Peste 2.000 de arestări la protestele din universitățile americane

Protestatarii se reunesc la Universitatea din California, Statele Unite.

Cel puțin 30 de persoane au fost arestate joi la Portland State University (Oregon), unde forțele de ordine încercau să elibereze de o bibliotecă ocupată de protestatari, potrivit autorităților. Numărul protestatarilor reținuți a ajuns la 2.000, de la începutul protestelor, anunță CNN. 

Arestări au fost făcute într-un parc și la bibliotecă, unde pătrunseseră din nou unele persoane, după plecarea poliției, a declarat pentru CNN un reprezentant al Poliției din Portland (BPP).

BPP a precizat că situația a rămas „activă” în jurul orei locale 20.00. „Biroul de Poliție din Portland colaborează activ cu Universitatea de Stat din Portland (PSU) pentru a aborda activitățile ilegale de la Biblioteca Millar a universității”, a precizat poliția.

Îți mai recomandăm Poliția din Los Angeles a distrus tabăra studenților. Manifestațiile se extind în Europa

„După ce un grup de protestatari a plecat luni de la o adunare pașnică în baza Primului Amendament și a intrat ilegal în clădirea campusului, PPB a lucrat în parteneriat cu liderii orașului, cu alte birouri municipale, cu Procuratura Districtului din comitatul Multnomah și cu Universitatea de Stat din Portland pentru a asigura o rezolvare sigură.”

Poliția a declarat că monitorizează biblioteca și mai multe grupuri care „s-au divizat în mici marșuri”.

La protestele pro-palestiniene de marți de la Columbia University și The City College of New York, alte 282 de persoane au fost arestate, potrivit Departamentului de Poliție din New York.

Dintre cele 112 persoane arestate la Columbia, 32 (sau 29%) nu erau afiliate universității, potrivit unui oficial al NYPD. La The City College of New York, 170 de persoane au fost arestate, iar 102 (sau 60%) dintre acestea nu erau afiliate la universitate.

Îți mai recomandăm Zeci de studenți arestați în Statele Unite. Poliția a intrat în forță în campusul de la Universitatea Columbia

La Columbia, zeci de protestatari au intrat marți în Hamilton Hall și s-au baricadat înăuntru înainte ca universitatea să ceară ajutorul NYPD.

La opt zile după ce în centrul Universității din Pennsylvania a fost instalată o tabără propalestiniană, școala din Ivy League a scris o scrisoare către Primăria din Philadelphia, în care cere mai multe resurse de poliție, a declarat joi un purtător de cuvânt al insituției, pentru CNN.

„Activitatea de protest a început să se intensifice peste noapte și a continuat în mod constant, cu mulțimi mari în College Green și în jurul acestuia astăzi”, a declarat universitatea într-un comunicat dat publicității joi, pe 2 mai.

„Am luat legătura cu orașul Philadelphia pentru a ne asigura că avem resursele necesare pentru a ne menține comunitatea în siguranță”.

Biroul primarului din Philadelphia, Cherelle Parker, a solicitat mai multe informații de la universitate, pe care administratorii le adună, a precizat purtătorul de cuvânt.

Îți mai recomandăm Demonstranții pro-palestinieni au ocupat o clădire la Universitatea Columbia. Protestele din SUA, preluate în Europa și Australia

Universitatea a refuzat să furnizeze o copie a scrisorii, iar CNN a solicitat un comentariu din partea biroului primarului.

Departamentul de poliție din Philadelphia are un acord cu Departamentul de poliție al Universității din Pennsylvania „pentru a asigura o cooperare eficientă în situații care necesită prezența poliției”, potrivit purtătorului de cuvânt al poliției din Philadelphia, sergentul Eric Gripp.

Gripp a declarat că departamentul nu împărtășește public strategiile legate de situațiile în curs de desfășurare.

Ultimele 24 de ore la universitate au fost tensionate. Universitatea a declarat că un miting propalestinian în tabăra de la „sfârșitul nopții de miercuri spre joi a escaladat în mai multe momente” și a avut ca rezultat „defăimarea proprietății Penn, o dronă neautorizată și retorică și scandări amenințătoare”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.