Faptele penale violente împotriva activistului de mediu Gabriel Păun s-au prescris. Activist: „Decizia încurajează violenţa”

Gabriel Păun, fondator Agent Green

Procesul penal privind violenţele împotriva activistului de mediu Gabriel Păun a fost oprit din cauza prescripției faptelor. Soluția, nedefinitivă, vine după 8 ani de la plângerea penală. Activistul spune că va face apel și se va adresa Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Judecătoria Haţeg a dispus, săptămâna aceasta, încetarea procesului penal faţă de bărbatul care l-a atacat pe activistul de mediu Gabriel Păun în urmă cu peste 8 ani.

„Încetează procesul penal față de inculpatul (...), cercetat în stare de libertate, pentru comiterea infracțiunii de loviri sau alte violenţe, (...) ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, notează decizia judecătorească.

Sentința judecătorilor de la Tribunalul Hațeg obligă însă agresorul la plata unor daune morale

„Admite, în parte, acţiunea civilă formulată de partea civilă PĂUN GABRIEL şi obligă pe inculpatul (...) la plata sumei de 100.000 lei, către partea civilă, cu titlu de daune morale.”

Într-o reacție publicată pe Facebook, Gabriel Păun spune că prescrierea faptelor penale încurajează violența și atrage atenția că în ciuda faptului că agresorii au fost filmaţi, ei au fost judecați în stare de libertate.

„Această prescriere încurajează violenţa în România şi îi pune în pericol pe toţi avertizorii de integritate din ţara noastră, din orice domeniu. Acesta nu este doar cazul meu, ci al fiecărei persoane care doreşte să facă din ţara asta un loc mai bun”, transmite Gabriel Păun într-o postare pe Facebook.

Gabriel Păun anunță că va da în judecată statul român la CEDO, dacă decizia de încetare a procesului nu va fi schimbată la apel.

În 2016, preşedintele Asociaţiei Agent Green, Gabriel Păun a ajuns la spital după ce a fost atacat de mai mulţi agresori, care aveau asupra lor bâte şi alte arme albe.

La acel moment, el documenta proiectul hidrocentralei de pe Râul Alb, din Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului, precum şi posibile tăieri ilegale padure din Parcul Naţional Retezat.