Bombardamente în Gaza, a doua zi după ce Curtea Internaţională de Justiţie a cerut Israelului să suspende operațiunile

Operațiunile Israelului au loc după ce o instanță internațională a decis încetarea totală a focului în regiunea Rahaf.

Armata israeliană a bombardat, sâmbătă, Fâşia Gaza, inclusiv Rafah, anunță Agenția France Press. Atacurile survin a doua zi după ce Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a ordonat Israelului să suspende operaţiunile în această zonă. La Paris, se încearcă o încetare a focului între Israel şi Hamas.

Cea mai înaltă instanţă a Organizației Națiunilor Unite a ordonat Israelului, de asemenea, să menţină deschis punctul de trecere de la Rafah. Trecerea de frontieră este esenţială pentru intrarea ajutorului umanitar în gaza, dar a fost închisă după lansarea operaţiunii sale terestre la începutul lunii mai.

În ciuda deciziei de vineri a CIJ, bombardamentele israeliene au continuat în Fâşia Gaza. La fel şi confruntările dintre armata israeliană şi aripa armată a Hamas.

Îți mai recomandăm Instanța supremă a ONU ordonă Israelului să „oprească imediat” ofensiva din Rafah


În zorii zilei de sâmbătă, martori palestinieni şi echipe ale AFP au semnalat lovituri israeliene la Rafah (sud), dar şi la Deir al-Balah (centru).

Hotărârile CIJ sunt obligatorii, din punct de vedere juridic pentru state, dar instituția nu dispune de mecanismele necesare pentru a le pune în aplicare.

In cadrul procesului, Israelul s-a apărat spunând că „nu a desfăşurat şi nu va desfăşura operaţiuni militare în zona Rafah care să ducă la distrugerea populaţiei civile palestiniene, în totalitate sau parţial".

Îți mai recomandăm Norvegia, Irlanda și Spania anunță că recunosc statul palestinian

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a salutat decizia CIJ, dar a deplâns faptul că aceasta se limitează „doar la Rafah". Hamas și Israel sunt în război din 2007.

„Sperăm că decizia Curţii va exercita presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt acestui război de exterminare, pentru că aici nu a mai rămas nimic", a declarat pentru AFP Oum Mohammad Al-Ashqa, o palestiniană din oraşul Gaza strămutată la Deir al-Balah.

Decizia a fost luată la cererea Africii de Sud, care a acuzat Israelul de „genocid", Curtea a ordonat nu numai încetarea imediată a focului la Rafah şi deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah pentru a permite intrarea ajutorului umanitar, ci şi „eliberarea imediată şi necondiţionată" a ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.