Ambasada SUA în România: „Amenințare împotriva instituțiilor religioase pentru weekendul 11-13 octombrie”

Ambasada SUA a fost informată despre amenințări care ar putea viza o sinagogă, un templu sau o moschee din România pentru weekendul 11-13 octombrie.

Ambasada îi îndeamnă pe cetăţenii SUA să manifeste o prudenţă sporită în apropierea de instituţiile religioase din România pentru această perioadă și face și o listă cu măsurile de precauție care pot fi luate.

Astfel, ambasada le recomandă cetățenilor americani din România să fie precauți și să ia în considerare „evitarea instituțiilor religioase în perioada respectivă” și să-și ia măsuri personale de siguranță.

Ministerul de Interne scrie vineri seară pe pagina sa că „polițiștii, jandarmii, polițiștii de frontieră, împreună cu partenerii instituționali, se vor afla în stradă, o atenție deosebită fiind acordată zonelor în care se desfășoară ceremonii religioase, lăcașurilor de cult și locurilor cu public numeros, pentru siguranța tuturor cetățenilor”.

„În prezent, Serviciul Român de Informații nu are date și informații care ar putea conduce la solicitarea creșterii nivelului de alertă teroristă, dar ținând cont totuși de contextul internațional de securitate și de evenimentele religioase care se întâmplă în acest weekend, Serviciul Român de Informații – cu structurile competente și împreună cu celelalte structuri și instituții din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională – evident că va manifesta o atenței sporită pentru prezervarea stării de securitate în România”, a declarat Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI.

Pe 12 octombrie, evreii sărbătoresc Iom Kipur, cea mai sfântă zi a calendarului evreiesc. Este cea mai însemnată dintre cele trei mari sărbători religioase evreiești și cea mai sobră și austeră, cu un post total de 25 de ore după 10 zile de pocăință și se petrece în post și rugăciune.

În Tora este numită Iom HaKipurim („Ziua Ispășirilor”).

Îți mai recomandăm FBI: Iranul e în spatele atacurilor cibernetice asupra candidaților prezidențiali din SUA

știre în curs de actualizare

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI