Israelul respinge pauzele umanitare cerute de ONU

Curtea spitalului Al-Shifa în timpul operațiunii israeliene.

Consiliul de Securitate al ONU cere o pauză umanitară în Gaza. Armata israeliană afirmă că a găsit arme în spitalul Al-Shifa. Au loc negocieri de eliberare a civililor în schimbul unei în schimbul unei încetări a focului în Gaza.

Ziua 41 de război | Principalele evenimente

  • Armata israeliană a organizat miercuri o operațiune la principalul spital din Gaza, în ceea ce a descris drept o „operațiune țintită împotriva Hamas”.
  • Armata israeliană a publicat un videoclip, neverificat independent, despre care spune că arată arme și echipamente Hamas găsite în spitalul Al-Shifa din Gaza
  • Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție care solicită „pauze umanitare extinse” în Gaza și eliberarea tuturor ostaticilor
  • Președintele SUA Joe Biden spune că are speranțe legate de șansele de eliberare a ostaticilor din Gaza.
  • Hamas spune că raidul asupra spitalului a fost o crimă de război. Sute de civili s-au adăpostit acolo, alături de pacienți și personal.
  • Israelul a început să lovească Gaza după atacurile Hamas din 7 octombrie, în care 1.200 de persoane au fost ucise și au fost luați peste 200 de ostatici.
  • Ministerul Sănătății, condus de Hamas, a declarat că peste 11.000 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, dintre care peste 4.500 erau copii

Comando israelian caută teroriști în spitalul al-Shifa

Un comando israelien caută prin fiecare clădire și fiecare etaj al spitalului al-Shifa din Gaza, în timp ce sute de pacienți și personal medical rămân în complex, a declarat joi un oficial militar israelian.

„Operațiunea este modelată de înțelegerea noastră că există infrastructură teroristă bine ascunsă în complex”, a spus oficialul, citat de Reuters.

Arme și echipamente Hamas au fost găsite în al-Shifa, a spus oficialul, adăugând că „Hamas a lucrat cu insistență pentru a ascunde infrastructura și a acoperi dovezile” în spitalele din Gaza.

Hamas a negat că operează în afara unităților medicale.

Israelul respinge orice pauză umanitară în Gaza

Israelul a respins pauzele umanitare extinse, aşa cum cere rezoluţia adoptată miercuri de Consiliul de Securitate al ONU, atât timp cât 239 de ostatici sunt ţinuţi captivi de gruparea islamistă Hamas, potrivit DPA.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care solicită „pauze şi culoare umanitare extinse şi urgente peste tot în Fâşia Gaza”, suficient de lungi vât să permită accesul deplin, rapid, sigur şi neîngrădit al agenţiilor umanitare ale ONU şi partenerilor.

Rezoluţia Consiliului de Securitate include un apel la eliberarea tuturor ostaticilor. Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, spune că rezoluţia adoptată de Consiliul de Securitate este „ruptă de realitate” și a criticat documentul pentru că nu condamnă și nu menționează „masacrul comis de Hamas la 7 octombrie”.

Rezoluţia, introdusă de Malta, se concentrează pe situația copiilor palestinieni prinți în luptele din Gaza. Numele Israelului nu este amintit deloc în document, în timp ce Hamas este menţionat doar într-o cerere de eliberare a ostaticilor israelieni.

Statele Unite nu au recurs la dreptul de veto, abţinându-se de la vot. La fel au făcut Rusia şi Marea Britanie. În favoarea textului au votat 12 din cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate, ale cărui rezoluţii sunt obligatorii, potrivit dreptului internațional.

Armata israeliană a atacat casa liderului Hamas, Ismail Haniyeh

Între timp, Armata israeliană anunță că a atacat casa liderului Hamas, Ismail Haniyeh din Fâșia Gaza, motivând că locuința a fost folosită ca „infrastructură teroristă” și a servit adesea ca loc de întâlnire pentru liderii Hamas de rang înalt.

Haniyeh, președintele biroului politic Hamas, a părăsit Fâșia Gaza în 2019 și locuiește cu familia sa în Qatar de ani de zile. Potrivit rapoartelor din cercurile Hamas, casa era goală în timpul atacului. Cea mai mare parte a familiei sale, inclusiv soția și copiii săi, nu mai locuiesc în Fâșia Gaza.

Israelul semnalează o ofensivă mai amplă în sudul Fâșiei Gaza

Forțele israeliene au lansat pliante care avertizau palestinienii să fugă din părți din sudul Fâșiei Gaza, au declarat joi rezidenții citați de AP. În zonele vizate se află sute de mii de oameni care au respectat ordinele anterioare de evacuare din nord.

Extinderea operațiunilor spre sud, unde Israelul efectuează deja raiduri aeriene zilnice, amenință să agraveze criza umanitară deja severă în teritoriul asediat. Peste 1,5 milioane de persoane au fost strămutate intern în Gaza, majoritatea fugind în sud, unde e o penurie profundă de alimentele, apa și electricitatea.

Între timp, soldații au percheziționat joi nivelurile subterane ale spitalului și au reținut tehnicieni responsabili cu funcționarea echipamentelor sale, a declarat Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, într-un comunicat. IDF a publicat fotografii cu arme despre care spun că au fost găsite ascunse în spital.

Până acum însă, armata israeliană nu a adus nicio dovadă că sub spitalul asediat al-Shifa s-ar afla un centru de comandă Hamas.

Armata israeliană (IDF) îşi continuă joi operaţiunea în principalul spital din Gaza. Acțiunea militară a dus la creșterea presiunii internaționale asupra Israelului, transmite AFP.

Washingtonul „nu a dat undă verde operaţiunilor în jurul spitalului Al-Shifa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat „în termenii cei mai fermi” bombardarea infrastructurii civile și a afirmat că populaţia palestiniană „nu ar trebui să plătească pentru crimele Hamas”.

La rândul său, Qatarul, a cerut „o anchetă internaţională” și a spus că operațiunea de la al-Shifa este o „crimă de război”.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a calificat miercuri Israelul drept un „stat terorist”.

În ciuda presiunilor internaţionale, premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că nu va exista „niciun loc în Gaza” în care Israelul „nu va ajunge, nicio ascunzătoare, niciun refugiu”.

Miercuri seară, armata a anunţat că desfăşoară din nou o operaţiune asupra spitalului al-Shifa. Ministerul Sănătăţii din cadrul administraţiei Hamas a anunţat că buldozerele israeliene lucrau asupra unităţii spitaliceşti unde, potrivit ONU, se află aproximativ 2.300 de persoane, inclusiv pacienţi, îngrijitori şi persoane strămutate.

Miercuri, zeci de soldaţi israelieni, unii cu cagule, au intrat în spital, potrivit AFP care citează relatările unui jurnalist de la faţa locului.

„Toţi bărbaţii cu vârsta de 16 ani şi peste, ridicaţi mâinile în aer şi ieşiţi din clădiri spre curtea interioară pentru a vă preda”, ar fi strigat soldații israelieni în limba arabă.

Armata israeliană (IDF) a afirmat că a găsit în acest spital „muniţii, arme şi echipamente militare” ale Hamas. Ea a publicat imagini cu ceea ce a afirmat că sunt arme, grenade şi alte echipamente găsite la al-Shifa.

Existența armelor în spital a fost negată de Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas.

Armata israeliana a răspuns unor atacuri la granița dintre Israel și Liban

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat miercuri seara că au răspuns la o „serie de lansări către teritoriul israelian” din Liban.

IDF a susținut, de asemenea, că a folosit tancuri pentru a lovi un punct de observație Hezbollah din Liban.

Între timp, canalul de televiziune al Hezbollah, scrie BBC, Al Manar, a raportat că grupul a atacat siturile militare israeliene de la granița cu Libanul, unde se spune că satele au fost bombardate.

De la atacul Hamas din 7 octombrie, Hezbollah a atacat poziții militare din nordul Israelului - la care Israelul a răspuns.

Hezbollah a desemnat o organizație teroristă formată din statele occidentale, Israel, țările arabe din Golf și Liga Arabă.

Joe Biden are speranțe „reținute” legate de eliberarea ostaticilor din Gaza

Președintele american Joe Biden spune că este optimist reținut că va exista un acord pentru eliberarea celor peste 200 de persoane ținute ostatice în Gaza.

Legat de recenta operațiune a Israelului în cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, Joe Biden spune că Hamas a comis o „crimă de război” prin faptul că are o bază acolo.


Israelul a expus ceea ce pretinde că sunt arme și alte echipamente aparținând Hamas care au fost recuperate din spital. Hamas neagă că folosește facilități medicale ca acoperire pentru operațiunile sale.

Joe Biden afirmă că SUA au cerut Israelului să fie atent ca civilii să fie ținuți în siguranță în timpul căutării fortărețelor Hamas.

ONU a adoptat o rezoluție care cere o pauză umanitară în Gaza.

​Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a votat pentru adoptarea unui proiect de rezoluție depusă de Malta, care cere o pauză umanitară în luptele din Gaza și eforturi mai mari pentru a permite ajutorul umanitar să intre în teritoriul devastat de război.

Douăsprezece națiuni au votat pentru rezoluție, cu trei abțineri, inclusiv SUA și Marea Britanie, transmite The Guardian.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU a spus că nu a putut vota „un text care nu condamnă Hamas sau [care nu] reafirmă dreptul tuturor statelor membre de a-și proteja cetățenii de atacurile teroriste”.

Fără voturi împotrivă, președintele consiliului de securitate Zhang Jun anunțat că rezoluția a fost adoptată.

Vanessa Frazier, ambasadorul Maltei la ONU, care a depus rezoluția a spus că „Gaza devine un cimitir pentru copii”. Propunerea țării ei pentru o pauză umanitară în luptă „ar facilita furnizarea continuă, suficientă și nestingherită, de bunuri și servicii esențiale importante pentru bunăstarea civililor, în special a copiilor”, a spus ea.

„Copiii suferă în mod disproporționat în acest conflict. Nu putem închide ochii față de suferința lor. Îi îndemn pe toți membrii consiliului să susțină acest proiect de rezoluție.”

Încercare a Qatarului de a negocia un acord între Hamas și Israel

Mediatorii din Qatar caută să negocieze un acord Hamas și Israel care să includă eliberarea a aproximativ 50 de ostatici civili din Gaza în schimbul unei încetări a focului de trei zile, a declarat pentru Reuters un informat oficial despre negocieri.

Acordul ar implica, de asemenea, ca Israelul să elibereze unele femei și copii palestinieni din închisorile israeliene și să crească cantitatea de ajutor umanitar permisă în Gaza.

Până în prezent, Hamas a eliberat patru dintre cei 240 de ostatici sechestrați din interiorul granițelor Israelului pe 7 octombrie.

Oficialii au declarat pentru Reuters că acordul a fost coordonat de SUA, iar Hamas a fost de acord cu schema generală, dar că Israelul ar fi respins-o.