Autoritățile din orașul francez Clamart au anunțat că vor institui interdicție de circulație între orele 21:00 și 06:00. Franța a fost zguduită de proteste violente după ce polițiștii au împușcat mortal un adolescent. Procurorii francezi au acuzat un polițist de omucidere voluntară și l-au arestat preventiv.
Interdicțiile au ca scop restabilirea ordinii după violențele izbucnite la începutul acestei săptămâni, după ce polițiștii au împușcat mortal un adolescent de origine nord-africană, Nahel M. în suburbia pariziană Nanterre.
Adolescentul a fost ucis marți de polițiștii care încercau să-l oprească pentru infracțiuni rutiere.
Potrivit primelor detalii ale anchetei, cei doi polițiști voiau să controleze mașina condusă de tânărul de 17 ani. Polițiștii i-ar fi cerut tânărului să oprească la semafor, dar mașina ar fi continuat să meargă. Polițiștii au urmărit mașina pe motocicletă.
În timpul audierilor, cei doi polițiști au declarat că au scos arma și au îndreptat-o spre șofer în încercarea de a-l determina să oprească mașina. În momentul în care autoturismul a pornit, unul dintre polițiști l-a împușcat pe șofer.
O înregistrare video, autentificată de AFP, îi arată pe polițiști stând lângă mașina oprită. Unul dintre ei îndreaptă o armă spre șofer.
Se aude o voce: "Vei primi un glonț în cap".
Ofițerul de poliție pare apoi să tragă în timp ce mașina pleacă brusc.
Protestele și ciocnirile cu poliția au izbucnit pentru prima dată după ce a apărut înregistrarea care contrazicea relatările poliției care susținea că adolescentul conducea mașina spre ofițer.
Miercuri seara, furia s-a răspândit la Toulouse, Dijon și Lyon, precum și în mai multe orașe din regiunea Parisului.
Mașini și pubele de gunoi au fost incendiate în mai multe regiuni ale țării. Aproximativ 150 de persoane au fost arestate la nivel național în urma ciocnirilor.
Pentru noaptea de joi spre vineri, 40.000 de polițiști au fost mobilizați în Franța pentru a menține ordinea, de patru ori mai mulți decât miercuri.
Președintele Emmanuel Macron a făcut apel la calm și a declarat că violențele sunt "nejustificate". De altfel, șeful statului a convocat încă de la primele ore ale zilei de joi o celuă de criză iar miniștrii și-au anulat deplasările.
Peim-ministrul Elisabeth Borne a declarat că "decesul tânărului Nahel este o dramă, dar nimic nu justifică violențele produse în cursul nopții trecute.”
Autoritățile franceze se tem de repetarea revoltelor din 2005, declanșate de moartea asemănătoare a doi tineri de origine africană, într-o urmărire a poliției. 6.000 de persoane au fost arestate atunci în timpul violențelor.
Anul trecut, 13 persoane au fost ucise după ce au refuzat să oprească pentru controale rutiere ale poliției, în condițiile în care o lege din 2017 dă polițiștilor drepturi sporite de a-și folosi armele.