din aceeași partidă a fost una şi mai spectaculoasă.
Desfășurată în premieră la final de an, Cupa Mondială a fost una marcată de controverse legate de corupție și de condițiile dezastruoase în care au muncit mii de oameni, în special migranţi, pentru ridicarea stadioanelor.
În replică, preşedintele FIFA a acuzat Occidentul de ipocrizie, menţionând că ar putea oferi şanse în plus, prin oferirea unor canale de muncă legale migranţilor a căror soartă o deplânge.
Îți mai recomandăm Cupa Mondială de fotbal din Qatar | Controversele organizării: corupție și încălcarea drepturilor omuluiCu toate acestea, zeci de mii de fani ai naţionalelor participante la Mondial au fost prezenţi în tribune, animând atmosfera.
Mutarea competiției în noiembrie-decembrie - când campionatele puternice sunt încă în desfășurare - are deja consecințe vizibile, asupra evoluției jucătorilor din campionate de top, este de părere jurnalistul și editorialistul sportiv, Alin Buzărin, un specialist în istoricul Cupei Mondiale.
„Dacă până acum după Mondial jucătorii mergeau în vacanță, de această dată la doar câteva zile după finală, de exemplu, în Anglia se joacă. Mulți dintre marii jucători - am văzut și Franța, care și-a menajat mulți jucători lasă senzația că nu sunt la maxim; poate odată ce meciurile devin eliminatorii, să apese pedala de accelerație. FIFA a încercat un experiment pe care nu cred că îl va mai repeta”.
Nivelul meciurilor nu are din acel iz de legendă de la ediții de acum 20-30 de ani, a mai subliniat el.
Jurnalistul spune că până acum, dintre echipele cu nume doar Brazilia şi Olanda, ambele câştigătoare de grupă l-au impresionat constant.
Pe de altă parte, întrecerea sportivă în sine a oferit la rându-i numeroase surprize și chiar premiere.
Dacă primul meci arbitrat de la un Mondial arbitrat de o femeie e mai degrabă un semn al progresului, cu atât mai mult cu cât s-a desfășurat într-un stat unde drepturile acestea sunt mai degrabă limitate, competiția a avut și alt gen de premiere.
Este primul mondial în care țara gazdă pierde meciul inaugural și mai mult, toate cele trei meciuri din grupe, dar și cel unde meciurile au fost prelungite cu durate de timp rar întâlnite.
Partida Anglia-Iran a avut parte de peste 25 de minute de prelungiri, dar și alte jocuri au avut în jur de 15 minute de prelungiri pentru cele 2 reprize.
Un alt element rar întâlnit a fost anunțarea de către organizatori a unui număr de spectatori cu câteva mii peste capacitatea totală a arenelor.
Argentina, răpusă de saudiți, Germania și Belgia out
Dar surprizele adevărate au avut în centru granzii turneului Mondial, în frunte cu Argentina lui Leo Messi.
Cotată drept una din favoritele Mondialului, naționala albicelestă a cedat cu 1-2 primul meci, în fața Arabiei Saudite, într-un meci pe care l-a dominat.
Messi a marcat din penalty în prima parte, dar saudiții au întors meciul după pauză.
Discursul motivațional al antrenorului Hervé Renard, secondat de translatorul său, a făcut înconjurul lumii.
Argentina a dres însă busuiocul după 2-0 cu Mexic, când o sclipire a lui Messi a deblocat jocul și și-a adjudecat locul 1 în grupă după 2-0 cu Polonia.
Deși neconvingătoare în grupe, naționala lui Lewandowski merge și ea în optimi, grație golaverajului mai bun decât al Mexicului, în timp ce saudiții, în ciuda surprizei din runda inaugurală au rămas pe ultimul loc.
Polonezii au tremurat pentru calificare, pe care ar fi ratat-o dacă Mexicul reuşea să învingă la 3 goluri diferenţă Arabia Saudită, însă sud-americanii s-au impus doar cu 2-1, după ce au condus cu 2-0.
Campioana mondială din 2014, Germania, a bifat a doua eliminare consecutivă din faza grupelor, după cea din 2018 și a oferit încă din primul joc, cea de-a doua mare surpriză a Mondialului, după 1-2 cu Japonia.
Spre deosebire de Argentina, în cazul nemților ce a început rău s-a terminat și mai rău.
După un egal cu Spania, naționala pregătită de Hans Flick a rămas totuși la mâna adversarelor. În ultima etapă, deși „panzerele” s-au impus cu 4-2 în fața naționalei din Costa Rica, Japonia a reușit să învingă cu 2-1 Spania, iar naționala germană a părăsit competiția.
„Când pierzi cu Japonia primul meci deja joci cu sabia deasupra capului. Așa cum în fotbalul italian, care s-a făcut ceva, după aceea iar nu s-a făcut și în fotbalul german trebuie făcut ceva. Nici ce a spus Lineker, că pe nemți poți fi sigur că i-ai pare să nu mai fie valabil, ci e o expresie care pare că și-a pierdut termenul de garanție”, spune Alin Buzărin.
Spania, suspectă de non-combat. Mingea care a ieșit dar „nu a ieșit”
Meciul care a trimis Germania acasă, victoria Japoniei cu Spania, 2-1, este unul din cele mai controversate de la acest mondial; pe de o parte din cauza suspiciunilor că spaniolii nu ar fi jucat la capacitate maximă, fiind mulțumiți cu locul 2.
Asta în condițiile în care calificarea de pe locul secund le va scoate în față Marocul, câștigătoarea-surpriză a grupei F, evitând astfel vicecampioana mondială Croația.
Niponii s-au impus în fața Spaniei deși pierduseră cu Costa Rica, pe care Spania a învins-o cu... 7-0.
„Aveam impresia că ne-am întors în anii Cooperativei(sistem de reciprocități și meciuri trucate vehiculate în perioada de după 1990, n.r.)... Pe mine nu mă lămurește când Spania face peste 1000 de pase și Japonia 200 și ceva, Japonia are 14% posesie și Spania restul și tu ai posesia fără să ataci poarta. Pe de o parte le putea conveni să elimine Germania și pe de alta să întâlnească în optimi Marocul”, a spus comentatorul sportiv.
Meciul dintre Spania și Japonia a avut parte și de un moment controversat, la golul 2 al niponilor. Japonezul Mitoma a „agățat” o minge care părea în mod evident afară pe camerele TV.
A fost consultat sistemul VAR, care a validat însă golul, fără ca publicul să poată vedea însă acele imagini. FIFA a explicat ulterior că a fost folosit sistemul de detecție aferent liniei porții, care a determinat că mingea nu ieșise în întregime din suprafața de joc.
În aceeași zi, în Belgia - Croația, 0-0, meci în urma căruia belgienii au fost eliminați, iar Croații a terminat pe locul 2, arbitrul a dictat penalty; înainte ca lovitura de pedeapsă să fie executată, arbitrul a fost chemat pentru consultarea VAR care a indicat un ofsaid minuscul.
Asta după ce FIFA a introdus la Mondialul din Qatar un sistem semi-automat de detectare a ofsaidului, bazat pe 12 camere montate pe stadion care detectează toate mișcările extremităților fotbaliștilor, în timp real, astfel încât pot determina ofsaidul la distanțe infime.
Ambele situații au stârnit virulente din partea unora dintre fani, în mediul online.
„S-a încercat demonstrarea, cu toate mijloacele avute la dispoziţie, din toate unghiurile, că există un contact de 1 milimetru şi ceva între fundul tinerilor şi materialul din care e făcută mingea şi că în virtutea acelui contact mingea este în teren. Asta nu împietează avantajele tehnologiei, care până la urmă te lămureşte; adică noi nu vedem cu ochiul liber, dar camerele montate pe vine tehnologia şi îşi arată că era înăuntru”, explică Alin Buzărin.
Editorialistul sportiv spune că personal a fost intrigat mai degrabă de greşeli ce ţin de competenţa unui arbitru, cum s-a întâmplat în prima etapă, în meciul dintre Belgia şi Canada.
Canadienii au solicitat penalty pentru un fault, dar arbitrul central, din Zambia, a indicat ofsaid, deşi pasa primită de jucătorul canadian a fost recepţionată de la un adversar.
Jucătorii iranieni care nu au cântat imnul
Campionatul Mondial din Qatar care merg dincolo de latura strict sportivă.
Jucătorii Iranului au refuzat să cânte imnul naţional, înainte de primul meci din grupă, cu Anglia (scor 2-6)în semn de solidaritate cu protestatele anti-guvernamentale din ţara lor, reprimate violent de către autorităţi.
De asemenea, în special fane ale naţionalei iraniene au afişat în tribune mesaje de promovare a drepturilor femeilor.
Meciul SUA - Iran a fost de asemenea interpretat drept unul simbolic, dar a fost ferit de incidente.
O temă recurentă în timpul turneului a fost dorinţa mai multor naţionale de a-şi arăta susţinerea pentru drepturile minorităţilor LGBT, Danemarca luând în calcul chiar retragerea din competiţiei.
Cel mai vizibil a fost gestul naţionalei Germaniei, fotbaliştii afişându-se la poza oficială cu mâinile la gură, în semn de proteste faţă de limitarea drepturilor acestor persoane.
Pe de altă parte, FIFA a demarat o procedură disciplinară faţă de Federaţia de Fotbal din Serbia, pentru că în vestiarul echipei ar fi fost afişat, înaintea meciului cu Brazilia, un steag în care harta Kosovo, era inclus în teritoriul Serbiei.
Regulamentele forului mondial de fotbal interzic „comportamentul ofensator și violarea principiilor fair-play” și folosirea unui eveniment sportiv pentru manifestări care nu au legătură cu sportul".
Îți mai recomandăm One-to-One | Ministrul Sportului, Eduard Novák: În 4 ani, naționala de fotbal a României poate ajunge la Campionatul Mondial