Zeci de cereri de insolvență împotriva combinatului siderurgic Liberty Galați. Care este explicația?

Inaugurat în 1965, combinatul siderurgic se confruntă în prezent cu zeci de cereri de insolvență pentru datorii neonorate de mai mult de 90 de zile.

Zeci de companii au dat în judecată cel mai mare producător de oțel din sud–estul Europei, combinatul Liberty Galați. Compania spune că sunt puține cazuri între mulții săi furnizori și în curs de soluționare. Se pare că siderurgia europeană este afectată de inflația globală și războiul din Ucraina.

În dimineața zilei de marți, 17 octombrie, magistrații Tribunalului Galați au avut de soluționat 13 dosare în care se cerea insolvența combinatului siderurgic Liberty Galați, angajator a mai mult de 5.000 de persoane.

Aceasta înseamnă că 14 firme (într-un dosar cuprindea doi reclamanți) se plângeau că nu au primit sume mai mari de 40.000 de lei, de mai bine de 90 de zile - era vorba despre facturi pentru bunuri/servicii prestate.

Nu sunt primele cereri de insolvență împotriva fostului Sidex. De aproape un an, din toamna lui 2022, s-au adunat aproximativ 40. Este pentru prima dată însă când într-o singură zi instanța trebuie să judece atât de multe plângeri împotriva combinatului.

Cereri noi curg în continuare: săptămâna trecută, pe 13 octombrie, a fost înscrisă ultima solicitare de declanșare a insolvenței, din partea companiei Remat Invest SRL.

„Refuzuri și amânări repetate”

Una dintre firmele care-și caută banii în instanță este Rora Consing S.R.L. Brașov, care oferă produse de curățenie și mentenanță industrială.

„Nu am ajuns încă la o înțelegere”, a declarat luni, pentru Europa Liberă, Cristina Tudose – directorul operativ al companiei. „Colegii din teren s-au lovit de refuzuri și amânări repetate, când a fost vorba de plăți”, a explicat contextul Tudose, refuzând să spună însă ce sumă reclamă în instanță.

„Așteptăm să vedem dacă ajungem astăzi (luni, n.r.) la o înțelegere sau, în caz contrar, lăsăm instanța să decidă”, a spus pentru Europa Liberă și Gheorghe Voicu, director general al Rotec SRL, altă firmă care a cerut insolvența Liberty Galați.

Înființată în 1971, Rotec SRL (fostă companie de stat, privatizată în 2001) a devenit principalul furnizor pentru industria petrochimică de pe piața din România, Bulgaria și Serbia. Compania lucrează și cu producătorii de oțel precum: Sidex Galați, Hunedoara Steel Profile, Stomana Bulgaria, Huta Katowice Polonia, Huta Batory Polonia și Krivoy Rog Ucraina etc.

Nici directorul Rotec nu a dorit să spună suma pe care o reclamă în instanță.

Printre companiile care-și cer drepturile se numără și Criomec, un vechi partener al combinatului, care a contribuit la retehnologizarea Furnalului 5, de exemplu. Firma, cu 485 de angajați, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 102 milioane de lei.

Există și norocoși printre cei care au deschis procedura insolvenței: reprezentanții Renania Trade, cea mai mare companie românească din domeniul securității și sănătății în muncă, a declarat pentru Europe Liberă că și-au încasat drepturile restante.

Ce sume solicită debitorii

În paralel cu dosarele în care se cere insolvența combinatului există în ultimul an aproximativ tot 40 de procese referitoare la „ordonanțe de plată”: diverse firme cer ca Liberty Galați să fie obligat să achite sume mai mici de 40.000 lei (plafonul minim pentru insolvență) sau sume mai mari, dar prin altă procedură juridică.

În luna mai 2023, de exemplu, magistrații gălățeni că Libery trebuie să plătească către Rulexim SRL dobânzile pentru un debit de 17.357 lei (neonorat la timp) plus 21.685 lei - cheltuieli de judecată.

În aprilie, obligau combinatul să achite către Schunk Carbon Technology SRL dobânzi aferente unei restanțe de 243.000 lei, neplătită la timp.

La începutul anului, în ianuarie, obligau combinatul să plătească Sialco Trading SRL suma de 12.495 lei reprezentând dobânda legală aferentă sumei de 473.108, neonorată la timp.

„Datorii puține și în curs de soluționare”

Reprezentanții combinatului spun că zecile de solicitări de insolvență și de ordonanțe de plată au o relevanță scăzută, în contextul în care firma are peste 5.000 de furnizori.

„O mare parte dintre aceste cereri, care au o valoare scăzută, sunt nejustificate și sunt contestate în instanță. Puținele cazuri care trebuie rezolvate sunt în curs de soluționare”, a transmis biroul de presă al Liberty Galați, la solicitarea Europei Libere.

„Luând în considerare numărul mare de tranzacții la Liberty Galați și cifra de afaceri de peste 1,5 miliarde de euro anul trecut, aceste cazuri izolate nu reprezintă o problemă financiară și nu au impact în operațiunile Liberty Galați”, au mai adăugat reprezentanții companiei.

Cât privește explicațiile, ele ar avea multiple paliere. Reprezentanții combinatului spun că întreaga industrie europeană a oțelului a fost puternic afectată de rata ridicată a inflației și de prețurile mari ale energiei din ultimul an. Se adaugă cererea scăzută - care a venit ca urmare a dificultăților provocate de războiul prelungit din Ucraina.

„În prezent, industria siderurgică europeană se luptă să supraviețuiască, o capacitate de producție de milioane de tone de oțel fiind suspendată, iar multe companii caută să își oprească operațiunile sau să își prelungească perioadele de mentenanță – afectând, de asemenea, furnizorii și întregul lanț valoric”, au mai spus reprezentanții Liberty Galați pentru Europa Liberă.

Ei subliniază faptul că angajații au salariile la zi iar compania gestionează plățile către furnizorii săi „cât mai eficient posibil”.

Inaugurat în 1966, combinatul siderurgic Sidex Galați a fost cumpărat de LNM Holdings NV în 2001, pentru 70 de milioane de dolari. După fuziunea în 2006 dintre Mittal Steel și Arcelor, numele combinatului a fost schimbat în ArcelorMittal Galați.

În 2019, Liberty House Group (parte a grupului GFG Alliance) a cumpărat de la ArcelorMittal combinatul siderurgic din Galați, la pachet cu alte șase unități europene, achitând pentru toate 740 milioane euro.

Cu 5.066 angajați și o cifră de afaceri de 7,9 miliarde lei, combinatul a avut anul trecut pierderi de 821 milioane lei.

În 2021, firma a avut o cifră de afaceri de 9,4 miliarde lei și un profit de 1,3 miliarde lei.