Actualizare, vineri, 24 mai
La solicitarea Europei Libere, Ministerul Afacerilor Externe a explicat că nu consideră taxa legitimă și că diplomații români intră înăuntrul zonei taxate pentru că acolo sunt majoritatea instituțiilor britanice, cu care interacționează în activitatea de zi cu zi. MAE va contesta în continuare datoria.
Răspunsul MAE:
„Ministerul Afacerilor Externe consideră ca obligarea misiunilor diplomatice acreditate în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord de a plati taxa pentru trafic congestionat („congestion charge”) contravine Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961, poziție împărtășită și de alte state și comunicată autorităților relevante din Regat.
„Potrivit Convenției de la Viena, misiunile diplomatice și membrii misiunilor diplomatice sunt exceptați de la plata anumitor impozite și taxe, în timp ce statul acreditar are obligația de sprijini îndeplinirea funcțiilor misiunilor diplomatice, între care cea mai importantă este cea de reprezentare a intereselor statului acreditant în statul acreditar, ceea ce implică relaționarea nemijlocită cu autoritățile acestui stat.”
Convenția de la Viena din 1961 este tratatul internațional care creează un cadru pentru relațiile diplomatice dintre statele independente. Este același tratat care a codificat imunitatea diplomatică, care spune că terenul/clădirea misiunii diplomatice nu poate fi pătruns de țara-gazdă decât cu permisiunea șefului misiunii, și care permite trimișilor unei țări să-și desfășoare activitatea nestingheriți de presiunile țării în care se află.
Articolul 34 al Convenției stabilește că diplomații nu pot fi taxați de țara-gazdă. TfL consideră că taxa de congestie este prețul unui serviciu, și nu o taxă normală, astfel că diplomații nu sunt scutiți de la plata ei.
Și Ambasada Statelor Unite la Londra, care a acumulat o datorie de peste 14 milioane de lire, refuză să plătească.
-
Știrea inițială:
Transport for London (TfL) a publicat lista datornicilor între diplomații străini, care nu și-au plătit în ultimii 20 de ani taxa de congestie. Este vorba de o taxă de 15 lire pe zi pentru cei care conduc în centrul Londrei între orele 07:00 și 18:00, de luni până vineri și între 12:00 și 18:00, în weekend sau de sărbători.
România este pe locul 22 în topul datornicilor, cu suma de 1.868.260 de lire sterline. Este echivalentul a 124.550 de zile, adică 341 de ani în care zilnic, o mașină ar fi intrat în zona de congestie din centrul capitalei britanice.
Toate acestea, acumulate din 2003 până la sfârșitul lui 2023.
Nici Ambasada, nici Consulatul General al României la Londra nu-și au sediul înăuntrul zonei în care se aplică taxa de congestie. Ambasada este în capătul vestic al Hyde Park (zona Kensington), în timp ce Consulatul este și mai la vest, în Hammersmith.
Nu se află înăuntrul zonei de congestie, ci în vecinătatea ei, o altă clădire în posesia Ministerului Afacerilor Externe, la adresa Belgrave Square nr.1, care găzduiește sediul Institutului Cultural Român.
Ambasada României la Londra nu publică pe site-ul lor detalii legate de flota de mașini sau de numărul șoferilor.
Europa Liberă a rugat Ambasada României la Londra și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) să explice această datorie neplătită.
Instituțiile nu au acordat un răspuns acestei solicitări până la publicarea articolului, însă MAE a confirmat că va răspunde solicitării.
Potrivit TfL, diplomații nu sunt scutiți de plata acestei sume, iar compania va urmări în instanță plata tuturor datoriilor. Compania, împreună cu guvernul britanic, dorește să aducă chestiunea în atenția Curții Internaționale de Justiție. În total, TfL vrea să-și recupereze taxe în valoare de 143,5 milioane de lire sterline.
Pe primul loc este Ambasada Statelor Unite ale Americii, care a acumulat o datorie de peste 14,6 milioane de lire.
Este urmată, la distanță, de Ambasada Japoniei, cu 10 milioane de lire, Ambasada Indiei, cu 8,5 milioane și Ambasada Nigeriei, cu 8,4 milioane.
În top 20 de datornici mai sunt și China, Rusia, Germania, Polonia, Franța și Spania, precum și alte țări mai neașteptate: Sudanul, Kazahstanul, Cuba.
La celălalt capăt al clasamentului, au datorii de mai puțin de 160 de lire Norvegia, Macedonia, Monaco, Finlanda și Turkmenistan. Ambasada Republicii Togo este datoare cu doar 40 de lire.
Îți mai recomandăm România, pe credit, la Bienala de Design de la Londra. ICR nu i-a finanțat pe artiști și le-a dat cazarea refuzată de fosta directoareEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.