Israelul este acuzat că a folosit bombe cu fosfor alb în Gaza

Un atac al armatei israeliene asupra portului din orașul Gaza, pe 10 octombrie 2023, o zonă în care Israelul ar fi utilizat bombe cu fosfor alb.

Armata israeliană ar fi utilizat fosfor alb în operaţiunile militare din Gaza şi Liban, acuză organizația Human Rights Watch (HRW). Utilizarea acestuia asupra oamenilor este interzisă din 1997 prin Convenţia de la Geneva.

HRW spune că a verificat înregistrări realizate marţi şi miercuri în care se văd „multiple explozii în aer de fosfor alb lansat de artilerie asupra portului din oraşul Gaza şi a două locaţii rurale de la frontiera dintre Israel şi Liban”.

Organizaţia pentru drepturile omului mai spune că informațiile au fost confirmate și de martori.

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că „în prezent nu au cunoștință de utilizarea de arme care să conțină fosfor alb în Gaza”, scrie The Washington Post.

Folosirea fosforului alb în Gaza, una din zonele cele mai dens populate ale lumii, amplifică riscurile pentru populaţia civilă şi încalcă interdicţia impusă de legislaţia umanitară internaţională expunând civili la riscuri nenecesare, menționează Human Rights Watch într-un comunicat citat de Agerpres.

„Folosirea fosforului alb în zone civile aglomerate creează un risc ridicat de arsuri insuportabile şi suferinţe pentru întreaga viaţă”, a declarat directoarea HRW pentru Orientul Mijlociu şi Africa de nord, Lama Fakih.

Îți mai recomandăm Israelieni vs palestinieni. Ce a dus la o sută de ani de conflict

Fosforul alb se aprinde când este expus la oxigenul din atmosferă şi poate genera lumină, fum şi căldură intensă de circa 815 grade Celsius.

„Pentru a evita rănirea civililor, Israelul trebuie să pună capăt utilizării fosforului alb în zone populate. Părţile dintr-un conflict trebuie să facă tot posibilul pentru a limita suferinţa civililor”, a completat responsabila HRW.

Organizația a mai spus că Israelul a folosit în mod repetat fosfor alb în timpul campaniei sale de 22 de zile din Gaza, în 2008-2009.

Îți mai recomandăm Ambasadorul Israelului la București: Amenințările nu ne vor opri din anihilarea Hamasului