FT: Mărfuri UE de 1 miliard de dolari tranzitate prin Rusia nu au mai ajuns în Armenia, Kazahstan și Kârgâzstan

Mărfuri de peste un miliard de dolari, trimise în 2022 din UE în Armenia, Kazahstan și Kârgâzstan, au „dispărut” în timpul tranzitului prin Rusia.

Mărfuri în valoare de peste un miliard de dolari, trimise în 2022 din țările Uniunii Europene în Armenia, Kazahstan și Kârgâzstan, au „dispărut” în timpul tranzitului prin Rusia. Potrivit unei investigații Financial Times, oficialii occidentali vorbesc despre un „comerț fantomă”, care are scopul de a ajuta Rusia în timpul războiului.

Potrivit informațiilor publice, după începerea invaziei militare ruse a Ucrainei, Rusia a importat din UE mărfuri în valoare de două miliarde de dolari sub pretextul tranzitului, scrie FT.

Este vorba mai ales despre bunuri considerate de Uniunea Europeană drept bunuri cu utilizare dublă, atât civilă cât și militară și care fac obiectul controalelor la export.

O parte semnificativă a „exporturilor fantomă”, care nu au ajuns niciodată la destinația lor oficială, a părăsit UE din țările baltice de la granița cu Rusia și Belarus.

Mărfurile au fost expediate în 2022, după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Comerțul cu produse sensibile produse în UE destinate unor țări ex-sovietice a explodat, scriu jurnaliștii Financial Times.

Îți mai recomandăm Cum vrea UE să oprească exporturile indirecte către Rusia și lista firmelor chineze sancționate

Oficial, exporturile erau destinate unor țări precum Kazahstan, Kârgâzstan și Armenia, trei state ex-sovietice aflate acum într-o uniune economică cu Rusia.

Unele categorii specifice de mărfuri exportate din UE, scrie publicația, inclusiv turbine cu gaz și echipamente de transmisie radio, nu au ajuns aproape deloc la destinațiile oficiale, potrivit datelor economice din domeniul public.

În februarie, UE a interzis tranzitul bunurilor cu dublă utilizare prin Rusia, ceea ce înseamnă că nu pot intra în Rusia direct din UE, chiar dacă în cele din urmă sunt destinate unei alte țări. Dar oficialii din statele baltice spun că interdicția e insuficientă pentru a opri fluxul de mărfuri sensibile.

Dezvăluirile Financial Times vin în contextul discuțiilor din interiorul UE legate de a 11-a rundă de sancțiuni la adresa Rusiei.

Planurile oficialilor europeni sunt să urmărească persoanele sau companiile suspectate că acționează ca false destinații pentru mărfuri UE care tranzitează Rusia.

Your browser doesn’t support HTML5

Parchetul European ar putea ancheta exporturile indirecte către Rusia