Admiterea la liceu: cine câștigă și cine pierde? Expert: „Vom avea o școală a celor bogați și o școală pentru săraci”

În precedenta variantă a proiectelor de legi ale educației, Ministerul Educației propunea admitere la liceu pentru 90% din locuri. După ce printre elevi, profesori și părinți au apărut nemulțumiri, procentul a ajuns la 60%.

Introducerea admiterii la liceu ar putea crea o falie și mai mare între elevii din mediile defavorizate și cei din școlile de elită, atrag atenția specialiștii consultați de Europa Liberă.

Dacă legile educației vor fi adoptate în forma actuală, elevii care în anul școlar 2023-2024 vor intra în clasa a V-a vor putea susține un examen de admitere la liceu în 2027, atunci când termină gimnaziul.

Proiectul arată că liceele pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 60% din numărul de locuri atribuite prin planul de școlarizare.

Un procent de minimum 10% din locuri va fi rezervat elevilor cu dizabilități, cu cerințe speciale și elevilor romi, care vor fi repartizați computerizat.

Restul de 30% din locuri vor fi ocupate prin repartizarea computerizată de elevii care au susținut Evaluarea Națională sau care nu au luat admiterea la liceu.

Data desfășurării concursului de admitere va fi stabilită de Ministerul Educației și se va face publică la începutul fiecărui an școlar.

Însă cele două discipline la care se va susține admiterea la diverse profiluri vor fi decise de consiliul de administrație al liceului și publicate pe site-ul liceului la începutul fiecărui an școlar.

Îți mai recomandăm Legile Educației | Liceele vor putea organiza admitere. Bacalaureat cu probă combinată din discipline de liceu

Ministerul Educației va fi cel care va stabili subiectele de examen. Probele pentru concursul de admitere vor fi standardizate și unice la nivel național, fiind elaborate sub coordonarea Centrului Național pentru Curriculum și Evaluare, pe baza programei școlare.

Ministrul Educației va da un ordin prin care să aprobe metodologia.

Ce spun experții despre admiterea la liceele care au concurență

Cum se va schimba învățământul în urma introducerii unui nou examen?Experții și profesorii consultați de Europa Liberă spun că noul proiect prin care se introduce admiterea la liceu va mări inechitatea dintre elevi.

Prof. dr. Mircea Bertea, directorul Colegiului Pedagogic „Gh. Lazăr” din Cluj-Napoca, arată că admiterea la liceu în forma propusă este de fapt o a doua evaluare, dar la alte materii.

„Eu nu prea văd de ce faci evaluare la clasa a opta, dacă învățământul va fi obligatoriu de 12 ani. În legătură cu admiterea pentru 60% din locuri, dacă liceul va hotărî materiile de examen, de ce subiectele vin de la minister? Pentru că se spune că liceul va fi corupt?”, se întreabă Mircea Bertea.

Eu nu înțeleg cum va fi admiterea. Mie nu îmi e clar cum va fi
Mircea Bertea

Profesorul arată că o a doua evaluare nu are sens. „Ori facem o evaluare complexă, nu numai din două materii - română, matematică - și a treia să fie științe de exemplu, fizică, chimie. Ori lăsăm liceele să își facă admiterea lor”, a mai spus Bertea.

Profesorul susține că admiterea ar trebui mai întâi experimentată în câteva licee, și abia apoi adoptată prin lege.

„Ministrul Educației a zis că vom pilota după ce avem legea. Dar pilotezi înainte de lege, și dacă iese pui în lege. Nu a auzit nici Planeta Venus de pilotare după adoptarea legii. Adică ce pilotezi? După ce ți-ai luat mașină pilotezi dacă iese?”, se întreabă Mircea Bertea.

Your browser doesn’t support HTML5

Ligia Deca despre evaluarea națională

A verificat cineva cum arată elevul de azi?

Ovidiu Pânișoară, directorul Departamentului de Formare a Profesorilor de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, de la Universitatea din București, spune că introducerea admiterii la liceu arată că Ministerul Educației vrea să valideze procesul de evaluare, fără să vadă însă ce se întâmplă în sistem.

„Adică mă apuc să fac niște examene, dar nu mă interesează foarte mult cum să fac să nu am nevoie la o certificare atât de riguroasă la final. Dacă vom crește calitatea actului educativ, și dacă elevii sunt mai motivați de școală, atunci nu va fi nevoie să impui cât mai multe probe ca să te asiguri că acei copii sunt perfect verificați prin examinarea respectivă”, a explicat Ovidiu Pânișoară.

În ansamblu, legea propusă nu este mai proastă decât altele, mai spune expertul, dar introducerea a noi examene fără studii de cercetare nu e un lucru bun.

„Dacă tot ai Evaluarea Națională, e adevărat cu anumite hibe, nu mai bine îmbunățățești ceea ce ai? Faci o struțo-cămilă, în loc să iei instrumentul respectiv să îl pui pe masă și să faci niște cercetări. A verificat cineva cum arată elevul de azi? Să facem un profil al elevului român la orice vârstă”, a mai spus Pânișoară.

„Prin examenul la liceu vom ajunge la o inechitate cruntă”

După adoptarea unui astfel de proiect pentru învățământul preuniversitar România va avea o educație mai puțin echitabilă decât există în acest moment, spune și expertul Ovidiu Voicu, directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

Voicu arată că legea are o componentă prin care sunt premiate rezultatele bune ale elevilor prin burse mai mari. Dar are și o a doua componentă care să compenseze inechitatea din societate.

„Această a doua componentă, care ar trebui să compenseze inechitatea fundamentală din societate, pentru că nu toți ne naștem egali, ar trebui să compenseze acest lucru prin diverse programe care să îi ajute pe cei care pornesc din start în viață cu o șansă mai mică”, a spus Ovidiu Voicu.

„Copiii care provin din familii cu mai puține posibilități nu or aibă resurse să ajungă la liceele bune”.

Expertul spune că dacă legea rămâne în forma propusă, va duce la „creșterea cruntă a inechităților, încă mai mult ca acum”.

„Aici ne mințim singuri, iar rezultatul va fi că se vor aplica acele măsuri imediate ca examenul la liceu și atunci vom ajunge la o inechitate cruntă. Vom avea o școală a celor bogați și o școală pentru săraci”, a mai spus Ovidiu Voicu. Pentru a-i ajuta și pe copiii care provin din medii mai sărace este nevoie de bani, iar acești bani nu există.

„Nici acum nu avem resurse și nu vom avea nici în viitor, pentru că e foarte puțin probabil să reușim o creștere economică atât de mare și o voință politică atât de puternică ca să aducă resurse în sistemul de educație”, conchide Voicu.

Ce prevede proiectul de lege în privința admiterii la liceu

  • La fel ca în prezent, după absolvirea învățământului gimnazial, elevii susțin evaluarea națională, obligatorie. Evaluarea națională a absolvenților clasei a VIII-a va consta în probe la disciplinele Limba și literatura română, Matematică, respectiv Limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile gimnaziale într-o limbă a minorităților naționale.
  • Liceele pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumit specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 60% din numărul de locuri.
  • Minimum 10% dintre locuri vor fi ocupate fără concurs, pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională și conform opțiunilor exprimate, prin repartiție computerizată, de către elevi cu dizabilități și/sau CES, și de către elevi de etnie romă.
  • Restul de 30% din locurile rămase neocupate se atribuie pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională, conform opțiunilor exprimate, prin repartiție computerizată.
  • În situația în care la concursul de admitere, pentru fiecare specializare, se înscrie un număr de elevi mai mic decât numărul locurilor scoase la concurs, liceul nu are dreptul de a organiza concurs de admitere pentru specializarea respectivă în anul școlar următor.
  • Data desfășurării concursului de admitere este stabilită de Ministerul Educației și se face publică la începutul fiecărui an școlar.
  • Concursul de admitere constă în administrarea a două probe stabilite de liceu, care vizează discipline aferente profilului/specializării.
  • La admitere, pot participa elevii care au obținut cel puțin nota 5 (cinci) la fiecare probă a evaluării naționale.