Rusia salută „piatra de hotar” surprinzătoare de la G20, în timp ce Ucraina e furioasă

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a declarat mulțumit de declarația finală a reuniunii G20, în care Rusia nu este condamnată pentru agresiunea împotriva Ucrainei.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a lăudat o declarația comună a liderilor G20 de la Delhi, care nu condamnă Rusia pentru războiul său împotriva Ucrainei. Declarația G20 a denunțat utilizarea forței pentru câștiguri teritoriale, dar nu a făcut nicio mențiune despre agresiunea rusă.

Serghei Lavrov a declarat duminică, într-o conferință de presă, că a fost atinsă o „piatră de hotar”.

„Sincer, nu ne așteptam la asta. Eram gata să apărăm formularea textului. Sudul Global nu mai este dispus să i se țină prelegeri", a spus ministrul rus, potrivit BBC.

„Occidentul își pierde astăzi hegemonia în lume și o ordine mondială multipolară câștigă importanță”, a mai spus diplomatul rus, transmite DPA.

Anul trecut, în Bali, majoritatea membrilor G20 au deplâns în termenii cei mai fermi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În schimb, declarația de la Delhi vorbește despre „suferința umană și impactul negativ adăugat al războiului din Ucraina în ceea ce privește securitatea alimentară și energetică globală”.

Documentul final solicită statelor să „se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței pentru a căuta achiziții teritoriale”, care ar putea fi văzute ca fiind îndreptate împotriva Rusiei, dar notează, de asemenea, „opinii și evaluări diferite ale situației”.

Îți mai recomandăm Summitul G20. Uniunea Africană devine actor global. Declarația comună e mai puțin critică la adresa Rusiei decât cea de anul trecut

Foarte puțini se așteptau la o declarație comună la reuniunea G20 din acest an.

Grupul este profund divizat în legătură cu agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba, a transmis pe X (fostă Twitter) că „referitor la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, G20 nu are nimic pentru ce să fie mândru”.

Diplomați citați de Reuters au spus însă că declarația finală este satisfăcătoare, în condițiile în care Rusia nu ar fi acceptat niciodată o condamnare directă pentru războiul împotriva Ucrainei. Documentul ar însemna, spun ei, că inclusiv Rusia s-a angajat să nu ocupe vreun teritoriu prin forță.