Cum a ajuns funcția de membru în CSM din partea societății civile o sinecură plătită cu milioane de lei

Victor Alistar, unul dintre reprezentanții societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea societății civile este o adevărată afacere. Reprezentanții societății civile au primit câte două milioane de lei în acest mandat, reprezentând indemnizația și diurna de detașare.

Pentru 20 de ședințe pe an în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cei doi reprezentanți din partea societății civile primesc salarii consistente, au la dispoziție patru posturi de consilieri la cabinet, statut de demnitar, șofer și mașină la dispoziție. În schimb, responsabilitatea este minimă.

„Societatea civilă” din CSM a votat în ultimii șase ani împotriva oricărei încercări de reformare a sistemului judiciar, fiind parte din majoritatea care a luat o serie de decizii extrem de controversate.

Cei doi reprezentanți în CSM, aleși politic, prin vot al Senatului, au adunat în ultimii cinci ani și jumătate sume impresionante.

Cât costă transparența

Victor Alistar, în prezent vicepreședinte al Asociației Române pentru Transparență și membru în Asociația Centrul de Excelență Academică a încasat în ultimii cinci ani și jumătate, în mandatul actualului Consiliu, suma de 2.093.000 de lei. Banii reprezintă indemnizații, diurne și detașări încasate de Alistar de la CSM.

În plus, în 2021, asociația lui Alistar a semnat două contracte cu instituții publice. Potrivit declarației de interese pe anul trecut, primul este unul de consultanță, cu Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și este în valoare de 472.000 de lei, pentru o perioadă de 11 luni.

Al doilea, în valoare de 2,4 milioane de lei, a fost semnat cu Autoritatea de Management a Programului Operațional Capacitate Administrativă (AM POCA) și are o valabilitate de 18 luni.

Venituri de 11 ori mai mari de la stat

Alt membru al CSM din partea societății civile este Romeu Chelariu, reprezentantul unei asociații din Iași. În 2017, la momentul preluării mandatului, Chelariu avea un venit de 45.000 de lei pe an din activitatea de mediator, adică 3.700 de lei pe lună. La finalul celor 6 ani, Chelariu câștiga 43.000 de lei pe lună.

După mandatul CSM, Chelariu a câștigat în total din indemnizație, diurnă detașare și chirie pentru locuință suma de 2.381.000 de lei.

În aproape 6 ani de mandat, Chalariu nu a luat cuvântul în plenul CSM.

Pentru acești bani, reprezentanții societății civile trebuie să întocmească o monitorizare anuală privind respectarea obligațiilor CSM de transparență, de asigurare a publicului la informații și soluționarea petițiilor în raport cu societatea civilă.

În general, ei vin cu o serie de recomandări și fac propuneri pentru îmbunătățirea activității CSM, propuneri care nu sunt puse în practică ulterior.

Cine vine din urmă

Victor Alistar și Romeu Chelariu își vor încheia mandatele pe 6 ianuarie 2023. Zilele trecute, Senatul României i-a ales pe succesorii celor doi, Fănel Mihalcea și Ioan Sas.

Și aceștia, potrivit informațiilor Europa Liberă, au legături politice, sub umbrela unor asociații care reprezintă „societatea civilă”.

Fănel Mihalcea (70 de ani) este un procuror pensionar din Brăila și membru în consiliul de administrație la Regia Autonomă Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați.

Potrivit declarației de avere din 2022, a încasat anul trecut o pensie specială de 264.000 de lei, adică 22.000 de lei pe lună. Soția sa deține o farmacie, afacere din care a încasat anul trecut trei milioane de lei. Mihalcea s-a înscris în PSD imediat după ce a ieșit la pensie, în 2017.

El este tatăl Silviei Mihalcea, actual secretar-general al Camerei Deputaților, unde a fost propusă de PSD.

Fost consilier parlamentar la cabinetul lui Viorel Hrebenciuc, fiica lui Mihalcea a mai deținut funcția de vicepreşedinte la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și director general la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Fănel Mihalcea va cumula pensia specială cu salariul pentru următorii șase ani.

Avocatul consilier județean

Ioan Sas, celălalt reprezentant nou ales în CSM, este un avocat a cărui candidatură a fost susținută de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR).

Fost consilier județean din partea PSD, Sas și-a dat demisia din partid în 2020. Fire de artist, Sas cântă la taragot și din gură, având postate mai multe clipuri pe YouTube.

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, după votarea celor doi de către Senat, a reclamat politizarea justiției.

„Avertizez public asupra politizării tot mai accentuate a Justiţiei de către PSD, cu acordul PNL. Numirea celor doi reprezentanţi ai „societăţii civile” în CSM de către Senat este dovada incontestabilă a proptirii în funcţii importante din Justiţie a unor personaje cu legături directe cu PSD. Fănel Mihalcea şi Ioan Sas nu reprezintă societatea civilă, aşa cum prevede legea, ci anexa politică a PSD. Carierele celor doi membri CSM validaţi de Senat cu voturile PNL, PSD şi UDMR sunt strâns legate de PSD, dl Sas fiind, de exemplu, fost consilier judeţean PSD”, a scris fostul ministru al Justiţiei, pe Facebook.

CSM are 19 membri – 14 magistraţi aleși, doi reprezentanţi ai societăţii civile şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general.