Zelenski: Linia frontului e „foarte, foarte dificilă”, trebuie să facem tot ce putem

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că situația de pe front este foarte dificilă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că situația din prima linie a războiului împotriva Rusiei este „foarte, foarte dificilă”, iar forțele ucrainene trebuie să facă tot ce pot în perioada de toamnă.

„Rapoarte despre fiecare dintre sectoarele noastre din prima linie, capabilitățile noastre, capabilitățile noastre viitoare și sarcinile noastre specifice: situația este foarte, foarte dificilă”, a spus el în discursul său video de seară, după o întâlnire de peste două ore și jumătate cu comandanții de top.

A fost a doua oară în mai puțin de o săptămână când Zelenski s-a referit la necesitatea de a acționa rapid în lunile următoare în ceea ce privește acțiunea militară.

Bloggerii militari ucraineni au raportat în ultimele zile că forțele ruse au avansat în orașul Vuhledar, pe care forțele ucrainene l-au apărat pe parcursul războiului, în sudul regiunii Donețk.

Popularul blog Deepstate a citat rapoarte rusești care spun că forțele ruse bombardează orașul și că „infanteria lor se mișcă în oraș și printre blocuri înalte. Rușii și-au ridicat steagul în cartierele vestice ale orașului”.

Forțele ruse avansează, de asemenea, încet de luni de zile mai la nord, cu scopul de a captura întreaga regiune Donbas, formată din regiunile Donețk și Lugansk.

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că forțele sale au capturat satul Nelipivka, la sud de orașul Torețk, una dintre țintele Moscovei din zonă.

Statul Major al Ucrainei a infirmat că satul a fost capturat de ruși dar a spus că forțele ruse au lansat 10 atacuri în interiorul și în jurul acestuia.

Îți mai recomandăm Rusia lansează valuri de atacuri cu drone asupra Kievului. Ucraina spune că a lovit un depozit de muniție rusesc 

Zelenski a făcut comentarii similare despre necesitatea unei acțiuni militare rapide după ce s-a întâlnit vineri la New York cu candidatul republican la președinția Statelor Unite, Donald Trump.

Zelenski a avut mare grijă să se ferească de controverse și sugestii de preferință în alegerile prezidențiale din SUA și nu a făcut nicio referire la sondaj în apelurile sale pentru acțiune rapidă.

Vicepreședintele Kamala Harris, candidatul Partidului Democrat, a promis că va continua să sprijine Kievul.

Zelenski a declarat într-un interviu acordat Fox News după întâlnirea cu Trump că a primit „informații foarte directe” de la Trump că fostul președinte american va sprijini Ucraina dacă va fi reales.

Trump a pus la îndoială cheltuielile SUA pentru efortul de război al Ucrainei. În timpul vizitei lui Zelenski în Statele Unite de săptămâna trecută, el a repetat declarațiile anterioare că va găsi o rezolvare rapidă a conflictului dacă va câștiga alegerile, fără a oferi detalii.

Șapte civili uciși în bombardamentul rus asupra pieței centrale din Herson

Pe 1 octombrie 2024, în jurul orei 9:00, ora locală, trupele ruse au lovit centrul orașului Kherson, probabil cu focuri de artilerie.

Bombardamentul a avut loc în apropierea pieței locale și a stației de transport public. În prezent, se știe că șapte civili - trei femei și patru bărbați - au murit ca urmare a bombardamentelor.

De asemenea, trei persoane au fost rănite și li se acordă asistență medicală.

Îți mai recomandăm Putin ordonă recrutarea a 133.000 de soldați

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.