Preşedintele României, Klaus Iohannis, participă la Summit-ul Consiliului Europei

Foto: Președintele României, Klaus Iohanis, în timpul întâlnirii cu omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva.

La întâlnirea de la Reykjavik, liderii europeni vor discuta măsuri concrete de sprijin pentru Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski va avea o intervenție video la summit. În plus, membrii Consiliului vor să protejeze valorile democratice în fața amenințărilor aduse de schimbările climatice dar și de dezvoltarea inteligenței artificiale.

Potrivit unui comunicat la Administrației Prezidențiale, președintele României, Klaus Ionanis va coprezida, alături de prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, o dezbatere pe tema protejării democrației în perioade de criză și va participa la reuniunea de lucru "Uniţi pentru Ucraina", găzduită de prim-ministrul Islandei, Katrin Jakobsdottir.

Președinția mai transmite că în acest an se împlinesc 30 de ani de când România s-a alăturat ca stat membru cu drepturi depline al Consiliului Europei.

Îți mai recomandăm Deplasările externe ale președintelui Klaus Iohannis în luna martie au costat peste 2 milioane de euro

Sprijinirea Ucrainei în fața agresiunii ruse va fi o temă centrală a reuniunii din Islanda.

Administrația președintelui Franței, Emanuel Macron, a anunțat că membrii Consiliului analizează modul în care Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), ar putea contribui la sprjinirea cetățenilor ucrainenilor aflați în dificultate.

De asemenea, până la finalul întâlnirii, liderii europeni intenționează să contureze un registru al tuturor pagubelor cauzate de forțele ruse, astfel încât Moscova să poată fi trasă la răspundere și să plătească despăgubiri victimelor.

Consiliul dorește, de asemenea, să se asigure că Rusia poate fi trasă la răspundere pentru ceea ce consideră că este o multitudine de crime comise în timpul invaziei.

„Voi sprijini foarte ferm crearea unui tribunal dedicat pentru a aduce în judecată crima de agresiune a Rusiei”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Planurile pentru o astfel de instanță de la Haga încă nu au produs rezultate.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa omologilor săi prezenți la summit prin transmisie video.

Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei a doua zi după ce a invadat Ucraina, în februarie 2022. Moscova a părăsit apoi organizația cu câteva ore înainte votul privind excluderea din organizație.

Turcia, care se află în mijlocul alegerilor prezidențiale organizate de președintele Tayyip Erdogan, e amenințată de eliminarea din Consiliu, după ce nu a aplicat o hotărâre judecătorească din 2019 de eliberare din inchisoare a omului de afaceri și filantrop Osman Kavala.

Fondat în 1949, Consiliul Europei urmărește să dezvolte în toată Europa principii comune și democratice bazate pe Convenția Europeană a Drepturilor Omului și alte texte de referință privind protecția persoanelor.

Obiectivele principale ale organizației sunt protejarea drepturile omului, democrația pluralistă și statul de drept, să promoveze identitatea culturală a Europei, să combată discriminarea și xenofobia, să protejeze mediul, să contribuie la consolidarea stabilității democratice în Europa prin sprijinirea reformelor politice, legislative și constituționale.