Ședință de urgență în PNL. Unii lideri sunt nemulțumiți că Nicolae Ciucă a decis să continue mandatul de premier fără consultări

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că nu își depune mandatul până la rezolvarea grevei profesorilor. În imagine, alături de Ciucă (centru), mai apar Marcel Ciolacu, liderul PSD (dreapta) și Kelemen Hunor, cel al UDMR.

Liderii PNL au fost convocați la o ședință de urgență. Președintele partidului, Nicolae Ciucă, a chemat conducerea partidului pentru a discuta strategia referitoare la rocada guvernamentală, spun surse din partid.

În PNL există nemulțumiri că decizia lui Nicolae Ciucă, de a-și păstra în continuare mandatul de premier, a fost luată fără consultarea liderilor din partid.

Surse PNL au spus pentru Europa Liberă că singura condiție pentru preluarea guvernului de PSD ar trebui să rămână încheierea grevei profesorilor, nu alte termene.

În schimb, surse din PSD arată că estimarea pentru încheierea grevei profesorilor este jumătatea lunii iunie, acesta fiind și momentul în care ar trebui să aibă loc și rocada la guvernare.

În același timp, surse citate de G4media, Euronews Romania și Adevărul susțin că rotația s-ar putea amâna mai mult decât atât.

Termenul ar fi finalul lunii iunie, când se termină sesiunea parlamentară și e termenul pentru depunerea cererii de plată PNRR nr. 3, legată de pensiile speciale.

Rezolvarea chestiunii pensiilor speciale este a doua condiție pusă de președintele PSD, Marcel Ciolacu, pentru preluarea funcției de premier.

Deocamdată, negocierile pentru formarea noului Guvern au fost oprite complet.

Știrea inițială

Pe 26 mai, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat că își va continua mandatul, după discuțiile din coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR, până la rezolvarea grevei profesorilor.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că partidele din coaliție recunosc nevoia de ridicare a nivelului de salarizare din educație și că speră ca, într-un final, să se ajungă la o soluție.

„În acest moment, făcând apel la rațiunea tuturor cadrelor didactice, nu ne putem asuma să dezechilibrăm tot bugetul de stat.”

La rândul lui, președintele PSD, Marcel Ciolacu, cel care urmează să preia funcția de premier, a spus că amânarea depunerii mandatului lui Nicolae Ciucă până la rezolvarea grevei profesorilor este decizia cea mai potrivită.

„Consider că decizia luată de noi trei e una corectă, ne-o asumăm împreună, împreună vom continua să soluționăm cât mai repede această problemă, categoric legitimă.”

Iar președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că cele trei partide ale coaliției vor continua împreună la guvernare.

„Aseară am decis să continuăm împreună și să dăm un răspuns așa cum dorește societatea”, a spus Kelemen Hunor.

Îți mai recomandăm Președintele Iohannis s-a răzgândit și leagă schimbarea guvernului de greva din învățământ

Anunțul privind prelungirea mandatului de premier a lui Nicolae Ciucă vine în condițiile în care pe 26 mai, conform protocolului coaliției, președintele PSD, Marcel Ciolacu, urma să preia funcția de prim-ministru.

Greva generală a profesorilor a întrerupt cursul negocierilor din coaliție și calendarul rocadei la guvernare. Președintele PSD Marcel Ciolacu a spus că nu va prelua funcția până ce greva profesorilor și chestiunea pensiilor speciale nu vor fi rezolvate.

Reprezentanții PNL au susținut însă până pe 25 mai că rotația la guvernare trebuie să aibă loc conform planului, pe 26 mai. Semnalul de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciucă la șefia Guvernului a fost dat de președintele Klaus Iohanis.

Asta în ciuda faptului că el însuși, cu o zi în urmă, spunea că „nu sunt sincope” în negocierile politice și că rotația poate avea loc cât mai repede.

Îți mai recomandăm K. Iohannis și soția, M. Ciolacu, N. Ciucă, momente stânjenitoare, în plină grevă a profesorilor. Rotația premierilor e în aer