Potrivit unui comunicat MAE, secretarul de stat Iulian Fota a solicitat ferm părţii ruse să înceteze acţiunile la adresa populaţiei şi a infrastructurii ucrainene, inclusiv a celor care ar ameninţa în orice fel siguranţa şi securitatea cetăţenilor români din regiune.
„Din dispoziţia ministrului afacerilor externe, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat de urgenţă sâmbătă, 9 septembrie, la Ministerul Afacerilor Externe, la nivel de secretar de stat. Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul părţii române faţă de violarea spaţiului aerian al Romaniei urmare identificării pe teritoriul ţării noastre, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor fragmente de dronă, similare cu cele utilizate de forţele ruse în cadrul agresiunii împotriva Ucrainei”, a anunţat MAE duminică.
Reacția MAE vine după ce sâmbătă, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis că identificarea la granița României cu Ucraina a unor noi fragmente de dronă reprezintă o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO.
Îți mai recomandăm Noi bucăți de dronă în jud. Tulcea. Președinte: S-a încălcat spațiul aerian românesc. MApN: Cel mai probabil provin de la drone diferite
Reacția președintelui a venit la puțin timp după comunicatul de sâmbătă al Ministerului Apărării a anunța că militari din Forțele Navale Române au descoperit „elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru”, județul Tulcea.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale (MApN), Constantin Spânu, a declarat pentru Europa Liberă, că, cel mai probabil, este vorba de o a altă dronă, având în vedere distanța relativ mare între cele două locuri unde au fost găsite fragmentele.
Constantin Spânu precizează că numai expertiza militară, care durează aproximativ o săptămână, va putea clarifica dacă fragmentele găsite până acum provin de la aceeași dronă sau de la drone diferite.
Your browser doesn’t support HTML5
De cealaltă parte, NATO precizează că nu are indicii că noile fragmente dintr-o dronă rusească găsite sâmbătă, 9 septembrie, lângă localitatea Plauru din județul Tulcea, au fost cauzate de un atac intenționat asupra României, membră a Alianței Nord-Atlantice, a transmis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Sâmbătă și duminică, forţele MApN au cercetat în teren o suprafaţă de peste 80 de kilometri pătraţi în zonele localităţilor Ceatalchioi, Plauru şi Chilia Veche din judeţul Tulcea, şi în judeţul Galaţi, pe malul românesc al Dunării, în proximitatea portului Reni din Ucraina, transmite MApN.
Potrivit unui comunicat, militarii au căutat noi fragmente de dronă, la o distanţă de 3,5 kilometri de Plauru, la semnalările oficialilor locali și cetățeni.