Proteste violente în Franța | Firul evenimentelor care au dus la mii de arestări, violențe și răniți

În noaptea de 2 spre 3 iulie, poliția franceză a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii violenți, la 5 zile după ce un adolescent de 17 a fost ucis de polițiști într-o suburbie a Parisului.

După ce un adolescent francez de origine algeriană și marocană a fost împușcat mortal de polițiști, au urmat zile de proteste violente care au zguduit Franța. De la suburbia Nanterre unde adolescentul a fost împușcat, până la orașul nordic Lille, din nord, și Marsilia, în sud, protestatarii au incendiat mașini, au avariat clădiri și adăposturi de autobuz.

Europa Liberă vă oferă o cronologie a evenimentelor care au răscolit Franța.

Marți, 27 iunie

Un ofițer de poliție francez a împușcă un adolescent neînarmat. Presa a relatat inițial că adolescentul ar fi intrat cu mașina în ofițerii de poliție, determinându-l pe unul dintre ei să tragă.

Screenshot din filmarea apărută pe internet cu momentul în care polițiștii l-au oprit pe adolescentul Nahel M.

Un videoclip apărut pe Twitter spune altă variată. Adolescentul a fi oprit fost oprit de doi ofițeri de poliție, dintre care unul are arma scoasă. În timp ce adolescentul se îndepărtează, se aude o bubuitură puternică, iar ofițer pare să tragă.

Marți seara izbucnesc primele proteste violente în regiunea Paris. La Nanterre, zona de la vest de Paris unde adolescentul a fost ucis, aproximativ 31 de persoane au fost arestate. Au fost incendiate mașini și coșuri de gunoi, iar adăposturi de autobuz au fost distruse.

Marți seara izbucnesc primele proteste violente în regiunea Paris.

Miercuri, 28 iunie

Apar primele ciocniri violente cu poliția.

Protestatarii spun că împușcarea tânărului de 17 ani, care a fost numit public Nahel M., arată fenomenul rasismului, adânc înrădăcinat în poliția franceză.

În timpul protestelor violente de miercuri seara până joi dimineața, tinerii s-au luptat poliția din Nanterre, unde au avut loc împușcarea adolescentului, incendiind mașini, arzând gunoi și aruncând artificii.

Oamenii participă la un marș în semn de omagiu pentru Nahel, în Nanterre, suburbie a Parisului. Sloganul este "Poliția ucide".

Aproape 200 de persoane au fost arestate și 170 de ofițeri au fost răniți. Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, anunță desfășurarea a 40.000 de ofițeri de poliție în întreaga țară

Joi, 29 iunie

Procuratura din Nanterre a declarat că polițistul nu avea niciun temei legal pentru a deschide focul asupra adolescentului și l-a reținut pe ofițer sub acuzația de omucidere voluntară. Acțiunea rapidă a autorităților nu a oprit demonstrațiile.

Poliția a tras joi cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor din apropierea locului atacului, Piața Nelson Mandela, din Nanterre.

Pompierii sting focul de la obiecte, arse în timpul ciocnirilor nocturne dintre protestatari și poliție, în districtul Alma din Roubaix, nordul Franței.

Chiar dacă președintele Emmanuel Macron a luat măsuri pentru a restabili calmul, furia crește. Joi noaptea, protestatarii au incendiat 2.000 de mașini și au avariat aproape 500 de clădiri în zeci de orașe din Franța.

Mounia M., mama lui Nahel M., a condus joi procesiunea din vârful unui camion cu platformă, purtând un tricou alb cu cuvintele "Dreptate pentru Nahel" și data morții singurului ei copil. Când procesiunea a ajuns la tribunalul din Nanterre, ea a ridicat o flacără roșie în timp ce mulțimea scanda numele singurului ei copil.

Mounia, mama lui Nahel șoferul adolescent împușcat mortal de un polițist, flutură o flacără luminoasă în timpul unui marș de comemorare pentru fiul ei, în suburbia pariziană Nanterre, pe 29 iunie 2023.

Ea a declarat într-un interviu acordat televiziunii France 5 că a aflat că fiul ei a murit când a ajuns la spitalul unde a acesta a fost dus.

Vineri, 30 iunie

Până joi, centrul Parisului a fost în mare parte cruțat de violențe.

Apoi, tot mai multe magazine din Paris au fost vandalizate și jefuite. Peste 800 de persoane au fost arestate și aproape 250 de ofițeri au fost răniți, deși niciunul dintre ei nu este grav.

Emanuel Macron, care a părăsit mai devreme summitul Uniunii Europene de la Bruxelles. El a declarat vineri că mulți dintre protestatari sunt adolescenți și a făcut apel la părinți să-și țină copiii acasă. El a numit violența "nejustificată" și a spus că nu are "niciun fel de legitimitate". El a anunțat și că guvernul va lua noi măsuri de securitate pentru protestele așteptate vineri seara.

Președintele francez Emmanuel Macron vorbește în urma unei ședințe de urgență a guvernului. Emmanuel Macron îi îndeamnă pe părinți să țină adolescenții acasă pentru a opri revoltele care se răspândesc în Franța.

Vineri noaptea a adus alte sute de arestări.

Mulți tineri protestatari au ieșit din nou în stradă vineri, iar 1.300 dintre ei au fost arestați. Macron a amânat o vizită de stat programată în Germania pentru a face față crizei, iar autoritățile au declarat că au fost desfășurați peste 45.000 de ofițeri.

Mai multe evenimente au fost anulate în întreaga țară, inclusiv o sărbătoare Pride în Marsilia, un concert în afara Parisului și un festival în Lyon.

Protestatarii gazele lacrimogene lansate în timpul ciocnirilor cu poliția din Marsilia, sudul Franței.

Sâmbătă, 1 iulie

Sâmbătă, sute de oameni s-au adunat în și în jurul moscheii Ibn Badis din Nanterre pentru a-l plânge pe Nahel M. la înmormântarea sa. Poliția a fost în mare parte absentă.

Oamenii participă la un marș în semn de omagiu pentru Nahel. Sloganul este "Dreptate și adevăr pentru Nahel"

Furia aprinsă de uciderea lui Nahel M. de către ofițer a fost alimentată de nemulțumirile de lungă durată ale locuitorilor din suburbiile franceze mai sărace. În acele zone, unde trăiesc mulți imigranți și copiii lor, oamenii spun că se simt vizați de poliție și suferă de discriminare și de lipsa oportunităților.

Au fost relatate ciocniri în mai multe orașe. Peste 700 de persoane au fost arestate peste noapte și 45 de ofițeri de poliție au fost răniți, potrivit Ministerului de Interne.

Cu toate acestea, autoritățile au spus că tulburările au scăzut în intensitate, față de serile precedente.

Your browser doesn’t support HTML5

Proteste violente în Franța | Firul evenimentelor

Duminica, 2 iulie

În L'Haÿ-les-Roses, un oraș la sud de Paris, primarul a declarat pe Twitter că o mașină a intrat în casa lui la primele ore ale zilei de duminică și apoi a fost incendiată, rănindu-i soția și unul dintre copii.

Într-un comunicat de presă, o asociație a primarilor țării a transmite că "comunele de pretutindeni din Franța sunt scena unor tulburări grave, care vizează simbolurile republicane cu violență extremă".

Macron a condus duminică o întâlnire de criză cu miniștrii guvernului, potrivit Elysee.

După întâlnire, biroul său a declarat că se va întâlni luni cu șefii celor două camere ale parlamentului și cu primarii a peste 220 de orașe afectate de tulburări marți.

Luni, 3 iulie

Primarii din Franța cer populației să se adune luni la primăriile din întreaga țară, într-o demonstrație de opoziție în masă față de protestele violente.

Aleșii și rezidenții francezi participă la o "adunare a cetățenilor" în fața primăriei din Persan, care a fost parțial arsă în timpul ciocnirilor.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.