3 minute | Nimic nu justifică ororile din Gaza. 2023, cel mai cald an din istorie. Coaliția renunță la plafonarea numerarului

Pe măsură ce numărul victimelor civile crește, crește și presiunea internațională împotriva campaniei militare împotriva Hamas în Gaza.

Pe măsură ce numărul victimelor civile crește, se amplifică și presiunea internațională împotriva campaniei militare israeliene în Gaza. Oamenii de știință spun că 2023 va fi cel mai cald an din istorie. Coaliția renunță la plafonarea plăților în numerar.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Peste 600 de cetățeni străini au fost evacuați marți din Gaza în Egipt. Aproape 100 de cetățeni români au ieșit din Fâșia Gaza.
  • Anul acesta va fi cel mai cald din ultimii 125.000 de ani, au declarat oameni de știință din Uniunea Europeană.
  • Coaliția renunță la plafonarea plăților în numerar. Premierul anunță că în prima şedinţă de Guvern va revizui propunerile legate de cash.

Nimic nu justifică ororile din Gaza

La o lună de la asediul Israelului asupra Fâșiei Gaza sunt peste 10.000 de morți și distrugeri fără precedent, titrează El Pais.

The Guardian îl citează pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu care declară că nu va exista o încetare a focului înainte de eliberarea ostaticilor luați de Hamas. În continuare, trupele israeliene vizează rețeaua de tuneluri a Hamas de sub Fâșia Gaza, anunță Reuters. Ministrul Apărării de la Tel Aviv anunță că armata israeliană este în centrul orașului Gaza, scrie BBC.

Între timp, miniștrii de Externe ai G7 sunt așteptați să publice o declarație comună privind conflictul Israel-Gaza, scrie Deutsche Welle.

Numeroase publicații scriu despre aparenta lipsă de planificare a premierului Netanyahu. Washington Post constată că nimeni nu știe ce vrea să facă premierul israelian. Mai mult, fostul premier Ehud Olmert spune, pentru Politico, că Netanyahu acționează greșit, ceea ce îl transformă într-un pericol pentru Israel.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu este criticat pentru că nu oferă un plan clar pentru conflictul Israel-Hamas.

Benjamin Netanyahu afirmă că Israelul își va asuma responsabilitatea de securitate pentru Gaza, după război, însă Casa Albă anunță că SUA se opune reocupării teritoriului palestinian.

Presiunea internațională împotriva campaniei militare din Gaza este în creștere, notează New York Times, care arată că țările arabe insistă ca SUA să ceară Israelului oprirea campaniei militare din Gaza.

Israelul are doar câteva săptămâni pentru a elimina Hamas, din cauza presiunilor internaționale, spune pentru Politico fostul premier israelian, Ehud Barak. Iar Organizația Mondială a Sănătății transmite, potrivit CNN, că „nimic nu justifică ororile îndurate de civilii din Gaza”.

Rusia transmite că remarcile israeliene legate de varianta unui atac nuclear asupra Gaza, ridică „un număr imens de întrebări”, relatează Reuters. În context, The Wall Street Journal scrie o analiză despre cum Rusia și China capitalizează nemulțumirea internațională legată de victimele civile din Gaza pentru a obține sprijinul țărilor în curs de dezvoltare.

2023, cel mai cald an din istorie

Omenirea produce prea mult cărbune, petrol și gaz, arată un raport citat de Wall Street Journal.

Chiar dacă s-au angajat să reducă emisiile de CO2, țările au crescut producția de petrol, cărbune și gaze.

Asta în condițiile în care un raport ONU arată că 2023 va fi cel mai cald an din istorie, scrie Financial Times, cauza principală fiind producția de combustibili fosili.

În Europa, scrie Euronews, octombrie a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată la nivel global, iar oamenii de știință se așteaptă ca 2023 să fie cel mai cald an din istorie.

Aproape 100 de cetățeni români au scăpat din Gaza


93 de cetățeni români și membri de familie din Gaza au ajuns în Egipt, scrie Europa Liberă, care precizează că alți 51 așteaptă evacuarea. Premierul Marcel Ciolacu va ajunge miercuri în Egipt, unde urmează să se întâlnească cu o parte dintre românii care au scăpat din Gaza.

Ministerul de Externe transmite că încă 51 de cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membri de familie vor putea trece miercuri din Gaza în Egipt.

G4Media scrie că miercuri va fi publicat un raport al Comisiei Europene care va deschide negocierile Republicii Moldova în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Premierul Marcel Ciolacu anunță că guvernul va renunța la câteva măsuri de plafonare a plăților în numerar.

Euronews România anunță că Guvernul renunță la câteva măsuri de plafonare a plăților cu numerar, iar Cursdeguvernare analizează opțiunile pentru bugetul de stat din 2024: Băltim în cheltuieli electorale sau ne dezvoltăm?

Despre cum ar fi scăpat Ministerul Justiției un fugar acuzat de crimă, scrie Libertatea.

Alte știri:

  • António Costa, prim-ministrul Portugaliei, a demisionat după ce poliția a percheziționat reședința sa oficială și mai multe clădiri guvernamentale. - Reuters
  • În SUA, Partidul Democrat a câștigat alegerile din Kentucky, iar Ohio a votat pentru a consacra dreptul la avort în constituția statului. – The Economist
  • Responsabilitățile duble ale femeilor le afectează oportunitățile profesionale. - Euronews

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune,
Adrian