Bucharest Pride 2024, în imagini

Marșul a durat aproximativ două ore, iar distanța parcursă a fost de 3 kilometri.

Conform Asociației Accept, evenimentul din acest an a strâns cei mai mulți participanți de până acum, aproximativ 27.000 de persoane.

Participanții au început să se strângă în Piața Victoriei în jurul orei 16.00, urmând ca o oră mai târziu să o ia la pas către Parcul Izvor.

Tema din acest an a fost „We are ready. Ready for love, ready for joy, ready for respect and ready for equality”.


„Suntem pregătiți pentru o Românie în care persoanele LGBTQIA+ și familiile lor sunt văzute, recunoscute și protejate. Adoptarea unor legi care să răspundă acestor nevoi reale nu mai suportă amânare”, au scris pe Facebook reprezentanții Asociației Accept.

Conform unei statistici a ONG-ului, 56% dintre români sunt de acord cu protecția legală a familiilor LGBT și peste 70% știu că familiile lor nu ar avea nimic de pierdut dacă persoanele LGBT ar primi drepturi egale. 

Marșul Pride nu a fost lipsit de incidente. În jurul orei 17.00, mai multe persoane s-au poziționat pe traseul manifestației pentru a-și exprima nemulțumirea față de desfășurarea acesteia. Una dintre persoane a refuzat să fie legitimată și a fost transportată la sediul unei secții de poliție.

Deși statisticile privind comunitatea LGBT s-au îmbunătățit, hărțuirea este unul dintre fenomenele cu care membrii încă se confruntă. Peste 50% dintre persoanele LGBT din România au experimentat hărțuirea în ultimul an, iar 8% declară că au fost victimele unor atacuri motivate de ură.

„Boala nu-i motiv de mândrie!”, au scris pe un banner niște persoane care s-au împotrivit marșului. 

Alte probleme pe care Florin Buhuceanu, co-președinte al Accept le-a amintit, într-un interviu acordat Europa Liberă, au fost lipsa protecției legale și sociale a cuplurilor LGBT și recunoașterea administrativă a persoanelor transgender.

Reprezentanții Asociației MozaiQ, o organizație comunitară care se adresează persoanelor LBGT. 

Parada ajunsă aproape de final. Participanții, la câteva minute de Parcul Izvor. 

Ajunși în fața Palatului Parlamentului, participanții la Bucharest Pride s-au oprit în fața clădiri câteva minute. 

Mesaje precum „vrem comunicare” și „iubire” au fost printre cele mai auzite în timpul plimbării. 

Bucharest Pride a fost susținut de 25 de ambasade, printre care cea a Statelor Unite ale Americii, a Canadei și a Marii Britanii, dar și de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Bucharest Pride s-a încheiat în Parcul Izvor din centrul Bucureștiului, unde au avut parte o serie de discursuri și de concerte.

Cea de-a 19-a ediție a Marșului Bucharest Pride a avut loc sâmbătă, în Capitală. Evenimentul a reunit zeci de mii de persoane, care au ieșit în stradă pentru drepturile comunității LGBT din România.