Ce impact va avea asupra economiei și turismului din regiunea Brașov deschiderea aeroportului

Primarul Brașovului și președintele Consiliului Județean Brașov speră că aeroportul va aduce mai mulți investitori în zonă cât și evenimente culturale și sportive de amploare.

Aeroportul Brașov este singurul construit de la zero în ultimii 50 de ani în România. După 15 ani de așteptare, primul zbor de calibrare a avut loc săptămâna aceasta. Economia și turismul din zonă se așteaptă la un nou avânt.

La 12 kilometri de municipiul Brașov, aproape de orașul Ghimbav, se află terminalul aeroportului Brașov, al treilea cel mai mare din România. Din 2007, s-au investit în jur de 70 de milioane de euro în construirea primului aeroport nou din țară din ultimii 50 de ani.

Primul zbor comercial este programat pentru iunie 2023. Traficul aerian va fi dirijat printr-un turn virtual pe bază de senzori, o inovație în Europa de Est.

„Deși suntem cea mai importantă destinație turistică a României, accesibilitatea în zona Brașovului este destul de grea,” a declarat pentru Europa Liberă președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, care atrage atenția asupra faptului că zona nu este direct legată prin autostradă.

Al doilea cel mai vizitat oraș din România se află la două ore jumătate cu mașina de aeroportul Henri Coandă din București cât și de aeroportul Sibiu.

Îți mai recomandăm Autostrada fără de sfârșit: Comarnic – Brașov | Soluția premierului ignoră banii europeni și a eșuat de patru ori

„Sectorul turistic își pune speranța în prezența acestui aeroport,” a spus pentru Europa Liberă primarul Brașovului, Allen Coliban.

„Pe lângă asta, existența unui aeroport în zona Brașovului dă o cu totul altă dinamică și zonei de evenimente”, a adăugat el.

Printre evenimentele mult așteptate se numără festivalul de muzică MASSIF, pregătit de organizatorii UNTOLD și Neversea, care va avea loc pe pârtiile din Poiana Brașov între 3 și 5 martie 2023.

Primarul Brașovului spune că există o colaborare și cu organizatorii Electric Castle pentru un eveniment care ar avea loc în vechea clădire a uzinei Rulmentul.

În același timp, Allen Coliban speră să atragă organizarea mai multor competiții de sporturi de iarnă, și chiar a Jocurilor Olimpice de tineret.

Se așteaptă ca aeroportul Brașov să primească trei milioane de pasageri pe an

Un argument decisiv pentru investitori

Județul Brașov are al patrulea cel mai mare PIB pe cap de locuitor din România, conform unei statistici din 2019, iar asociația UrbanizareHub a stabilit în 2020 că orașul Ghimbav, unde se află aeroportul, este localitatea din România cu cea mai puternică economie.

Foarte mulți investitori se uită exact la aceste elemente: la infrastructură, la cât de simplu este să se ajungă în zona respectivă
Allen Coliban, primarul Brașovului

Parcul Industrial din Ghimbav este baza mai multor multinaționale cum ar fi Preh, Benchmark Electronics și Vitesco Technologies. În apropierea aeroportului se află și o companie IAR, integrată în Airbus Helicopters.

„Am început inițiative proactive de a atrage investitori. Am fost în toamna aceasta la cel mai mare târg de investiții din Germania, ExpoReal, și foarte mulți investitori se uită exact la aceste elemente: la infrastructură, la cât de simplu este să se ajungă în zona respectivă, mai ales pentru cei care își propun să deschidă, pe lângă facilități de producție, centre de cercetare,” a explicat primarul Brașovului.

Un obiectiv de mult promis

Pe site-ul Parcului Industrial din Ghimbav se menționează importanța aeroportului pentru companiile din zonă: „La nivel local, Industrial Park Brașov se află la 7 km distanță de orașul Brașov și în imediata apropiere a Aeroportului Internațional Brașov (operațional începând din 2022).”

De a lungul timpului s-a anunțat de mai multe ori darea în funcțiune a aeroportului „de la anul”. Pista aeroportului a fost terminată încă din 2014, dar construirea terminalului a întâmpinat mai multe obstacole.

„Principala problemă a fost că s-a făcut mult prea multă comunicare și prea puțină planificare,” spune actualul primar al Brașovul, care critică managementul proiectului și felul în care politicienii s-au folosit de construirea aeroportului pe timp de campanie.

Zona destinată parcării aeronavelor poate primi simultan trei aeronave. Există posibilitatea extinderii până la o capacitate de cincisprezece avioane.

Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov din ultimii 6 ani, spune că principala problemă a fost finanțarea.

„Consiliile județene nu își permit implementarea unor astfel de proiecte deoarece nu au resursele financiare suficiente. Acest obiectiv a fost unul destul de costisitor, și nu putea fi implementat din fonduri europene, deoarece Uniunea Europeană finanțează doar aeroporturi care sunt profitabile și care sunt deja în funcțiune.”

În ciuda tuturor acestor obstacole, primarul Allen Coliban se bucură că în sfârșit există certitudine. „După parcursul ăsta anevoios, care poate fi descris ca o epopee, uite că ajungem la un final,” a spus el pentru Europa Liberă.

De data aceasta, funcționarea aeroportului Brașov „de la anul” pare mai sigură ca niciodată.